Kategoria: Sieci i komunikacja »
Problem z Pentagram Cerberus P 6381-3
Od 1 do 7 z 7
seba9414
Member
Utworzony: 2011.11.07 18:15
Witam. Mam pewien problem z moim routerem. Mianowicie blokuje mi on dostęp do niektórych stron. Jestem pewien że to wina routera a nie modemu, który otrzymałem od mojego dostawcy internetu (UPC). W internecie wyczytałem że może temu być winna zła wartość MTU jednak gdy napisałem do UPC prośbę o podanie nazwy użytkownika oraz hasła, odpisali mi że dla łącza kablowego nie są one potrzebne. Co powinienem zrobić w tej sytuacji? Proszę o pomoc.
kubex
Member
Utworzony: 2011.11.08 09:54
Na spodzie routera od upc jest naklejka z nazwą sieci i hasłem .Może tak samo jest na Twoim routerze .
--
Mieszkania Gdynia
--
Mieszkania Gdynia
koti
Member
Utworzony: 2011.11.08 10:36
Wysłany przez: seba9414W internecie wyczytałem że może temu być winna zła wartość MTU jednak gdy napisałem do UPC prośbę o podanie nazwy użytkownika oraz hasła, odpisali mi że dla łącza kablowego nie są one potrzebne.
A czemu UPC ma znać hasło, z tego co ja zrozumiałem to chcesz hasło i login do wejścia w ustawienia routera?????? i tam chcesz zmieć wartość MTU. W instrukcji masz wszystko podane - adres routera 192.168.1.100, login = admin, hasło = pentagram. MTU z tego co jest podane jest w zakładce WAN/Internet Connection, ale przy dynamic IP jak w UPC powinno być raczej niedostępne. Sprawdź czy jakiś firewall, antywirus, lub inny cenzor nie blokuje strony w komputerze. W routerze zobacz czy nie ma nic wpisanego w firewall w url filter.
seba9414
Member
Utworzony: 2011.11.08 17:17
Router sprawdzony tak jak wspomniał koti. Problem nie zniknął. Ze strony komputera nic nie blokuje bo gdy podepnę komputer bezpośrednio do modemu UPC wszystko działa poprawnie.
koti
Member
Utworzony: 2011.11.09 10:47 Zmieniony: 2011.11.09 10:48
Adres IP tych stron da się pingować? Zmieniałeś DNS, próbowałeś na natywnych UPC. Zobacz czy na modemie i na routerze masz te same DNSy.
Nie zaszkodzi zrobić reset routera i ustawić go jeszcze raz.
Nie zaszkodzi zrobić reset routera i ustawić go jeszcze raz.
seba9414
Member
Utworzony: 2011.11.09 18:39
Strony o których wspominałem się nie pingują. DNS-y są takie same, router resetowałem już wielokrotnie.
koti
Member
Utworzony: 2011.11.15 17:56
Podpytaj pomoc techniczną pentagrama czy nie mają innej wersji firmwareu. Możesz podac taką przykładową stronę.
Od 1 do 7 z 7