Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

Aktualizacja firmware VanQuish Volt 4GB 5103 1107VOLT

Utworzony: 2011.10.20 10:06

Witam, chciałem zainstalowac aktualizacje do modelu jak w temacie ale na 4 komputerach dwa z win7 dwa z xp aktualizacja zatrzymuje sie na Initializing i tak w nieskończoność.
Postepuje zgodnie z instrukją, muszę zaktualizować soft bo nadajnika FM w ogóle nie słychać.
Prosze o porady albo inne sugestie.

Utworzony: 2011.10.20 10:11

Dodam jeszcze że po podłączeniu w zakładce Device Details pokazuje sie Mode: HID, kabel USB zmieniałem, nic to nie daje.

Utworzony: 2011.10.26 14:03

Tam są dwa programy do aktualizacji może zobacz na drugim.

Utworzony: 2011.11.01 14:15

Soft do aktualizacji nie zadziała na Windows 7 64bit (ani na innych 64-bitowych Windowsach) - system taki nie wykryje twojego urządzenia w trybie MSC Recovery.

Musisz skorzystać z 32-bitowego systemu operacyjnego. I ponarzekać na forum, to może producent się ogarnie i chociaż stosowny komunikat na stronie pobierania umieści :D

Utworzony: 2011.11.06 20:11

Mam dokładnie ten sam problem a nawet jeszcze większy. Przy próbie aktualizacji zachowywał się identycznie jak pisze kolega TolBoy. stwierdziłem że spróbuję tego na starym komputerze stacjonarnym z windowsem XP. Z racji ze komputer nie jest podłączony do neta stwierdziłem, że przeniosę soft na MP3 a następnie z MP3 na stary komputer. Niestety po wgraniu plików na odtwarzacz, Odtwarzacz nie chciał już więcej ruszyć. Czarny ekran, zero reakcji na naciskanie przycisku power czy też reset. Jedyna reakcja jest przy trzymaniu wciśniętego przycisku Back i podłączeniu MP3 do kompa. Komputer wykrywa jakieś urządzenie, program do aktualizacji softu wskakuje na Initializing ale poza tym nic więcej się nie dzieje i ekran na wyświetlaczu ciągle czarny. Ma ktoś jakiś pomysł??

Utworzony: 2011.11.11 22:11 Zmieniony: 2011.11.12 10:47

pozostaje chyba wysyłka do serwisu celem aktualizacji

Utworzony: 2011.11.12 10:43

A może wina nie leży po stronie MP3, tylko problem jest z programem do aktualizacji oprogramowania.
Ma ktoś dojście do najświeższych softów ? Być może ten na polskiej stronie Pentagramu nie jest najnowszy i dlatego nie chce się aktualizować i pisze cały czas Initializing.

Utworzony: 2011.11.13 12:00

Mam podobny problem. Też skłaniam się w stronę stwierdzenia że aplikacja do aktualizacji ma problem z wykryciem urządzenia.
Zrobiłem testy na dwóch komputerach windowsie 7 i windowsie XP w obu przypadkach było tak samo:
jeżeli wpinałem urządzenie do portu USB w którym wcześniej nie próbowałem aktualizacji. kończyło się to tekstem "unable to write firmware data" (załączony obrazek) Należy dodać że system wykrwał użądzenie Recovery Usb Device tak jak powinien.
Jeśli próbowałem aktualizacji na tym samym porcie USB po raz drugi, kończyłem z initializing... trwającym w nieskończoność.
Wersja Aplikacja którą próbowałem robić update : 1.828.0.000 ciekawe czy jest jakaś nowsza?
Urządzenie które chciałem aktualizować 1107VOLT1298PCB19 (nalepka na pudełku)
Czy wie ktoś jak sprawdzić obecnie zainstalowaną w urządzeniu wersję firmware?

Utworzony: 2011.11.14 19:19

Przydał by nam się ktoś który ma volta 1107. i który może nam powiedzieć "A u mnie działa!" i podać garść szczegółów jak system operacyjny i który update.

Utworzony: 2011.11.15 10:38

Wydaje mi się, że na chwilę obecną nie znajdzie się takiej osoby. Próbowałem to zrobić na 10 różnych komputerach( stacjonarki, laptopy) z różnymi systemami Win XP, Win Vista i Win 7.
Efekt zawsze ten sam, wykrywa urządzenie, w aplikacji wyskakuje initializing i na tym kończy się cała zabawa :sad:

Utworzony: 2011.11.15 11:19

Jaki firmware brałeś?

Próbowałeś na wersji = 6xxx

Utworzony: 2011.11.15 12:21

zastanawiam sie po co jest te forum jak pentagram ma nas głeboko w d...e

Utworzony: 2011.11.15 15:59 Zmieniony: 2011.11.15 16:00

TolBoy jeśli chcesz skorzystać z pomocy technicznej dane kontaktowe masz podane w karcie gwarancyjnej i stronie http://mmv.pl/serwis_s_o_s oraz http://pentagram.pl/pentagram/pl/kontakt

Dział pomocy technicznej.
Infolinia - 0 801 080 221
tel. 022 338 90 30
(TYMCZASOWY 022 250 28 32)
pomoc@mmv.pl

Serwis i pomoc techniczna czynne w dni robocze od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:00

Utworzony: 2011.11.15 16:55

Próbowaliście z tą wersją 6xxx?

Utworzony: 2011.11.15 17:16

Wysłany przez: TolBoyna Initializing

Jak się wywala na tym to na tym sofcie nie ruszy, musi być inna jego wersja.

Utworzony: 2011.11.16 10:37

Nie ma co się frustrować, ale skoro udało się nam przykuć uwagę Acmona, jak mniemam osobę pracującą w firmie. To było by miło gdyby w chwili wolnego czasu podpytał odpowiednich ludzi, czy ten soft do aktualizacji może połączyć się z voltem 1107. Jeśli nie, to poprostu trzeba poprawić wpis na stronie. Na razie wynika z niego jasno, że jest to możliwe. Jak będziemy wiedzieć, że się nie da to przestaniemy tracić czas na rozgryzanie problemu. I poczekamy spokojnie na odpowiednie poprawki. Sytuacja w której soft do aktualizacji nie może się połączyć z urządzeniem mimo, że powinien nie wpływa dobrze na wizerunek firmy i na nasze samopoczucie, ustalmy jaka jest prawda i zamknijmy ten temat.

Utworzony: 2011.11.16 12:50

Ja mam taki problem ze nie moge zrobic update predzej mogłem a teraz nic, acha i tez tak macie ze jak mp3 jest wylaczone z full bateria to po właczeniu macie połowe albo mniej, mało korzystam a bateria pada gdy nie uzywam :/

Utworzony: 2011.11.16 12:56

Czekam na odp.

Utworzony: 2011.11.21 18:47

Witam,
ja wczoraj zgłosiłem błąd na pomoc@mmv.pl.
Teraz czekam na odpowiedź.

Utworzony: 2011.11.21 20:47 Zmieniony: 2011.11.21 20:48

Podziel się informacją jak będziesz coś wiedział. Z góry dziękuję

Utworzony: 2011.12.06 21:30

Ciekawe czy w prezencie na święta Bożego narodzenia rozwiążą ten problem, czy potrwa to raczej do świąt wielkanocnych.

Utworzony: 2011.12.07 10:08

Robię co mogę, dopytuję się i ponaglam codziennie, urządzenie z serii 1107 mam u siebie czekam tylko na fw.

Utworzony: 2011.12.10 22:14 Zmieniony: 2011.12.10 22:15

Witam wszystkich!!.

1107 oznacza rok i miesiąc produkcji. Nic dziwnego że nie chce Wam wgrać softu 6.xxxxx skoro macie go już w swoich odtwarzaczach . Jak nie wierzycie to wejdźcie w opcje, ustawienia, pamięć. Tam zobaczycie dokładnie jaką macie wersję firmware. Na 1000% będzie to 6.xxx.

Utworzony: 2011.12.11 10:06

Konkretnie to Ustawienia => Info systemowe => Pamięć
Posiadam odtwarzacz 1103 oraz firmware 6.401A

Niestety na stronie jest informacja o wersji oprogramowania w formie 6.xxx więc ciężko mi ustalić czy mogę aktualizować czy nie.

Utworzony: 2011.12.15 22:28

Mam wrażenie że program do aktualizacji powinien móc się jednak połączyć z urządzeniem i pobrać informację o aktualnie zainstalowanej wersji są w aplikacji pola które podają aktualną wersję - on się nie łączy z urządzeniem i to jest istota problemu a nie to co akurat jest zainstalowane

Utworzony: 2012.01.12 08:07 Zmieniony: 2012.01.12 08:10

Witam,
Podbijam temat.
Mam odtwarzacz 1110 oraz firmware 6.401A.
Aplikacja do aktualizacji firmware pokazuje, że najnowsza wersja firmware to 7.xxx
Pojawia mi sie identyczny problem jak powyżej tj. ciągle wyswietla sie initializing.
Widząc Wasze wpisy, które rozpoczęły się w październiku i zero reakcji producenta mam pogląd jak wygląda praca nad rozwiązaniem problemu.

Zanim kupilem mp3 przejrzalem pare wpisow dotyczacych tego modelu. Mimo licznych wpisow, gdzie opisany jest problem wiecznego zawieszania uznalem, ze jako polski narod mamy tendencje do narzekania:)
Wczoraj dostalem odtwarzacz w 1 dniu uzytkowania sie zawiesil:) Jest to dla mnie co najmniej dziwne- zrozumieć by się dało zawieszenie po 2 3 miesiacach ale w 1 dniu to juz lekka przesada.
Dziwi podejscie firmy- wypuszczenie na rynek niedopracowanego produktu. Zamiast place przeznaczone na serwisantow przekazac programistom, ktorzy dopracowaliby produkt.
Dla porównania miałem Ipoda shuffle 7 lat i nie pamietam, aby choc raz sie zawiesil.

Gdyby nie problemy z zawieszaniem to (poki co) odtwarzacz w swojej kategorii cenowej jest calkiem dobry.

Acmon jakieś postępy w pracach nad rozwiazaniem problemu?

Utworzony: 2012.01.12 17:17

Nie mam informacji, cały czas ma przygotowanego do testów Volta (1107) jak tylko coś dostanę wrzucę na forum.

Utworzony: 2012.01.18 17:15

To czekamy do kolejnego Bożego Narodzenia:)
Tymczasem jutro idę kupić inne MP3 i na pewno nie będzie to żaden Pentagram:)
A szkoda bo fajny był, tylko support do d**y!

Utworzony: 2012.01.28 14:05

Ja także mam ten odtwarzacz (1107) i wszystkie problemy (z aktualizacją - nie powinno być problemu przy ponownej instalacji software'u tej samej wersji która jest wgrana - mogła przecież zostać np. uszkodzona i chcemy zainstalować ponownie). Mam natomiast kilka rad i dla użytkowników:
- problem z zawieszaniem jest wiązany z pamięciąl można go doraźnie rozwiązać formatując pamięć ale nie przy użyciu komputera lecz przy użyciu odpowiedniej opcji w menu ustawień urządzenia;
- przerywanie odtwarzania to także problem z pamięcią, a dokładniej ze byt wolną jej pracą (wzrost energooszczędności = wolniejsza praca) - możemy doraźnie wyeliminować ten problem konwertując utwory do formatu o mniejszej przepływności (ucho ludzkie nie odczuje utraty jakości jeśli użyjemy MP3 96 kbbp).

Sama MP3-ka jest dobrym pomysłem, ale programiści nie przeszli chyba podstawowych kursów informatyki. Jeśli to forum czyta któryś z nich zwracam uwagę na to, że przy wolnej pracy pamięci należy podwójnie buforować dane do podlegające dekodowaniu PCM. Żeby nie zmuszać nas, użytkowników, do ciągłego wciskania przycisku Reset jeśli nie potraficie naprawić błędów programu użyjcie programowego Watch Dog'a. My, użytkownicy, nie będziemy niezadowoleni, jeśli przestaniecie używać ciągłych instrukcji usypiania procesora kosztem 3-5% skrócenia czasu pracy na baterii... przynajmniej całość będzie działać płynnie... Nie podoba nam się też wybór losowy utworów. Poczytajcie na wikipedii o LFSRach i generatorach Mersen-Twister. Dziękuję - sfrustrowany użytkownik.

Utworzony: 2012.01.31 10:31 Zmieniony: 2012.01.31 10:34

czarny83 NAPISAŁ:"Zanim kupilem mp3 przejrzalem pare wpisow dotyczacych tego modelu. Mimo licznych wpisow, gdzie opisany jest problem wiecznego zawieszania uznalem, ze jako polski narod mamy tendencje do narzekania:)
Wczoraj dostalem odtwarzacz w 1 dniu uzytkowania sie zawiesil:) Jest to dla mnie co najmniej dziwne- zrozumieć by się dało zawieszenie po 2 3 miesiacach ale w 1 dniu to juz lekka przesada.
Dziwi podejscie firmy- wypuszczenie na rynek niedopracowanego produktu."

Musiałeś trafić na jakiś lipny egzemplarz. Ja swój posiadam od wakacji i działa bomba. Nie zawiesił się. Dziurka od resetu jeszcze dziewica.

1988maciejt NAPISAŁ:"[...]
- problem z zawieszaniem jest wiązany z pamięciąl można go doraźnie rozwiązać formatując pamięć ale nie przy użyciu komputera lecz przy użyciu odpowiedniej opcji w menu ustawień urządzenia;
- przerywanie odtwarzania to także problem z pamięcią, a dokładniej ze byt wolną jej pracą (wzrost energooszczędności = wolniejsza praca) - możemy doraźnie wyeliminować ten problem konwertując utwory do formatu o mniejszej przepływności (ucho ludzkie nie odczuje utraty jakości jeśli użyjemy MP3 96 kbbp). "

Musisz być nieźle głuchy jak uważasz że nie ma różnicy miedzy oryginałem a mp3 96kbps. Mój ojciec ma prawie 60lat i od razu mi gada że "to coś dziwnie brzmi, takie przytłumione" bo mp3 128. Puszczam flac i jest dobrze.

A co do pamięci to może jednak ja mam szczęście bo całe 8 giga mam zajęte w mp3 128 - 320 oraz flac 991 kpbs i tak jak wyżej pisałem nic nie przerywa nic nie zawiesza. No chyba że to jest aż taka różnica miedzy 1103 i 1107.