Kategoria: Sieci i komunikacja »
cerberus 6367 podstawy
Od 1 do 7 z 7
Cino84
Member
Utworzony: 2011.11.04 19:37
Witam jestem posiadacze ww sprzętu i mam proste pytanie. Co oprocz tego urządzenia jest mi potrzebne do odbioru internetu wifi w pracy. Szef podal mi jedynie haslo. dysponuje jedynie karta sieciowa i routerem co musze dokupic. lub jak sprawic by dzialal internet
slan
Member
Utworzony: 2011.11.07 08:52 Zmieniony: 2011.11.07 08:56
Jeśli w pracy masz WiFi, router P6367 w zupełności Ci wystarczy. Możesz go ustawić w tryb WDS lub WISP, ze wskazaniem na to drugie (wtedy jednak będziesz za NAT-em, z inną adresacją), ponieważ nie wiadomo, czy istniejący AP obsługuje WDS.
Nie napisałeś, jaką kartą sieciową dysponujesz. Jeśli WiFi, nie musisz mieć tego routera, chyba, że zasięg jest słaby, wtedy router się przyda (jako repeater).
Nie napisałeś, jaką kartą sieciową dysponujesz. Jeśli WiFi, nie musisz mieć tego routera, chyba, że zasięg jest słaby, wtedy router się przyda (jako repeater).
balibali
Member
Utworzony: 2011.11.07 11:39
Jak szef podał hasło tzn że masz wifi i router jest zbędny (no bo po co - przecież nie będziesz dzielił tej sieci firmowej).
Zgadzam się ze @Slan nie napisałeś jaka to karta sieciowa. Jak bez przewodowa to wystarczy tylko ona - podłączasz, wykrywasz sieć firmowa - podajesz hasło do niej i masz połączenie. Jeśli karta sieciowa "kablowa" to i tak musisz mieć przewozówkę, chyba że tak jak radził @slan połączysz "sieć firmowa wifi - wisp - router - kabel - komputer" dużo kombinacja jak dla mnie, przy obecnych cenach kart sieciowych wifi.
Zgadzam się ze @Slan nie napisałeś jaka to karta sieciowa. Jak bez przewodowa to wystarczy tylko ona - podłączasz, wykrywasz sieć firmowa - podajesz hasło do niej i masz połączenie. Jeśli karta sieciowa "kablowa" to i tak musisz mieć przewozówkę, chyba że tak jak radził @slan połączysz "sieć firmowa wifi - wisp - router - kabel - komputer" dużo kombinacja jak dla mnie, przy obecnych cenach kart sieciowych wifi.
Cino84
Member
Utworzony: 2011.11.07 12:19
moja karta to NVIDIA nForce Networking Controller. mozecie mi podac jakie parametry musze ustawic zeby wykrylo siec? tak wiecie w miare lopatologicznie gdyz ekspertem niejestem w tych sprawach
grymer
Member
Utworzony: 2011.11.07 12:51
To taka trochę ogólna nazwa sprawdź dokładnie co masz w Mendzerze Urzadzeń co masz w kartach sieciowych (sieć) lub w "połączeniach sieciowych" (w panel sterowania) lub "zarządzań połączeniami sieciowymi" (w centrum sieci i udostępnianie).
Cino84
Member
Utworzony: 2011.11.08 07:10 Zmieniony: 2011.11.08 07:10
kurcze sprawdzam przez Aide i mam tylko taka nazwe przy karta sieciowa Nvidia nForce10/100 mbps Ethernet. dodam tylko prubowalem konfigurowac na takich samych ust jak kolega ma na lapku ale wyskakiwalo adres IP taki sma jak Lan. A inna sprawa jak bym zakupil karte sieciwa z wi fi to wszystko bylo by ok?
grymer
Member
Utworzony: 2011.11.08 10:20
No teraz jest jasne masz kartę sieciową ale nie wifi, z tego co napisałeś szef udostępnia internet przez wifi i taka kartę będziesz musiał kupić.
Adres IP to tak jakby nr domu w którym mieszkasz jak podasz taki sam to pakiet nie wie jak trafić i system od razu krzyczy. Poza tym skoro masz wifi w pracy to jak się podłączasz kablem, chyba że to tylko tak sprawdzałeś w domu.
Wisz na to nigdy nie ma odp zanim nie spróbujesz. Przede wszystkim piszesz jedno a robisz coś innego. Jeśli szef daje net tylko wifi tzn że musisz mieć wifi i nie ma bata żeby było inaczej, chyba że pozwala też na podłączenie się za pomocą kabla do sieci firmowej wtedy wystarczy to co masz (ale w sieci może być dodatkowe zabezpieczenie polegające na dopuszczenie do sieci tylko urządzeń o określonym adresie MAC, w takim przypadku musiałbyś to zgłosić do działu IT żeby dodali twój adres do puli i będzie działać).
Wszystko się tak naprawdę rozchodzi o to czy masz mieć wifi. Jak tak to kup kartę wifi, zainstaluj (zajrzyj do instrukcji, bo nie zawsze się instaluje tak jak się myśli że jest ok), wyszukaj sieć szefa (szef powinien ci podać SSID - nazwę swoje sieci), kliknij połącz, wpisz hasło do tej sieci, które od niego dostałeś i tyle (powinno działać na 99% - 1% to taki zapas na problemy).
Wysłany przez: Cino84prubowalem konfigurowac na takich samych ust jak kolega ma na lapku ale wyskakiwalo adres IP taki sma jak Lan.
Adres IP to tak jakby nr domu w którym mieszkasz jak podasz taki sam to pakiet nie wie jak trafić i system od razu krzyczy. Poza tym skoro masz wifi w pracy to jak się podłączasz kablem, chyba że to tylko tak sprawdzałeś w domu.
Wysłany przez: Cino84A inna sprawa jak bym zakupil karte sieciwa z wi fi to wszystko bylo by ok?
Wisz na to nigdy nie ma odp zanim nie spróbujesz. Przede wszystkim piszesz jedno a robisz coś innego. Jeśli szef daje net tylko wifi tzn że musisz mieć wifi i nie ma bata żeby było inaczej, chyba że pozwala też na podłączenie się za pomocą kabla do sieci firmowej wtedy wystarczy to co masz (ale w sieci może być dodatkowe zabezpieczenie polegające na dopuszczenie do sieci tylko urządzeń o określonym adresie MAC, w takim przypadku musiałbyś to zgłosić do działu IT żeby dodali twój adres do puli i będzie działać).
Wszystko się tak naprawdę rozchodzi o to czy masz mieć wifi. Jak tak to kup kartę wifi, zainstaluj (zajrzyj do instrukcji, bo nie zawsze się instaluje tak jak się myśli że jest ok), wyszukaj sieć szefa (szef powinien ci podać SSID - nazwę swoje sieci), kliknij połącz, wpisz hasło do tej sieci, które od niego dostałeś i tyle (powinno działać na 99% - 1% to taki zapas na problemy).
Od 1 do 7 z 7