Kategoria: Akcesoria graficzne »
ThinType P 2006 - problem z piórkiem
Od 1 do 20 z 20
MystalurDimensh
Member
Utworzony: 2009.05.30 22:49 Zmieniony: 2009.05.30 22:53
Witam,
od paru dni posiadam tablet ThinType P 2006. Mam jednak pewien problem z piórkiem, otóż nie pracuje ono na wysokości. W sensie, musi ciągle mieć kontakt z powierzchnią tabletu aby kursor się przesuwał.
W specyfikacji jest napisane, że może ono pracować na wysokości do 10mm. Czy to trzeba gdzieś włączyć? W ustawieniach było jakieś automatyczne wykrywanie piórka. Pisze, by przesuwać piórko nad tabletem i czekać. Ruszam piórkiem i nic się nie dzieje, i to dość długo, z 5 min raz czekałem. Próbowałem użyć przycisków, może wtedy by wykrył piórko, ale też bezskutecznie. Dopiero przy dotknięciu powierzchni pojawia się [OK], ale nic się nie zmienia. Instalowałem tablet na trzech różnych komputerach i na każdym tak samo się dzieje.
Nie jest to mój pierwszy tablet, wcześniej korzystałem z Pentagram QuadPen, piórko pracowało w powietrzu zaraz po podłączeniu, nic nie trzeba było ustawiać. Co ciekawe, w nim piórko może pracować na wysokości 6mm, ale sprawdziłem i nawet 11 wyciągnie :-). Kiedy podłączyłem nowy tablet, była to pierwsza rzecz na jaką zwróciłem uwagę, że jest coś nie tak.
Praca z piórkiem mającym cały kontakt z powierzchnią jest bardzo ciężka, gdyż niechcący zaznacza się ikony, przesuwa się je, przenosi zawartość, czy niepotrzebnie używa się jakiegoś narzędzia w programie graficznym.
Poza tym piórko jak i tablet działają raczej prawidłowo - nacisk jest, no i krzywe wychodzą zarąbiście.
Proszę o jakąś pomoc.
od paru dni posiadam tablet ThinType P 2006. Mam jednak pewien problem z piórkiem, otóż nie pracuje ono na wysokości. W sensie, musi ciągle mieć kontakt z powierzchnią tabletu aby kursor się przesuwał.
W specyfikacji jest napisane, że może ono pracować na wysokości do 10mm. Czy to trzeba gdzieś włączyć? W ustawieniach było jakieś automatyczne wykrywanie piórka. Pisze, by przesuwać piórko nad tabletem i czekać. Ruszam piórkiem i nic się nie dzieje, i to dość długo, z 5 min raz czekałem. Próbowałem użyć przycisków, może wtedy by wykrył piórko, ale też bezskutecznie. Dopiero przy dotknięciu powierzchni pojawia się [OK], ale nic się nie zmienia. Instalowałem tablet na trzech różnych komputerach i na każdym tak samo się dzieje.
Nie jest to mój pierwszy tablet, wcześniej korzystałem z Pentagram QuadPen, piórko pracowało w powietrzu zaraz po podłączeniu, nic nie trzeba było ustawiać. Co ciekawe, w nim piórko może pracować na wysokości 6mm, ale sprawdziłem i nawet 11 wyciągnie :-). Kiedy podłączyłem nowy tablet, była to pierwsza rzecz na jaką zwróciłem uwagę, że jest coś nie tak.
Praca z piórkiem mającym cały kontakt z powierzchnią jest bardzo ciężka, gdyż niechcący zaznacza się ikony, przesuwa się je, przenosi zawartość, czy niepotrzebnie używa się jakiegoś narzędzia w programie graficznym.
Poza tym piórko jak i tablet działają raczej prawidłowo - nacisk jest, no i krzywe wychodzą zarąbiście.
Proszę o jakąś pomoc.
soyo
Member
Utworzony: 2009.06.02 14:56
Jak to napisałaś to sprawdziłem u siebie i jest ok 11-12 mm, nic nie musiałem włączać, zainstalowałem i nic nie robiłem więcej. Jeśli przełączy się w tryb spoczynku (uruchomienie komputera, bezczynność) to musisz dotknąć tabletu i wtedy działa.
A zmień baterię na nową, zupełnie nową i nie akumulator.
A zmień baterię na nową, zupełnie nową i nie akumulator.
pawlusz
Member
Utworzony: 2009.06.02 15:11
pozwole sie podpiąć, czy ten tablet współpracuje bezproblemowo z NIEpanoramicznymi monitorami?
MystalurDimensh
Member
Utworzony: 2009.06.02 16:07
Korzystam z baterii dołączonej do zestawu. Była dopiero co odpakowana, ale możliwe, że trochę leżała i nie ma już pełnej mocy. Sprawdzę czy wymiana baterii coś zmieni.
MystalurDimensh
Member
Utworzony: 2009.06.05 18:47 Zmieniony: 2009.06.05 19:03
OK. Wymieniłem baterię, kursor nadal rusza się tylko jak piórko dotyka powierzchni.
Później zupełnie przez przypadek zauważyłem, że kursor rusza się jedynie jak piórko mam na odpowiedniej wysokości i mam wciśnięty jeden z przycisków.
Ponadto bateria nie ma nic do tego, gdyż na obu tak samo się dzieje.
Pytanie - czy żeby kursor się przemieszczał wystarczy po prostu przesuwać piórko nad tabletem, czy tylko z wciśniętym którymś przyciskiem? Chcę wiedzieć, czy tak powinno być, czy jednak coś jest nie tak.
Zauważyłem też, że dioda mruga / świeci ciągłym światłem jak piórko jest z dala od tabletu. Gaśnie jedynie gdy ono się z nim styka / wciskam któryś guzik piórka jak jest on nad nim, czyli na odwrót niż normalnie...
F1
Później zupełnie przez przypadek zauważyłem, że kursor rusza się jedynie jak piórko mam na odpowiedniej wysokości i mam wciśnięty jeden z przycisków.
Ponadto bateria nie ma nic do tego, gdyż na obu tak samo się dzieje.
Pytanie - czy żeby kursor się przemieszczał wystarczy po prostu przesuwać piórko nad tabletem, czy tylko z wciśniętym którymś przyciskiem? Chcę wiedzieć, czy tak powinno być, czy jednak coś jest nie tak.
Zauważyłem też, że dioda mruga / świeci ciągłym światłem jak piórko jest z dala od tabletu. Gaśnie jedynie gdy ono się z nim styka / wciskam któryś guzik piórka jak jest on nad nim, czyli na odwrót niż normalnie...
F1
soyo
Member
Utworzony: 2009.06.08 11:03
Wysłany przez: MystalurDimenshPytanie - czy żeby kursor się przemieszczał wystarczy po prostu przesuwać piórko nad tabletem, czy tylko z wciśniętym którymś przyciskiem?
Wystarczy przesuwać nad powierzchnią lub po powierzchni - wciskanie przycisku nie jest wymagane (kursor ma ci się przesuwać bez wciśniętego przycisku na piórku).
Z diodami to nie pamiętam, ale chyba jest tak, że jak dotykam to gaśnie lub się zapala jak wrócę to zerknę.
Dla mnie to wygląda na jakieś uszkodzenie, a gdzie go kupiłeś w jakimś sklepie komputerowym - może tam mają inną sztukę i będziesz mógł podłączyć u nich na próbę (przynajmniej piórko będzie inne).
MystalurDimensh
Member
Utworzony: 2009.06.08 11:14
Dziękuję za odpowiedź. Dostałem go prosto od Pentagramu, więc z wymianą nie będzie problemu.
soyo
Member
Utworzony: 2009.06.08 12:36
Dziwnie się zachowuje ta twoja sztuka, a patrzyłeś może na innym kompie? Jeżeli będzie to samo to chyba jedynie serwis, sam nic raczej nie zrobisz.
MystalurDimensh
Member
Utworzony: 2009.06.08 15:04
Też się zdziwiłem, że coś może działać wadliwie od Pentagramu, ale spoko, zdarza się.
Tak, sprawdzałem na trzech różnych kompach z systemem Windows XP, na każdym tak samo się zachowywał.
Tak, sprawdzałem na trzech różnych kompach z systemem Windows XP, na każdym tak samo się zachowywał.
MystalurDimensh
Member
Utworzony: 2009.12.02 21:21
Witam z powrotem.
Okazuje się, że wada tkwi w piórku (sprawdziłem trefne piórko i sprawne na różnych tabletach).
Z wymianą jest pewien problem otóż nie mogłem znaleźć paragonu / faktury zakupu (inne papiery niezbędne do reklamacji mam). Sprzęt serwisuje MMV (Multimedia Vision), dowiedziałem się, że w takim przypadku mogę wymienić piórko na nowe za paręnaście zł (bodajże 15,-). Akurat (o dziwo) jeszcze się tym nie zająłem z powodu braku czasu.
Można rzecz, że wszystko jest już wyjaśnione.
Dziękuję za udział w wątku!
Okazuje się, że wada tkwi w piórku (sprawdziłem trefne piórko i sprawne na różnych tabletach).
Z wymianą jest pewien problem otóż nie mogłem znaleźć paragonu / faktury zakupu (inne papiery niezbędne do reklamacji mam). Sprzęt serwisuje MMV (Multimedia Vision), dowiedziałem się, że w takim przypadku mogę wymienić piórko na nowe za paręnaście zł (bodajże 15,-). Akurat (o dziwo) jeszcze się tym nie zająłem z powodu braku czasu.
Można rzecz, że wszystko jest już wyjaśnione.
Dziękuję za udział w wątku!
pacior
Member
Utworzony: 2010.01.20 11:17
Witam,
mam analogiczny problem po tygodniu używania piórko zaczęło reagować tylko na powierzchni (a wiec "klikając" w systemie można przemieszczać kursor). nie dała nic wymiana baterii (akku) i rysika. klawisze w piórku gdy są wciśnięte, jakby wspomagały śledzenie ale i tak nie można swobodnie pracować...
Rozumiem że opcja serwis?
Pozdrawiam
mam analogiczny problem po tygodniu używania piórko zaczęło reagować tylko na powierzchni (a wiec "klikając" w systemie można przemieszczać kursor). nie dała nic wymiana baterii (akku) i rysika. klawisze w piórku gdy są wciśnięte, jakby wspomagały śledzenie ale i tak nie można swobodnie pracować...
Rozumiem że opcja serwis?
Pozdrawiam
KG23
Member
Utworzony: 2010.01.20 11:40
Wysłany przez: paciorbaterii (akku)
Masz różnicę w napięciu między akumulatorem - zazwyczaj 1,2V (można i dobić do 1,41/1,38V) a baterią zazwyczaj ok. 1,5V, ta różnica to często kłopoty w działaniu u mnie nie działa szczoteczka do zębów. Sprawdź na nowych, ale bateriach.
pablofromhell
Member
Utworzony: 2010.01.20 18:09
Mi też umarło piórko (potwierdzone testowo) i mam pytanie:kolega wyżej napisał że za parenaście zł można dostać nowe piórko,rozumiem że to chodzi o gwarancję i złożenie takiej proźby do serwisu?
Czy jak taki przypadek wygląda?
Czy jak taki przypadek wygląda?
MystalurDimensh
Member
Utworzony: 2010.01.20 20:40
Witam ponownie.
Co do zakupu nowego piórka, nie potrzeba żadnych papierów z gwarancji, dlatego jest to odpłatna usługa. Najlepiej napisać maila do serwisu, ew. zadzwonić i załatwić sprawę jak należy.
Ostatnio wymieniałem słuchawki sześciokanałowe u MMV i zajęło to wszystko jakieś dwa miesiące (ale jestem zadowolony, bo dostałem lepsze;). Mam nadzieję, że w przypadku piórka do tabletu zajmie im to znacznie mniej czasu. Myślę, że zgłoszę się do nich na dniach w tej sprawie, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Życzę powodzenia w wymianie piórka :)
Co do zakupu nowego piórka, nie potrzeba żadnych papierów z gwarancji, dlatego jest to odpłatna usługa. Najlepiej napisać maila do serwisu, ew. zadzwonić i załatwić sprawę jak należy.
Ostatnio wymieniałem słuchawki sześciokanałowe u MMV i zajęło to wszystko jakieś dwa miesiące (ale jestem zadowolony, bo dostałem lepsze;). Mam nadzieję, że w przypadku piórka do tabletu zajmie im to znacznie mniej czasu. Myślę, że zgłoszę się do nich na dniach w tej sprawie, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Życzę powodzenia w wymianie piórka :)
pacior
Member
Utworzony: 2010.01.21 17:33
hmmm... zmiana baterii z akku na alkaiczne nie zmienila stanu rzeczy, na auto-offcecie jak i bez niego piorko nie dziala jak nalezy :[ dziala o dziwo przy wlaczonym klawiszu piorka, bez nie.. serwis? inne pomysly? help
MystalurDimensh
Member
Utworzony: 2010.01.21 19:17
Moje uszkodzone piórko działa dokładnie tak jak opisujesz; można je albo wymienić na gwarancji, albo zakupić nowe w serwisie.
Gregoric
Member
Utworzony: 2010.08.30 15:22
Albo naprawić samemu za darmo. Osobiście stwierdziłem: skoro mam kupić nowe, to nawet gdy stare zepsuję, to nic nie tracę. Naprawiłem bez problemu, według sposobu Kamila ‘pavlick’ Pawliczuka. Wykonał ów poradnik dnia 17 kwietnia roku 2010. Podziękowania proszę wysyłać więc do niego, ja pozwoliłem sobie tylko pokazać JEGO sposób większej publiczności.
A więc na jego blogu wszystko jest ładnie napisane, każdy da sobie radę.
Link do poradnika
A więc na jego blogu wszystko jest ładnie napisane, każdy da sobie radę.
Link do poradnika
Od 1 do 20 z 20

super