Kategoria: Sieci i komunikacja »
Cerberus ADSL2+ Lite (P 6311-07)- ustawienia na lini netii
Od 1 do 5 z 5
berger
Member
Utworzony: 2011.11.02 10:21 Zmieniony: 2011.11.02 10:22
Witam
Mam pytanie- posiadam internet netii po linii TPsa do tej pory posiadałem internet 1mb dzisiaj po przedłużeniu umowy włączono mi 2mb (na tyle u mnie pozwala linia tp) czy muszę coś przestawiać w routerze bo netia twierdzi że już włączyła usługę a ja nadal mam prędkość taką jak poprzednio (odczyt z routera i stron z licznikiem internetu)
Mam pytanie- posiadam internet netii po linii TPsa do tej pory posiadałem internet 1mb dzisiaj po przedłużeniu umowy włączono mi 2mb (na tyle u mnie pozwala linia tp) czy muszę coś przestawiać w routerze bo netia twierdzi że już włączyła usługę a ja nadal mam prędkość taką jak poprzednio (odczyt z routera i stron z licznikiem internetu)
koti
Member
Utworzony: 2011.11.02 12:29
Tryb modulacji w ustawieniach ADSL - chodzi o ADSL Mode ustaw tam G.DMT. Jak będzie bez zmian to męcz operatora bo raczej nic jeszcze nie zmienili.
berger
Member
Utworzony: 2011.11.02 12:42
tam jest ustawione G.DMT (w załączonym foto są terazniejsze ustawienia)
koti
Member
Utworzony: 2011.11.02 12:55 Zmieniony: 2011.11.02 13:33
Nie zaglądałem do zdjęcia nie zauważyłem. Zobacz czy jest jeszcze jakakolwiek zmiana na G.Lite może że to jest D 1,5Mbps a U 512Kbps.
Raczej operator nie włączył lub mają problemy techniczne, często jak ich się męczy to ruszą d.... Podłącz jak masz modem TP lub Netii i zobacz czy na tamtym masz takie same parametry (Netia na liniach TP z tego co mi się zdaje musi prosić TP o włączenie a oni się wtedy za bardzo nie spieszą, nic nie szkodzi jak znowu zadzwonisz na Netie i będziesz reklamował łącze)
Trochę za wysokie masz tłumienie z linii może to być efekt odległości od centrali i dlatego zestawia na niższych wartościach. Odłącz wszystko do linii telefonicznej zostaw podłączony tylko router, zrób jego restart i sprawdź znowu, jak się coś zmieni to sprawdź czy nie jest to wina microfiltra na linii izolującego urządzenia analogowe. jeśli router jest podpinany przez jakiś przedłużacz tel., lub jakiś kabel podtynkowo spróbuje się podłączyć wcześniej.
Edyta:)
Nie możesz pożyczyć od kogoś inny router miałbyś szybciej info, lub podejdź do kogoś kto ma szybszy net i na nim podłącz swój zobaczysz czy zestawi na wyższych parametrach.
Tu masz mniej więcej podane przybliżone wyliczenie dla wartości Downstream Attenuation (pewnie cos tam się może różnić)
http://www.dslzoneuk.net/maxspeed.php
http://www.dslzoneuk.net/maxspeed2.php
Znalazęłem jeszcze cos takiego
SNR Margin - stosunek sygnału do szumu, wyrażony w dB. Wartość ta powinna być jak najwyższa. Minimalna wartość to 6 dB, poniżej tej wartości mogą pojawiać się przerwy w połączeniu.
Line Attenuation - tłumienie linii. Wartość ta powinna być jak najniższa. Wysoka wartość sugeruje daleką odległość od centrali TP, stare kable i urządzenia.
Raczej operator nie włączył lub mają problemy techniczne, często jak ich się męczy to ruszą d.... Podłącz jak masz modem TP lub Netii i zobacz czy na tamtym masz takie same parametry (Netia na liniach TP z tego co mi się zdaje musi prosić TP o włączenie a oni się wtedy za bardzo nie spieszą, nic nie szkodzi jak znowu zadzwonisz na Netie i będziesz reklamował łącze)
Trochę za wysokie masz tłumienie z linii może to być efekt odległości od centrali i dlatego zestawia na niższych wartościach. Odłącz wszystko do linii telefonicznej zostaw podłączony tylko router, zrób jego restart i sprawdź znowu, jak się coś zmieni to sprawdź czy nie jest to wina microfiltra na linii izolującego urządzenia analogowe. jeśli router jest podpinany przez jakiś przedłużacz tel., lub jakiś kabel podtynkowo spróbuje się podłączyć wcześniej.
Edyta:)