Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram P 6331- 4A

Utworzony: 2011.12.04 17:15

Witam
Posiadam router Pentagram p 6331- 4A i dodatkowo pewien problem. Otóż, mam internet Netia 2mb/s. Jest on podzielony na dwa komputery- jeden kablem a drugi Wi- Fi. Na jednostce połączonej kablem nie ma najmniejszego problemu (laptop, lecz to raczej nie istotne), natomiast na drugiej. Co pewien, bliżej nieokreślony czas, urywa mi połączenie z internetem.
Nie mam najmniejszego pojęcia czy to wina softu, czy odległości karty sieciowej bezprzewodowej od router, czy samego routera, czy sposobu zabezpieczeń etc. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie, których mógłbym użyć w celu usprawnienia mojego połączenia internetowego.

Utworzony: 2011.12.05 10:19

Zobacz czy w czasie aktywności połączenia wifi też zrywa odpal jakiś film czy cuś przez wifi i zobacz czy w trakcie zerwie.

Utworzony: 2011.12.05 16:52

Mam tak podczas gier, pisania na GG i podobnych, podczas oglądania też.
Dlatego tym bardziej nie mam pojęcia o co chodzi. Gdyby to był za wolny internet, to po prostu nie mógłbym z niego korzystać praktycznie (z powodu prędkości), ale tak to nie mam pojęcia.

Utworzony: 2011.12.05 17:11

Wysłany przez: WerqzenCo pewien, bliżej nieokreślony czas, urywa mi połączenie z internetem.

Zrywa całkiem wifi tak że komputer rozłącza połączenie z routerem?

Utworzony: 2011.12.05 19:13

Jak mam w prawym dolnym rogu takie dwa monitorki i siłę sygnał€ z karty sieciowej (tłumaczę łopatologicznie) to nagle pokazuje mi krzyżyk przy monitorkach, tak jakby resetowała się karta czy nie wiem co. Ciężko to określic. Jak mogę podać jakieś przydatne informacje to proszę bardzo pisać, z chęcią ich udzielę.
Podkreślam, że rozłączanie jest przypadkowe. Czasem co parę minut, czasem spokój na cały dzień. Może cos sygnał przerywa, nie wiem.

Utworzony: 2011.12.06 10:59

Przy takich objawach to tyle można stwierdzić co nic. Może szwankować karta sieciowa lub sterownik od niej, w przypadku intela najlepiej zainstalować nie tylko sterownika ale też całą aplikacje obsługującą kartę sieciową bo inaczej wariuje.

Musisz trochę poobserwować najlepszy byłoby inne urządzenie z wifi, zeby zobaczyć czy pada całe połączenie wifi w routerze czy tylko w tym komputerze.
Może to też być spowodowane odnawianiem adresu z DHCP router przez kartę, dlatego na próbę ustaw na stały, zmień parametry wifi, gł. kanał bo na tym się może wywalać jak ktoś go zakłóca, postaw tez router w innym miejscu lub wyżej o ile się da. Przy takiej rozpiętości czasowej ciężko jest znaleźć przyczynę.

Utworzony: 2011.12.06 15:28

Z routera korzysta też laptop, który jest połączony ethernet. Z tego co mi wiadomo, to w nim problemy nie występują (przynajmniej nie tak często jak u mnie). Możliwe, że przegrzewa się karta sieciowa czy router, przez co sygnał słabnie ?
Mi się wydawało, że to rozłączanie jest spowodowane zakłócaniem sygnału lub złymi ustawieniami. Byłbym wdzięczny za podpowiedź jakich ustawień najlepiej używać. Mam TP- LINK TL- WN422G Ver. 2.0.

Utworzony: 2011.12.06 16:50

Zmień kanał transmisji na routerze na wolny to zazwyczaj pomaga lub mniej obciążony. wg mnie i tak najlepiej popróbować na wszystkich (zacznij od 1,6). Zabezpieczenia możesz na probe zdjąć.

Wysłany przez: WerqzenMożliwe, że przegrzewa się karta sieciowa czy router, przez co sygnał słabnie ?

Możliwe, można postawić wiatrak przy nich i zobaczyć cz się coś zmienia.

Wysłany przez: WerqzenZ routera korzysta też laptop, który jest połączony ethernet.

To podłącz ten laptop po wifi i zobacz czy na nim jest to samo.

Utworzony: 2011.12.06 17:42 Zmieniony: 2011.12.06 17:43

Dziękuję. Zaraz wypróbuję wszystkie sposoby/ rady.
Niezależnie od rezultatu jestem bardzo wdzięczny za pomoc.

Odnośnie kanałów: Ja mam je zmieniać na konkretne, czy obojętnie z zestawu 1-6 (w tym momencie jest Auto- jeżeli o to chodzi, bo możliwe, że mówimy o czymś innym) ?

Utworzony: 2011.12.07 09:43

O to CH1 potem CH6, a potem zobacz na innych. Przeskanuj sieć i zobacz na jakich kanałach najmniej siedzi urządzeń. Niektóre urządzenia zakłócają 2,4GHz więc warto jak coś pokombinować z miejscem, u mnie jak ktoś włączał microwave to wifi padało hehe dobrze że i tak mi głowy nie usmażyło.

Utworzony: 2011.12.07 15:23

Tak więc pewnie powodem jest odległość od routera (z 3 ściany- 6-8m w linii prostej). Tak czy inaczej posprawdzam kanały w razie potrzeby. Na razie dziękuję wszystkim za wkład w pomoc mojej osobie.