Kategoria: Sieci i komunikacja »
Pentagram Cerberus [P 6361] a Neostrada Livebox
Od 1 do 8 z 8
sewcio
Member
Utworzony: 2011.12.06 00:00 Zmieniony: 2011.12.06 03:50
Witam,
Mam następujący problem. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Liveboxa dostarczonego przez TPSA oraz internety "NEOSTRADA". Livebox, który za pomocą sieci bezprzewodowej dostarcza internet po całym mieszkaniu stoi w jednym pokoju. W drugim pokoju natomiast mam parę rzeczy, które nie posiadają adaptera WIFI (XBOX 360, dysk mulitmedialny iOmega). Zakupiłem router Pentagram Cerberus [P 6361], gdyż chciałem postawić go w pokoju z Xboxem i za pomocą kabli sieciowych podpiać te urządzenia do routera a następnie połączyć sie bezprzewodoweo z liveboxem, tak żeby na xboxie mieć połączenie internetowe. Czy istnieje taka możliwość.
Jeśli nie, to czy istnieje możliwość połączenia kablem liveboxa i routera tak żeby przez kolejne kable podłączone od routera do xboxa i innych urządzen dostarczać internet?
Pozdrawiam.
Mam następujący problem. Jestem "szczęśliwym" posiadaczem Liveboxa dostarczonego przez TPSA oraz internety "NEOSTRADA". Livebox, który za pomocą sieci bezprzewodowej dostarcza internet po całym mieszkaniu stoi w jednym pokoju. W drugim pokoju natomiast mam parę rzeczy, które nie posiadają adaptera WIFI (XBOX 360, dysk mulitmedialny iOmega). Zakupiłem router Pentagram Cerberus [P 6361], gdyż chciałem postawić go w pokoju z Xboxem i za pomocą kabli sieciowych podpiać te urządzenia do routera a następnie połączyć sie bezprzewodoweo z liveboxem, tak żeby na xboxie mieć połączenie internetowe. Czy istnieje taka możliwość.
Jeśli nie, to czy istnieje możliwość połączenia kablem liveboxa i routera tak żeby przez kolejne kable podłączone od routera do xboxa i innych urządzen dostarczać internet?
Pozdrawiam.
koti
Member
Utworzony: 2011.12.06 10:16 Zmieniony: 2011.12.06 10:22
Bezprzewodowo to masz tylko WDS (WDS mi nigdy nie działa na różnych sprzętach, dlatego to nie mój nr1) z możliwych, lepszy byłby P6362 bo ma WISP.
Nie wiem jak to wygląda z wyjściami w LIVE, ale jak jest RJ45 to pewnie możesz podłączyć do routera kablowo bez najmniejszego problemu.
Nie wiem jak to wygląda z wyjściami w LIVE, ale jak jest RJ45 to pewnie możesz podłączyć do routera kablowo bez najmniejszego problemu.
sewcio
Member
Utworzony: 2011.12.06 10:58
Wlasnie chciałbym pominąć kablówce połączenie dwóch routerow i zrobić to bezprzewodowo bo i tak juz jest wystarczająco duzo innych kabli. Ktos pomoże? :)
koti
Member
Utworzony: 2011.12.06 11:18
To chyba zostaje ci tylko WDS o ile LIVE ma taka opcję (ustawiasz na obu te samo SSID, ten sam kanał, szyfrowanie wifi to wtedy chyba max WEP 128 lub 64 nie pamiętam teraz, na przeciwnych urządzeniach (LIVE i Cerber) podajesz w opcjach wds i mac adresy przemiennie. Na tym P6361 ustawia się jeszcze tryb repeater.
poli166
Member
Utworzony: 2011.12.19 23:56
podepnę się do dyskusji mam właśnie ten router w domu poustawiałem wszystko tak jak opisałeś a internetu jak nie było tak nie ma w czym może tkwić problem
KG23
Member
Utworzony: 2011.12.21 10:27
Jak podpinasz kabel neostrady bezpośrednio do routera to nie będzie działać.
Można podłączyć co najwyżej z LAN Livebox do WAN router, ale jak są na tych samych adresach IP to zmień adres LAN na Livebox lub routerze żeby nie były identyczne.
Można podłączyć co najwyżej z LAN Livebox do WAN router, ale jak są na tych samych adresach IP to zmień adres LAN na Livebox lub routerze żeby nie były identyczne.
sewcio
Member
Utworzony: 2011.12.21 11:40
Ale cały czas chodzi o to jak zrobic zeby nie laczyc liveboxa z routerem za pomoca kabla?
KG23
Member
Utworzony: 2011.12.21 14:45
Najprościej kupić odpowiedni router tzn taki z modemem ADSL, a ty kupiłeś nie taki jak trzeba (wtedy tylko podłączasz linię tel. z neostradą do routera i załatwione)..
Można łączyć też bezprzewodowo oba routery (Live i Cerberus) jeśli oba mają WDS lub lepiej łączyć przez WISP.
Można łączyć też bezprzewodowo oba routery (Live i Cerberus) jeśli oba mają WDS lub lepiej łączyć przez WISP.
Od 1 do 8 z 8