Kategoria: Sieci i komunikacja »

Cerberus P 6331-42

Utworzony: 2011.11.14 11:20 Zmieniony: 2011.11.14 11:22

Witam!
Jestem posiadaczem Cerberus P 6331-42 podłączonego pod 6Mbit/s neostradę na liniach TP. Mój problem pojawił się ok 1miesiąc temu i jest coraz bardziej dokuczliwy. Otóż w mojej sieci połączonych jest z tym routerem 7 komputerów przez WiFi i 1 przez kabel. Komputer połączony kablem nie ma żadnych problemów poza zmniejszoną przepustowością łącza z 6Mb na około 2Mb. Podobnie jak i pozostałe komputery. Ale nie to jest głównym problemem. Komputery łączące się poprzez WiFi mają problem z dostępem do internetu, a dokładniej system pokazuje poprawne połączenie z siecią WiFi oraz dostęp do internetu, natomiast pingi wcale nie dochodzą (zarówno do google.pl ani do bramy - 192.168.1.100). Problem jest o tyle ciekawy, że nie dzieje się to na wszystkich komputerach w tym samym czasie, tylko losowo. Komfort pracy zdecydowanie polepsza wyłączenie wszystkich komputerów i praca tylko na jednym.
Na routerze oczywiście pojawia się błąd - (widnieje on od momentu pojawienia się problemów)
>> Testing Ethernet LAN connection ... PASS
>> Testing ADSL Synchronization ... PASS
>> Testing ATM OAM segment ping ... FAIL
>> Testing ATM OAM end to end ping ... FAIL
>> Ping Primary Domain Name Server ... PASS
>> Ping www.yahoo.com ... PASS

Dodam, iż żadnego problemu z ADSL nie ma, dioda świeci ciągle, łącza nie zrywa. Test na modemie wypada znakomicie. Restart routera oraz ponowna konfiguracja była wykonywana.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!