Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram 6361 kiedy nowe oprogramowanie naprawiające bład z "zawieszaniem się" wifi?

Utworzony: 2011.10.12 18:47 Zmieniony: 2011.10.12 18:48

Witam, mam pytanie czy wiadomo już coś na temat kiedy zostanie wydane oprogramowanie do routera Pentagram P6361, naprawiające błąd z zawieszającym się połączeniem wifi bez powodu? (Pomaga tylko odłączenie routera od prądu i włączenie ponownie).

Problem został opisany już wcześniej przez innego użytkownika - http://forum.pentagram.pl/discussion/2126/

Minął już ponad rok, a Pentagram dalej nie wydał aktualizacji naprawiającej tej błąd.

Utworzony: 2011.10.13 11:11

Aktualizacja nie jest potrzebna prawdopodobnie masz jakąś usterkę, w czym to nie wiem router, konfiguracja trezba by było szukać. Odeślij na serwis z bardzo dokładnym opisem to ci sprawdzą.

Utworzony: 2011.10.13 21:54

Raczej nie sądzę, aby router był uszkodzony, skoro nie tylko ja mam ten problem. A kolega z wątku, który podałem wyżej miał wymieniony router i w każdym kolejnym było to samo.

Coś tutaj się złego dzieje z wifi, bo połączenie po kablu w tym czasie działa bez problemu.

Utworzony: 2011.10.14 09:15

Sprzedałem całą masę tych routerów są i uszkodzone (najczęściej sys dioda pada i kaput) i sprawne (i wtedy z wifi nic się nie dzieje).

Kabel nie ma związku z wifi to oddzielne moduły jedno może działać a drugie nie, wszystko może być.

Utworzony: 2011.10.14 12:42

U mnie dioda SYS miga ciągle, nawet jak wifi nie działa. To od czego rozpocząć poszukiwanie przyczyny problemu? Problem tkwi w routerze czy w systemie laptopa?

Utworzony: 2011.10.14 13:39

Z diodą to ja miałem więc u ciebie w cale tak nie musi być.
Popatrz najpierw na wykrywane inne sieci czy przypadkiem któreś nie kolidują z twoją. Jak nawet będą kolidowały to szukaj takiej kombinacji kanałów, na których działa to najlepiej (najlepiej zacząć od domyślnego). Sprawdź też dla enki na szerokości kanałów 20 i 20/40 na 20 będzie wolniej ale może ostatecznie lepiej. Zobacz sterownik od sieciówki. Jak masz inny router lub możesz pożyczyć to ustaw na nim dokładnie te same parametry do wifi i przetestuj, możesz tez pożyczyć swój router komuś i niech on na nim popracuje w innym środowisku może coś się da ustalić.
Jak zawiesi się to wifi na routerze to spróbuj się wbić z innego komputer, telefonu, obojętnie z czego byle byś już kiedyś działał na takim połączeniu i wiedział że to działa.

Utworzony: 2011.10.14 14:34

Nie wiem czy to istotne, czy może to zbieg okoliczności, ale na 'świeżym" systemie problem nie występował, dopiero jak komputer pobrał wszystkie aktualizację z Windows Update (Wszystkie Service Packi i inne) to znów zaczęło się to rozłączać.

Ustawiłem sobie kanał 9 (i 13 dla n). Szerokość już próbowałem zmieniać na tylko 20, ale nic nie pomogło. Wszelkie ustawienia routera próbowałem już zmieniać i nic się nie naprawiło.

Spróbuję jeszcze podłączyć się z innego urządzenia jak się zawiesi.

Mamy inny router Pentagram ADSL P6331-6 na nim żadnego problemu nie było, dlatego też kupiłem kolejnego Pentagrama (tego starego nie mogę używać, bo zmieniłem internet).

Utworzony: 2011.10.14 15:43

To że nie było problemu nie oznacza że coś tam nie może się dziać, że sprzętem już tak jest. Poszukaj może jeszcze innej wersji sterownika do karty sieciowej.

Utworzony: 2011.10.15 20:53

Próbowałem z różnymi wersjami sterownika karty sieciowej (starsza, najnowsza, takie jak znalazłem w internecie).

A może by tak spróbować wgrać jeszcze raz oprogramowanie do routera?

Utworzony: 2011.10.17 10:00

Nie zaszkodzi możesz spróbować.