Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram Cerberus 6311-07A - czyżby awaria?

Utworzony: 2011.10.28 11:15

Niestety nie mogę połączyć się z internetem i nie potrafię zidentyfikować problemu. Powiedzcie mi czy takie zachowanie jest normalne:
- router jest poprawnie podłączony, dioda od synchronizacji świeci światłem ciągłym ale internetu brak
- w celu sprawdzenia zabrałem router do sąsiada, zrestartowałem do ustawień fabrycznych- a on zaraz po podłączeniu do linii zsynchronizował sie (bez podawania hasła do internetu ani żadnej wcześniejszej konfiguracji - nawet nie zdążyłem włączyć swojego laptopa żeby dokonać konfiguracji - a na nim już dumnie paliła się dioda). Oczywiście po uruchomieniu komputera netu brak.

Czy to jest normalne zachowanie? Nie pamiętam dobrze, ale ta dioda powinna palić się światłem ciągłym dopiero po podaniu hasła i ustawieniu na ANNEX A i G.DMT.

Dzień przed tą sytuacją mieliśmy awarię na linii TP (nie działał telefon i internet), magicy z TP zadziałali na centrali i pomogło (wszystko smigało do końca dnia), a następnego dnia już brak wyłącznie internetu. Może doszło do jakiegoś zwarcia w routerze?...

Utworzony: 2011.10.28 14:20 Zmieniony: 2011.10.28 14:22

Wysłany przez: szelest2Czy to jest normalne zachowanie? Nie pamiętam dobrze, ale ta dioda powinna palić się światłem ciągłym dopiero po podaniu hasła i ustawieniu na ANNEX A i G.DMT.

Niekoniecznie, synchronizacja łącza to synchronizacja a nie autoryzacja użytkownika. U mnie jak usunę dane to i tak mam synchronizację to tak jakbyś w Neostradzie podawał dane do pierwszej rejestracji.

Wysłany przez: szelest2Może doszło do jakiegoś zwarcia w routerze?...

To jest możliwe, ale najczęściej objaw tego że dostanie jest brak synchronizacji ADSL. Splitter od TP jest podpięty między telefonem a linią? Podłącz modem TP i zobacz na nim czy działa.
Skoro u sąsiada poszło to pożycz teraz jego urządzenie, wpisz tylko swój login i hasło i sprawdź u siebie.

Utworzony: 2011.10.28 15:05

Zanim napisałem tego posta dzwoniłem do Orange (od nich mam internet), przysłali technika z TP który stwierdził że wina leży po stronie Orange bo nie dociera ich sygnał (coś jakby usługa była wyłączona). Pan stwierdził że router mimo iż "słabiutki" (hehe) to jest w porządku

Utworzony: 2011.10.28 16:30

Dobre i tyle wiesz na czym stoisz.

Utworzony: 2011.10.28 20:52

Problem rozwiązany, po kolejnym telefonie Orange stwierdziło że skoro technik twierdzi że to ich wina to sprawdzą połączenie i do końca dnia sygnał powróci. Teraz już piszę z mojego kompa. A mimo tego że ten Pentagram "słabiutki" to mam go już 3 lata i nie mam zamiaru zmieniać na inny:)

Utworzony: 2011.11.02 10:15

Dobre :)