Kategoria: Sieci i komunikacja »
Pentagram P6341 - nie świeci dioda dsl!
Od 1 do 5 z 5
karol66
Member
Utworzony: 2011.12.23 10:13
Witam wszystkich.
Niecały tydzień temu kupiłem router Pentagram Cerberus P6341.
Znam się trochę na sieciach komputerowych, więc uważam, że router powinien być poprawnie skonfigurowany.
W ustawieniach wpisałem:
Protokół PPPoA, próbowałem też na PPPoE,
enkapsulacja: VCmux, próbowałem na PPPoe enkapsulacje LLC
autentykacja: Auto, ale próbowałem też na sztywnych ustawieniach PAP lub CHAP,
VPI: 0
VCI: 35
mtu: 1492
W zakładce adsl:
Modulacja: G.dmt
Annex A
I dioda nawet nie drgnie :( pomóżcie....
Niecały tydzień temu kupiłem router Pentagram Cerberus P6341.
Znam się trochę na sieciach komputerowych, więc uważam, że router powinien być poprawnie skonfigurowany.
W ustawieniach wpisałem:
Protokół PPPoA, próbowałem też na PPPoE,
enkapsulacja: VCmux, próbowałem na PPPoe enkapsulacje LLC
autentykacja: Auto, ale próbowałem też na sztywnych ustawieniach PAP lub CHAP,
VPI: 0
VCI: 35
mtu: 1492
W zakładce adsl:
Modulacja: G.dmt
Annex A
I dioda nawet nie drgnie :( pomóżcie....
Matik_MP
Member
Utworzony: 2011.12.26 00:14
Witam. Mam identyczny problem z Pentagramem P 6341.
Internet mam z Netii (wcześniej była Neostrada), łącze 2 Mb, do tej pory stary i poczciwy modem SpeedTouch USB - zero problemów, ale zachciało mi się WiFi...
Kupiłem takiego Pentagramka, ale:
Dioda PWR, LAN, WAN świeci światłem ciągłym (połączenie z kompem przez port Ethernet 1), natomiast dioda DSL nie mrugnęła ani przez chwilę.
Automatyczna konfiguracja ADSL zawodzi, próbowałem różnych ręcznych ustawień, ale bez skutku.
Proszę o pomoc.
Internet mam z Netii (wcześniej była Neostrada), łącze 2 Mb, do tej pory stary i poczciwy modem SpeedTouch USB - zero problemów, ale zachciało mi się WiFi...
Kupiłem takiego Pentagramka, ale:
Dioda PWR, LAN, WAN świeci światłem ciągłym (połączenie z kompem przez port Ethernet 1), natomiast dioda DSL nie mrugnęła ani przez chwilę.
Automatyczna konfiguracja ADSL zawodzi, próbowałem różnych ręcznych ustawień, ale bez skutku.
Proszę o pomoc.
kac30
Member
Utworzony: 2011.12.26 19:12
Nie wiem czy wam to pomorze, ale ja w Netii mam to skonfigurowane tak:
WAN Profile

ADSL Mode

WAN Profile

ADSL Mode

karol66
Member
Utworzony: 2011.12.26 19:17
ADSL2+, masz neta większego od 10Mbit/s?
DNS też ustawiałem na sztywno i kurka nie odpala...
Dziwne ustawienie jak na netie o.O.
Dzięki za pomoc, muszę się jeszcze pobawić, raz załapało, zapisałem do pamięci flash ustawienia, odpiołem router od zasilania, zniosłem piętro niżej, podpiąłem i du**a..... znowu trzeba czekać 2godziny na sygnał adsl :(
DNS też ustawiałem na sztywno i kurka nie odpala...
Dziwne ustawienie jak na netie o.O.
Dzięki za pomoc, muszę się jeszcze pobawić, raz załapało, zapisałem do pamięci flash ustawienia, odpiołem router od zasilania, zniosłem piętro niżej, podpiąłem i du**a..... znowu trzeba czekać 2godziny na sygnał adsl :(
kac30
Member
Utworzony: 2011.12.26 19:21 Zmieniony: 2011.12.26 19:32
ADSL2+ bo mam Netiie powyżej 6 Mbit/s, wcześniej miałem 2 Mbit/s i miałem G.dmt
U mnie startuje w max 2 minuty w zależności od obciążenia centrali ale zazwyczaj w 1 minute mam neta.
Sprawdź czy nie sieje ci któryś filtr od telefonu. Ja ustawiałem ruter bez podpiętych telefonów i działa. Oczywiście teraz mam podłączony ruter i telefon.
U mnie startuje w max 2 minuty w zależności od obciążenia centrali ale zazwyczaj w 1 minute mam neta.
Sprawdź czy nie sieje ci któryś filtr od telefonu. Ja ustawiałem ruter bez podpiętych telefonów i działa. Oczywiście teraz mam podłączony ruter i telefon.
Od 1 do 5 z 5