Kategoria: Sieci i komunikacja »

Static ARP - pentagram cerberus p 6341

Utworzony: 2011.10.30 13:25

witam.
niedawno zakupiłem router adsl pentagram cerberus p 6341 , na dzień dzisiejszy przypisałem konkretne adresy ip do adresów fizycznych kart sieciowych.
zostawiłem jeszcze pule 10 wolnych adresów dhcp.
w sieci mam około 10 użytkowników z czego 5ciu ma routery. w tym tygodniu chce pobrać od wszystkich userow MC adresy kart sieciowych . wiec będę miał wszystkie adresy fizyczne które będą podpięte w sieci. problem polega w tym , ze ja nie będę widział userow połączonych za kolejnym routerem. wiec istnieje możliwość podpinania innych userow bez mojej zgody. z tego co czytałem po forach to tak zwana pajęczynę można ograniczyć przez statyczne ARP . jak to działa ? jak to skonfigurować?
dodam jeszcze ze jak już zdobędę wszystkie MC adresy włączę filtrowanie adresów w zaporze i poustawiam QOS . chce przydzielić każdemu z 10 użytkowników ta sama prędkość. i tu tez pytanie jeśli ograniczę ruch QOS na routerze usera np do 2mega, to komputery za tym routerem będą miały do dyspozycji tylko te 2 mega?

jeśli ktoś ma skonfigurowane QOS i Static ARP i chciałby mi pokazać jak to wygląda to prosiłbym na priv adres routera , login i hasło w celu podglądnięcia ustawień. Prosze