Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »
Polskie znaki Eon Frost (Vector pewnie też)
Od 1 do 16 z 16
ender140
Member
Utworzony: 2011.12.21 17:44
Otóż mam pytanie, jak zmusić Frosta (Vectora pewnie też, skoro obsługuje zewnętrze napisy) do pokazywania polskich znaków podczas odtwarzania napisów do filmu. Próbowałem konwersji srt w Notepadzie ++ na różne formaty, ANSI, UTF-8, itp., za każdym razem coraz to różne znaczki, lub brak takich znaków w ogóle (szczliwy zamiast szczęśliwy). O dziwo, odtwarza też z napisów txt, ale również bez polskich znaków. Co dziwne, ten sam plik txt w czytniku eBooków pokazuje polskie znaki normalnie. Czy to wina firmware'u, czy ja coś robię nie tak?
ender140
Member
Utworzony: 2011.12.22 16:05
No właśnie. Więc proszę o pomoc. Bo "Player doskonale radzi sobie z polskimi znakami diakrytycznymi.", więc chciałbym się dowiedzieć jak go do tego zmusić.
ender140
Member
Utworzony: 2011.12.29 13:17
Dostałem odpowiedź z pomocy technicznej. I jestem wściekły, bo polskie znaki wyświetlają się tylko w plikach vob. To jawne wprowadzanie klienta w błąd! Liczę na aktualizację firmware'u, zwłaszcza, że wbudowany czytnik ebooków sobie radzi z tymi samymi plikami. Inaczej nic od Pentagrama więcej nie kupię i wszystkim będę odradzał.
2m
Member
Utworzony: 2012.01.02 04:10
Dołączę się do wątku. Polskie litery w plikach .LRC też wyświetlają się jako "krzaki".
Jaki powinien być format kodowania?
Czy może tez jest to ułomność firmware ? ( a miało być tak dobrze :( )
Jeśli tak to kiedy można spodziewać się poprawionego firmware ?
Jaki powinien być format kodowania?
Czy może tez jest to ułomność firmware ? ( a miało być tak dobrze :( )
Jeśli tak to kiedy można spodziewać się poprawionego firmware ?
łakom
Member
Utworzony: 2012.01.02 09:56
Zapisz plik w Unicode i UTF8 i będzie ok w ANSI będą krzaki. Na skróty powinno się dać zrobić bezpośrednio z notanika wybierając odpowiednie kodowanie.
ender140
Member
Utworzony: 2012.01.02 20:20
@łakom, proponuję przeczytać od początku to, co pisałem.
łakom
Member
Utworzony: 2012.01.03 09:23 Zmieniony: 2012.01.03 09:42
@ender140 pisałem o LRC a nie o napisach w filmach. Dorzuciłem przykład o co mi chodzi. @2m format zmieniony w notatniku.

2m
Member
Utworzony: 2012.01.05 16:28
Dzięki @łakom ! Po konwersji polskie znaki w LRC działają 
Wkurza mnie jednak, że odtwarzanie muzyki jest tylko w formacie pionowym. Poziomo zmieściło by się więcej znaków. Przydługie wiersze porostu nie są w całości wyświetlane.
Czy gdzieś można zgłosić sugestie dołożenia do firmware poziomego formatu odtwarzania muzyki ?

Wkurza mnie jednak, że odtwarzanie muzyki jest tylko w formacie pionowym. Poziomo zmieściło by się więcej znaków. Przydługie wiersze porostu nie są w całości wyświetlane.
Czy gdzieś można zgłosić sugestie dołożenia do firmware poziomego formatu odtwarzania muzyki ?
balibali
Member
Utworzony: 2012.01.05 16:34
Można spróbować w Word teksty poukładać w ograniczonej kolumnie lub zrobić zawijanie wiersza w węższym oknie notatnika tylko to zabawa potem z obróbka takich teksów w LRC.
2m
Member
Utworzony: 2012.01.09 17:14
Pewnie można. Moim zdaniem brak zawijania wierszy to lenistwo programistów od firmware. Funkcjonalność zawijania wiersza po całym słowie jest banalna w implementacji. ... Tylko trzeba chęci i wyobraźni !
pwls
Member
Utworzony: 2012.01.10 21:56 Zmieniony: 2012.01.12 19:40
Przeniesione do odpowiedniego tematu....
ender140
Member
Utworzony: 2012.01.11 21:01
Panie kolego, załóż własny temat, bo tu rozprawiamy o polskich znakach.
Swoja drogą, miło by było, jakby Pentagram dał znać, czy pracują już nad nowym firmwarem.
Swoja drogą, miło by było, jakby Pentagram dał znać, czy pracują już nad nowym firmwarem.
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2012.01.12 16:52
Wysłany przez: ender140Swoja drogą, miło by było, jakby Pentagram dał znać, czy pracują już nad nowym firmwarem.
PM potwierdził prowadzenie prac w tym temacie dla Frosta i Vectora.
ender140
Member
Utworzony: 2012.04.14 15:55
Fajny Pentagram ma support. Mija 5 miesięcy, nowego firmware'u nie ma. Jestem bardzo zawiedziony. Taką polityką sobie fanów firma nie zaskarbi, bo każdy w takiej sytuacji będzie znajomym odradzał zakup.
Od 1 do 16 z 16