Kategoria: Sieci i komunikacja »

zmiana użytkownika w P-6341

Utworzony: 2011.12.19 00:04

Mam pytanie.Wie ktoś może jak zmienić (edytować) nazwę użytkownika i hasło przez stronę routera.Kiedy zmieniam nazwę użytkownika z "admin" na swoją to nie jest to zapisywane.Mogę utworzyć nowego użytkownika i hasło ale to bez sensu bo i tak ktoś może się logować na na admin i hasło pentagram.Niby zalecają szybką zmianę ale jak to zrobić.Z góry dziękuję za pomoc.

Utworzony: 2011.12.19 10:40

Konfiguracja jest taka jak tu http://forum.pentagram.pl/discussion/691/zmiana-hasla-cerberus-633162/

W przypadku użytkownika z dostępem poziomem dostępu normal (level) możesz zmienić też login.

Utworzony: 2011.12.19 22:02

Niestety ale to już próbowałem i nie działa(może jest to skuteczne na cerberus 6331-62 ale nie na 6341) Po wprowadzeniu nowej nazwy użytkownika i hasła i kliknięciu "edit/delete" pojawia się informacja w j.angielskim- w tłumaczeniu: użytkownik super nie może być zmieniony.O co tu chodzi.Czy może mieć znaczenie,że robię to na Wi-Fi a nie po kablu.Chociaż to było by bez sensu bo inne ustawienia zapamiętuje.

Utworzony: 2011.12.19 22:19

Poprawka.Udało się zmienić hasło dla użytkownika admin.Czyli jeśli dobrze kumam to nazwy użytkownika dla poziomu zaawansowanego zmienić nie mogę i musi zostać admin.Trochę to bez sensu bo przecież w razie problemu zawsze można zresetować i przywrócić dane logowania (admin i pentagram).Tak czy siak dzięki za pomoc (chociaż hasło będzie zmienione)

Utworzony: 2011.12.21 10:31

Tak, ale w wielu urządzeniach założeniem jest logowanie do kont o niższych prawach dostępu (osoba do normalnej pracy nie potrzebuje w sumie wcale wchodzić na router a tym bardziej na nim grzebać) i tu pewnie tak było. Równie dobrze wystarczyło by jedno konto, ale mniejsza o to.

Utworzony: 2011.12.24 23:41

Przez stronę tego nie zmienisz, ale jest jeden sposób na to.
Zrób bacap ustawień (zakładka: Configuration/Backup/Restore) otrzymasz plik otwórz go w Wordpadzie, lub Notatniku ale w notatniku będziesz mieć wszystko jako jeden ciąg a w Wordpadzie jest czytelniej. Potem znajdź linijkę USER_NAME@0=admin zmieniając admin zmieniasz swoją nazwę. Teraz wystarczy wgrać plik na nowo (zakładka: Configuration/Backup/Restore)

Utworzony: 2011.12.28 13:17

Dzięki @kac30 nie wiedziałem że to takie proste a nie będzie problemu z uprawnieniami dostępu.

Utworzony: 2012.01.02 09:20

Wątpię by były jakieś problemy z uprawnieniami dostępu, po prostu zmieniasz domyślną nazwę admina, ja mam tak zrobione od prawie początku jak kupiłem ten ruter i nie miałem jeszcze z tym żadnego problemu.

Utworzony: 2012.01.02 11:07

Dzięks za info