Kategoria: Sieci i komunikacja »

Cerberus P 6331-42 - brak dostępu do panelu konfiguracyjnego

Utworzony: 2011.11.29 21:21

Witam

Mam problem z ww routerem. W temacie sieci nie jestem zielony, jednak taki przypadek przytrafił mi się pierwszy raz.

Mam sieć podzieloną na 4 komputery: 3 z nich łączą się z routerem bezprzewodowo, jeden kabelkiem. Z żadnego natomiast nie ma dostępu do panelu konfiguracyjnego routera. Po wpisaniu adresu 192.168.1.100 wyskakuje błąd strony. Sprawdziłem na wszystkich komputerach. Ze strony pomocy technicznej pobrałem małą aplikacje do wykrywania routera - nie wykrywa go. Nie ma możliwości aby ktoś włamał się na router i zmienił jego adres - sam wszystko konfigurowałem, sam zabezpieczałem, wszystkie klucze zabezpieczające są OK, a dodatkowo na wszystkich komputerach internet jest.

Czy można naprawić ten problem bez konieczności resetowania do ustawień fabrycznych? Wolałbym tego nie robić ponieważ będę miał problem ze skonfigurowaniem modemu ADSL w routerze

Utworzony: 2011.11.30 11:30

Wchodzisz z komputera dokładnie na ten adres który jest podawany w TCP/IP w bramie?

Sprawdź w konsoli - start - uruchom - cmd - ipconfig /all i przy karcie sieciowej będziesz miała gateway lub brama i zobacz czy to jest ten adres na który wchodzisz na router.

Utworzony: 2011.11.30 20:27

tak, wchodzę dokładnie na ten adres: brama domyślna. W niektórych routerach jest możliwośc wyłączenia dostępu do panelu konfiguracyjnego przez wi-fi dlatego próbowałem z dwóch różnych komputerów podłączyć się kablem ale to również nic nie daje. To jakaś awaria routera?

Utworzony: 2011.12.01 09:58

Nie koniecznie, w niektórych też można określić zakres, kierunek i sposób dostępu. Jeżeli ktoś wyłączył dostęp z LAN to się nie zalogujesz, lub jeśli ktoś specyfikował adres lokalny z którego można mieć dostęp to też się nie wbijesz. Jedyne co pozostaje w takiej sytuacji to reset do ustawień fabrycznych i wtedy próba zalogowania (1. nie uda się i netu już nie będzie, 2. uda się zalogować i ustawić net, 50/50).

Utworzony: 2011.12.01 18:24

bosko... :/ Nikt poza mną nie ma dostępu do routera, tylko ja konfiguruję i tylko ja znałem hasło dostępu, a sam takich ustawień nie poczyniłem. Więc trzeba będzie resetować :(

Utworzony: 2011.12.02 10:34

Ja nie mam innego pomysłu jak sprawdzić ustawienia jakie są zrobione w routerze. Skoro nic nie zmieniałeś to powinno działać jak nie działa to ktoś lub coś zostało zmienione albo router nawalił, gdzieś jest przyczyna.

W takim przypadku pozostaje albo reset urządzenia, albo jeszcze jedna opcja próba zalogowania się na router inną drogą tz. telnet lub tftp/ftp. Login zazwyczaj i hasło pozostają bez zmian, ew. może być zmieniony login z admin => na root. Spróbuj ta drugą może uda się dostać do ustawień router.