Kategoria: Nawigacja GPS »
Nomad Evo 4.3 i Automapa Europe - not enough memory
Od 1 do 12 z 12
ka$a
Member
Utworzony: 2011.10.23 18:10
Witam. Posiadam GPS Nomad Evo 4.3 i Automapę Europe 6.9.0 zainstalowaną na karcie pamięci Kingston MicroSDHC )4) 8 GB. Kiedy próbuje wyznaczyć trasę albo zmienić już wyznaczoną otrzymuję komunikat Not Enough Memory. Nawigacja figuruje na liście wspieranych urządzeń przez Automapę, więc dziwi mnie ta sytuacja. Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Dodam że na innej mojej navi Clarion Map 780 ta sama Automapa działa bez najmniejszego problemu.
Tempak
Member
Utworzony: 2011.10.24 17:16
Zanim napiszesz, że działa normalnie wytycz tą samą trasę co ka$a. Wynik zależy od długości trasy, jej złożoności.
ka$a
Member
Utworzony: 2011.10.24 21:07
Najlepszy przyklad kiedy AM odmawia mi posłuszeństwa to jak wytyczę np. trasę Warszawa z centrum do Gdańsk centrum, a po wyznaczeniu trasy dodam, żeby np. jechać przez centrum Poznania. Wtedy podczas rekalkulacji program mi siada. Podczas jakiejś długiej trasy też mi odmawia posłuszeństwa. Nie wiem czy to wina nawigacji, karty pamięci czy Automapy.
mila
Member
Utworzony: 2011.10.25 20:24
Ostatnia moją trasą był Gdańsk Hamburg i z powrotem i trochę po Hamburgu i wszystko było OK.
ka$a
Member
Utworzony: 2011.10.25 21:45
mila, a spróbuj wyznaczyć taką trasę jaką napisałem wyżej, bez konkretnych adresów. Centrum Warszawy do centrum Gdańska, a jak wytyczy trasę dodaj jeszcze centrum Poznania i wybierz opcję Jedź przez. Mi wtedy podczas przeliczania (nawet bez połączenia z satelitami) wywala błąd z pamięcią i navi się wyłącza. Może mam coś nie tak z kartą MicroSD. Poczekałbym na twoje wyniki i jeśli będzie wszystko dobrze, to kupię w tygodniu nową kartę i spróbuję zainstalować AM na nowej karcie i sprawdzić wtedy czy działa. Ew. jeszcze sprawdzę tą kartę na innej nawigacji (znajomy ma chyba któregoś Larka, więc nie powinno być problemów z odplaeniem AM).
balibali
Member
Utworzony: 2011.10.26 10:42
mało pamięci urządzenia a nie karty pamięci. Jak robisz bardzo złożona trasę to powyłączaj w AM wszystkie wodotryski zbędne POI i inne takie. poza tym program powinien być dostosowany do Navi i jak jest problem z niewystarczającymi zasobami pod jakiś sprzęt najlepiej pomęczyć AM, pamiętam taki okres jak sypali łatkę za łatką. Ja osobiście wyznaczam krótsze trasy, wyłączam to co mi nie potrzeba w POI, ale używam też starszej wersji nawigacji :)
ka$a
Member
Utworzony: 2011.10.26 11:21
balibali, wszystko fajnie tylko że na Clarion Map 780 AM działa bez zająknięcia na tej samej trasie i nie tylko. Mam tą navi od 2 lat i nigdy nie było problemu, kupiłem pentagrama i nagle są problemy z pamięcią.
Obydwie navi mają 64 MB pamięci operacyjnej, więc dziwi mnie zachowanie Nomada, zwłaszcza, że kolega mila pisze, że u niego działa bez problemu.
Obydwie navi mają 64 MB pamięci operacyjnej, więc dziwi mnie zachowanie Nomada, zwłaszcza, że kolega mila pisze, że u niego działa bez problemu.
balibali
Member
Utworzony: 2011.10.26 13:43
Zapisz trasę o ile się uda i jak ktoś ma taki sam model niech wrzuci do siebie i tyle (zobacz czy się wywala jak jest wyłączony GPS, wyznacz trasę poza miejscem zamieszkania, wyznacz jeszcze raz trasę tylko zobacz jak wpiszesz jakiś tam adres W-wa - Gdańsk . Z drugiej strony ten Clarion stoi gdzie ok tysiaka. ja tam był wysłał komunikat błędu, parametry mapy itd do AM - telefon: 22-859-0240, email: pomoc@AutoMapa.pl i zobaczył co napiszą.
Porki
Member
Utworzony: 2011.11.05 06:59
<blockquote><cite>Wysłany przez: ka$a</cite>Witam. Posiadam GPS Nomad Evo 4.3 i Automapę Europe 6.9.0 zainstalowaną na karcie pamięci Kingston MicroSDHC )4) 8 GB. Kiedy próbuje wyznaczyć trasę albo zmienić już wyznaczoną otrzymuję komunikat Not Enough Memory. Nawigacja figuruje na liście wspieranych urządzeń przez Automapę, więc dziwi mnie ta sytuacja. Proszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Dodam że na innej mojej navi Clarion Map 780 ta sama Automapa działa bez najmniejszego problemu.</blockquote>
http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=205803
najważniejsze to :...Należy zmniejszyć ustawioną maksymalną pamięć na dane mapy oraz punkty POI.
Zalecamy zmniejszać po małych wartościach. Po zmniejszeniu restartujemy program...
no i gotowe
http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=205803
najważniejsze to :...Należy zmniejszyć ustawioną maksymalną pamięć na dane mapy oraz punkty POI.
Zalecamy zmniejszać po małych wartościach. Po zmniejszeniu restartujemy program...
no i gotowe
darkos102
Member
Utworzony: 2011.11.16 14:56
Pomóżcie, jaka mapę kupić na europę do nomada evo 4.3 żeby nie bylo problemów. Pozdrawiam.
Od 1 do 12 z 12