Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram P 6342 - Panowie prośba o pomoc

Utworzony: 2011.12.05 14:56

Witam serdecznie.
Od wczoraj walczę z moim cerberusem. Zakupiłem router (posiadam neta z vectry) połączyłem go do modemu tak jak powinno być (przynajmniej tak mi się wydaje) (win7) no i zacząłem działać według książeczki.

Sprawdziłem połączenie w stanie sieci potem przeszedłem do ustawień zaawansowanych.
Ani razu nie udało mi się połączyć routera z modemem

Panowie co ja robię źle - IP DNSów żadnych nie wpisuje bo to przecie z automatu MAC daje bez klonowania nie działa daje klonuj nie działa. Jak ta sytuacja potrwa do końca dnia dzisiejszego to mi żoną głowę urwie Błagam Was o pomoc

Utworzony: 2011.12.05 15:23

Wpinasz kabel od WAN do tego portu LAN, na którym ustawiłeś, żeby był WAN. Dla WAN przypisujesz jeden z portów LAN może w tym problem.

Utworzony: 2011.12.05 16:00

o rany ja to jestem zielony całkiem - kabel z modemu sieciowy wychodzi tylko jednym wyjściem i jego wpiąłem do portu nr 1 w pentagramie przez kartę sieciową widzę pentagrama daję łączenie jest połączenie

Wchodzę w przeglądarkę wpisuje 192... potem admin pentagram
http://www.imagebam.com/image/6b6e06162925613

Tutaj daje ustawienia zaawansowane (jak rozumiem protokoły pppoe w ogóle mnie nie dotyczą) więc dalej w ustawieniach zaawansowanych zmieniam conection mode z DSL na Ethernet (tak pisze w instrukcji)
Potem mam przejść do zakładki WAN service - gdzie w ETH interface wybieram Default Mode
http://www.imagebam.com/image/601890162925617
(nie wiem czy dobrze) tam na górze jest jeszcze do wyboru Se;ect ETH port - nie wiem do czego to jest ale wybierałem wszystkie i nic potem save i przechodzę do Connection Settings - daje add wybieram Enter Service Description: która jest już wpisana z automatu więc tutaj nic idę dalej...zamiast ppp wybieram IP over Ethernet ( ale to chyba robie dobrze bo z tego co rozumiem i mnie nie łaczenia przez ppp tylko jest ip) (zresztą tak chyba teraz jest w większości sieci kablowych) -
http://www.imagebam.com/image/ab28e1162925624
następnie Obtain an IP address automatically >>> next >>> to to nie wiem co to jest w ogóle
http://www.imagebam.com/image/6ef158162925631
daje next next next i save... i powinno już wsztstko działać - przynajmniej według instrukcji - a jak by nie było neta nie ma :/

Utworzony: 2011.12.05 17:03 Zmieniony: 2011.12.05 17:09

Domyślnie jest zawsze, któryś ze skrajnych portów czyli 1 lub 4 (eth0=1...., eth3=4), zobacz czy na pewno wybierasz ten port co trzeba.

Wysłany przez: Bombel84Tutaj daje ustawienia zaawansowane (jak rozumiem protokoły pppoe w ogóle mnie nie dotyczą) więc dalej w ustawieniach zaawansowanych zmieniam conection mode z DSL na Ethernet (tak pisze w instrukcji)

Tak, wchodzisz w zaawansowane a tam w Connection Mode i zaznaczasz Ethernet - Apply - ok.

Wysłany przez: Bombel84Potem mam przejść do zakładki WAN service - gdzie w ETH interface wybieram Default Mode

Select ETH port czy ETH Interface nie pmiętam tak z głowy - tu wybierasz te eth x czyli nr portu na który będzie szedł internet z WAN.

Tu też wygląda wstępnie ok, spr ten nr portu, ew. użyj opcji Clone MAC i po ustawieniu całości i zapisaniu na routerze uruchom ponownie modem od Vectry. Zmień tez kabel jak masz inny. Jak będę w domu spisze jak jak to robię i dam znać.

http://www.imagebam.com/image/6ef158162925631 to zostaw tak jak jest next
http://www.imagebam.com/image/601890162925617 to tez bez zmian, wan wg. tego masz na 4tym porcie. Zobacz jaki adres IP dostanie komputer jak podłączasz go bezpośrednio do modemu vectry?

Sprawdź w Device Info -> WAN -> czy masz tam adres IP w polu IPv4 Address.

Utworzony: 2011.12.05 17:29 Zmieniony: 2011.12.05 17:49

Udało się jest super :) tylko teraz nie mam żadnego hasła muszę jakoś zabezpieczyć tą sieć... tylko jak :) ?

Udało mi się zabezpieczyć kluczem wpa2-psk to chyba wystarczy ?

Utworzony: 2011.12.06 11:31

Wystarczy chyba, że chcesz robić za Pentagon a tam też się włamują :D

Utworzony: 2011.12.12 21:27

witam zakupiłem to cacko tylko nie mogę skonfigurować tego pod internet z upc czy ktoś napisze jak to zrobić

Utworzony: 2011.12.19 12:22 Zmieniony: 2011.12.19 12:38

Ustawienia dla P6342 i P6343 są identyczne (zrzuty są pomniejszone, jak chcesz zobaczyć pełny rozmiar otwórz link zrzutu na dole). Nie podłączaj na razie kabla od WAN do routera.

1. Wchodzisz w Advanced Setup - Connection Mode i sprawdzasz jaki tryb jest wybrany.

UPC to Ethernet Mode

2. Jak nie jest wybrany Ethernet Mode to go wybierze z potem Apply (może się pojawić ostrzeżenie nie stary profil zostanie usunięty).

3. Teraz wejdź w Advanced Setup - WAN Service - ETH Interface (tutaj zdefiniujesz na jakim porcie LAN będzie podłączony WAN). Jest to pole "Select ETH port:" - porty liczone są od 0 do 3 ale ich fizyczne odpowiedniki to 1-4 (eth0=lan1, eth1=lan2,.... itd). Jak ustawisz naciskasz Apply/Save.

4. Masz już określony port teraz trzeba określić parametry połączenia. Wchodzisz w Adnavced Setup - WAN Service - Connection Setting i naciskasz Add.

5. Zaznacz "IP over Ethernet" i Next.

Utworzony: 2011.12.19 12:30 Zmieniony: 2011.12.19 12:37

6. Dla UPC wystarczy ja tu zaznaczysz "Obtain an IP address automatically" i jeśli nie jest wymagane klonowanie MAC adresu naciskasz Next.

Jeśli jednak klonowanie/podszywanie jest wymagane to dajesz "ptaszek" przy "Clone MAC" naciskasz przycisk Clone (jeśli chcesz zapisać MAC adres z karty, do której router jest teraz podłączony) lub wpisujesz nr z ręki ten zarejestrowany u usługodawcy XX:XX:XX:... i też Next.

7. Tu nic nie zmieniaj Next.

8. Tu też nic nie zmieniaj Next.

9. Wybierasz teraz w jaki sposób ma być obsługiwany DNS, zaznacz dla bezpieczeństwa pierwszą opcję "Select DNS Server Interface from available WAN interfaces:" i Next, jak chcesz i wiesz że działają można wpisać swoje.

Zawsze DNS możesz zmienić później w Advanced Setup - DNS - DNS Server

10. Koniec, wybierze Apply/Save

Teraz sprawdź czy się połączył. Wejdź w Device Info - WAN i masz tu IPv4 Address pole powinno zawierać adres IP a Status info o połączeniu Connected.