Kategoria: Sieci i komunikacja »

Nie mogę skonfigurować mojego P 6361

Utworzony: 2011.12.14 17:08 Zmieniony: 2011.12.14 17:10

Witam.

Mam taki problem. Otóż używam mojego P 6361 od jakiegoś roku. Pamiętam, że pierwszy raz konfigurowałem go poprzez kabel na komputerze PC. NIestety jakiś czas temu komputer sprzedałem, został mi laptop.
Router działał do dosłownie godziny temu. Nagle przestał udostępniać internet przez WiFi. Zresetowałem go przyciskiem z tyłu obudowy i tu się zaczłęy problemy.
Teraz router udąstępnia połączenie przez WiFi tylko jako sieć otwarta, lub kluczem wygenerowanym przez sam router (w wersji xxxx-xxxx-xxxx). Jeśli zmienię SSID sieci, albo hasło to koniec - ani komputer nie może się z nim połączyć ani inne urządzenie. Posiadam telefon Samsung I9000 i on też nie może się połączyć.

Najciekawsze jest to, że jak podłączę kabel RJ-45 prosto z modemu mojego do laptopa to interent jest. Jeśli podłącze router, a kabel z routera do laptopa, to internetu JUŻ NIE MA.

Da się jakoś to wyjaśnić? Inne telefony z wifi inne niż mój samsung też nie mogą się połączyć. A musze mieć hasło na WiFi bo mieszkam w bloku i nie chcę mieć otwartej sieci.

Utworzony: 2011.12.14 17:36

Logujesz się przez przeglądarkę i chyba druga opcja od góry to przewodnik konfiguracji. Jeśli chodzi tylko o założenie hasła na twoją sieć to tam powinno wszystko pójść bez problemu. Co to znaczy że nie może się połączyć? Wogóle nie widzi sieci gdy zmienisz nazwę, czy widzi sieć ale nie może nawiązać połączenia? Bo tam jest taka opcja że sieć może być ukryta i wtedy nie będziesz widział nawet nazwy sieci na żadnym urządzeniu.

Utworzony: 2011.12.14 18:25 Zmieniony: 2011.12.14 19:01

Problem jest taki, że przez przeglądarke też jak zmienię hasło/SSID to momentalnie tracę połączenie.
To jest tak, że komputer i telefon widzą sieć wifi normalnie, ale telefon nie może się w ogóle do niej zalogować ("Trwa pobieranie danych punktu dostępu...") a na laptopie z Win7 w tray'u pokazuje się iknoa sygnału wifi a obok niej mały żółty wykrzyknik. Jak rozwinę listę to jest napisane "Brak dostępu do internetu"

Dzieje się tak tylko po zmianie SSID/hasła. Zaraz po restarcie routera do ustawień domyślnych wszystko jest ok. Nazwa widnieje PENTAGRAM i można się normlanie połączyć i korzystać z internetu.

BTW Którego kanału najlepiej jest używać? Bo teraz mam 2437MHz (Kanał 6) a wydaje mi się, że wcześniej był na Kanale 5 (2432MHz) ale ręki sobie uciąć za to nie dam.

EDIT:
Naprawiłem już. Sam nie wiem jak, ale działa.