Kategoria: Sieci i komunikacja »
Konfiguracja iternetu na routerze Cerberus P 6331-4 w sieci Orange. Problem z Wi-Fi
Od 1 do 6 z 6
MortalKR
Member
Utworzony: 2011.11.19 20:57
Witam.
Niby wszystko z konfiguracją OK ale z trzech laptopów jedynie jeden z nich się łączy z internetem przez Wi-Fi z powodzeniem, Pozostałe niby się łączą ale jest dostęp tylko lokalny, czyli widzą sieć lokalną ale nie łączą się z internetem. Nie wiem czy ma znaczenie jakiś szczegół w konfiguracji routera lub w systemie operacyjnym któregoś z tych komputerów. Ten który się łączy ma Windows 7, natomiast dwa pozostałe Vistę. Czy może być tak, że w tym systemie operacyjnym konfiguracja wymaga jakichś niestandardowych ustawień? Lub tez ten model routera ma jakiś problem i należy ustawić w nim coś extra?? Konfigurowałem standardowo, czyli hasło i login z Orange, pobieranie adresu na auto, dodatkowo ustawiłem tylko szyfrowanie WPA2 ale to akurat nie robi różnicy gdyż nawet bez szyfrowania jest dokładnie to samo (czyli się łączą kompy z routerem ale mają dostęp do sieci tylko lokalnie przez Wi-Fi). Czy ktoś może orientuje się co można zrobić aby wszystko działało prawidłowo na tym routerze w sieci Orange? Prawidłowo, czyli aby każdy komp, który się łączy przez Wi-fi miał również dostęp do internetu a nie tylko do sieci lokalnej. Będę wdzięczny za pomoc :).
Niby wszystko z konfiguracją OK ale z trzech laptopów jedynie jeden z nich się łączy z internetem przez Wi-Fi z powodzeniem, Pozostałe niby się łączą ale jest dostęp tylko lokalny, czyli widzą sieć lokalną ale nie łączą się z internetem. Nie wiem czy ma znaczenie jakiś szczegół w konfiguracji routera lub w systemie operacyjnym któregoś z tych komputerów. Ten który się łączy ma Windows 7, natomiast dwa pozostałe Vistę. Czy może być tak, że w tym systemie operacyjnym konfiguracja wymaga jakichś niestandardowych ustawień? Lub tez ten model routera ma jakiś problem i należy ustawić w nim coś extra?? Konfigurowałem standardowo, czyli hasło i login z Orange, pobieranie adresu na auto, dodatkowo ustawiłem tylko szyfrowanie WPA2 ale to akurat nie robi różnicy gdyż nawet bez szyfrowania jest dokładnie to samo (czyli się łączą kompy z routerem ale mają dostęp do sieci tylko lokalnie przez Wi-Fi). Czy ktoś może orientuje się co można zrobić aby wszystko działało prawidłowo na tym routerze w sieci Orange? Prawidłowo, czyli aby każdy komp, który się łączy przez Wi-fi miał również dostęp do internetu a nie tylko do sieci lokalnej. Będę wdzięczny za pomoc :).
grymer
Member
Utworzony: 2011.11.22 17:00
Ten na którym działa internet i ten na którym on nie działa dostają takie samą maskę/bramę i DNS z router - równolegle oba sprawdzałeś. Sprawdź też czy na tym nie działającym kompie nie dostajesz tego co pamiętam początek 169.x.x.x. Jakby tak było to wpisz adres, maskę i bramę oraz DNS ręcznie.
Zobacz też czy przypadkiem nie masz włączonego jakiegoś filtru dostępu w Nortonie lub innym antywirusie z firewallem, ochroną internetu itd.
Zobacz też czy przypadkiem nie masz włączonego jakiegoś filtru dostępu w Nortonie lub innym antywirusie z firewallem, ochroną internetu itd.
MortalKR
Member
Utworzony: 2011.11.23 04:17
Adres routera to w tym przypadku 10.0.0.2. Wszystko mam ustawione obecnie na auto, t.j. przyznawanie adresów i tak samo w opcjach sieciowych na kompach na auto również. A co do tego jak przyznaje router obecnie adresy to w tym działającym mam w szczegółach połączenia następujące dane:
Adres IPv4 10.0.0.6
Maska podsieci IPv4: 255.0.0.0
Bramka domyślna IPv4: 10.0.0.2 (tak samo jak adres routera, zdziwiło mnie to ale wszystko działa OK)
Serwer DHCP IPv4: 10.0.0.2 (jak wyżej)
Serwer DNS IPv4: 10.0.0.2 (jak wyżej)
Tak to wygląda w szczegółach połączenia sieciowego na działającym kompie. Na tych niedziałających są puste miejsca zamiast w/w danych. Czy ustawienie ręczne rozwiąże problem? A jeśli tak to czy chodzi o to aby ustawić na routerze konkretnych kilka adresów takich jak np. 10.0.0.X gdzie x to będa kolejne numerki po nr 2, czyli 3,4,5 i dalej? I analogicznie przyporządkować te ustanowione na routerze adresy na konkretnych komputerach w ustawieniach sieci, tak aby na każdym był inny? Nigdy tego nie robiłem więc wolę się upewnić czy dobrze rozumiem Twoje wskazówki. Jeżeli coś przeoczyłem albo cokolwiek interpretuję źle to liczę na sprostowanie. Wszelkie ewentualne dalsze wskazówki w tym temacie również mile widziane :).
Adres IPv4 10.0.0.6
Maska podsieci IPv4: 255.0.0.0
Bramka domyślna IPv4: 10.0.0.2 (tak samo jak adres routera, zdziwiło mnie to ale wszystko działa OK)
Serwer DHCP IPv4: 10.0.0.2 (jak wyżej)
Serwer DNS IPv4: 10.0.0.2 (jak wyżej)
Tak to wygląda w szczegółach połączenia sieciowego na działającym kompie. Na tych niedziałających są puste miejsca zamiast w/w danych. Czy ustawienie ręczne rozwiąże problem? A jeśli tak to czy chodzi o to aby ustawić na routerze konkretnych kilka adresów takich jak np. 10.0.0.X gdzie x to będa kolejne numerki po nr 2, czyli 3,4,5 i dalej? I analogicznie przyporządkować te ustanowione na routerze adresy na konkretnych komputerach w ustawieniach sieci, tak aby na każdym był inny? Nigdy tego nie robiłem więc wolę się upewnić czy dobrze rozumiem Twoje wskazówki. Jeżeli coś przeoczyłem albo cokolwiek interpretuję źle to liczę na sprostowanie. Wszelkie ewentualne dalsze wskazówki w tym temacie również mile widziane :).
koti
Member
Utworzony: 2011.11.23 10:43
Wysłany przez: MortalKRBramka domyślna IPv4: 10.0.0.2
Tak ma być
Wysłany przez: MortalKRNa tych niedziałających są puste miejsca zamiast w/w danych.
No i tu jest problem nie ma danych nie ma netu, nie dogadały się urządzenia.
Wysłany przez: MortalKRCzy ustawienie ręczne rozwiąże problem?
jak to tylko problem z dogadaniem z pozyskaniem adresacji z DHCP routera to tak. Możesz jeszcze poszukać w routerze czy przypadkiem nie ma włączonej jakiejś listy dostępu bo może być tak że wtedy tylko kompu z listy będą dostawały adresację od routera. Z tego co pamiętam to w tym routerze w ustawieniach wireless było coś takiego jak wireless mac address filter może to masz włączone dodatkowo
Wysłany przez: MortalKRA jeśli tak to czy chodzi o to aby ustawić na routerze konkretnych kilka adresów takich jak np. 10.0.0.X gdzie x to będa kolejne numerki po nr 2, czyli 3,4,5 i dalej?
Takk, ale nie na routerze tylko na komputerach w ustawieniach TCP/IP połączeń sieciowych tych bezprzewodowych. Brama i maska zawsze taka sama (te co pisałeś wyżej) inne adresy IP.
MortalKR
Member
Utworzony: 2011.11.23 11:13 Zmieniony: 2011.11.23 11:16
"Możesz jeszcze poszukać w routerze czy przypadkiem nie ma włączonej jakiejś listy dostępu bo może być tak że wtedy tylko kompu z listy będą dostawały adresację od routera. Z tego co pamiętam to w tym routerze w ustawieniach wireless było coś takiego jak wireless mac address filter może to masz włączone dodatkowo"
Funkcja ta jest u mnie wyłączona więc problem na pewno nie leży tutaj. No to pokombinuję z ręcznie wpisanymi IP na tych komputerach na których na auto nie idzie i zobaczę co wyjdzie :). Dzięki za wskazówki :).
Funkcja ta jest u mnie wyłączona więc problem na pewno nie leży tutaj. No to pokombinuję z ręcznie wpisanymi IP na tych komputerach na których na auto nie idzie i zobaczę co wyjdzie :). Dzięki za wskazówki :).
MortalKR
Member
Utworzony: 2011.11.23 12:16
Rzeczywiście, problem bvł banalny i jest już rozwiązany. Wystarczyło w ustawieniach sieciowych wpisać samemu IP. Odpowiednio przyznałem 10.0.0.4 i 10.0.0.5 na tych komputerach i wszystko OK. Łączy się teraz nie tylko z siecią lokalną ale i z internetem. Na kompie z Windows 7 zaskoczyło na auto a na tych z Vistą trzeba ręcznie ale w gruncie rzeczy jest to proste jak się okazało. Jeśli ktoś ma podobny problem to rozwiązaniem jest ręczne przypisanie adresu IP na komputerach w ustawieniach sieciowych. W routerze tylko polecam sprawdzić od jakiego numeru zaczynają się przyznawane adresy. U mnie akurat jest ustawione domyślnie od 10.0.0.4 i dlatego nadałem ten i kolejny następny dla tych komputerów. Jeżeli tutaj będzie zgodność to wszystko powinno działać.
Dziękuję za naprowadzenie na właściwy trop. Problem rozwiązany :). Mam nadzieję, że przyda się ten temat kolejny osobom, które mają podobny problem i że komuś się ta recepta jeszcze przyda :).
Pozdrawiam :).
Dziękuję za naprowadzenie na właściwy trop. Problem rozwiązany :). Mam nadzieję, że przyda się ten temat kolejny osobom, które mają podobny problem i że komuś się ta recepta jeszcze przyda :).
Pozdrawiam :).
Od 1 do 6 z 6