Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram P 6341 - skacząca szybkość internetu - od 0,5Mb do 8Mb na wi-fi

Utworzony: 2012.01.14 12:20 Zmieniony: 2012.01.20 21:52

Witam.

Ruter: Pentagram Cerberus P 6341 zakupiony w listopadzie 2011 , poprzednio przez 3 lata miałem też Pentagram P 6331-42 z którego byłem bardzo zadowolony i nie miałem z nim zadnych problemów

- problem jest testowany na dwóch różnych laptopach i na obydwóch występuje tak samo.

Od pewnego czasu mam problem z dużymi skokami szybkości internetu poprzez łącze Wi-fi na ruterze Pentagram P 6341

Laptop na którym są problemy z tą szybkością , jest oddalony od rutera 6,5m i widzi ruter bez żadnych przeszkód , na kablu jest cały czas szybkość ponad 8Mb , przez Wi-Fi skacze od 0,5Mb do 7-8Mb , przez 5 minut jest duża szybkość a za chwilę spada prawie do zera , nie pomaga wyłączanie rutera.

Problem jest testowany na dwóch różnych laptopach i na obydwóch występuje cały czas , na kablu nie ma żadnych problemów z szybkością internetu.

Jak podejdę z laptopem do rutera to szybkość neta wyraźnie wzrasta , jak odejdę to pojawia się problem z szybkością neta , siła sygnału wi-fi na laptopie jest cały czas znakomita lub bardzo dobra.

Zabezpieczenie sieci na ruterze mam zapisane jako WPA/WPA2-PSK , wcześniej jak miałem inny ruter <strong>Pentagram P 6331</strong> w którym miałem te same ustawienia nic takiego się nie działo a laptop stoi stoi cały czas w tym samym miejscu.

- przywróciłem ustawienia fabryczne - bez zmian

- inSSIDer - włączony , pokazuje 5 dostępnych sieci razem z moją , zmieniam kanały dostępu na inne niż w pokazywanych sieciach ale niestety bez skutku

- w jednym laptopie mam standard b/g w drugim nowszym b/g/n , na swoim ruterze mam ustawiony standard 802.11g+n , zmieniałem standardy na b+g+n , ale bez rezultatów.

ciągle bez zmian , internet na kablu 8-9Mb na Wi-fi od 0,5-3Mb i skacze tak że momentami nie mogę nic pisać...za chwilę znowu na Wi-Fi 7-8Mb przez 5 minut i znowu spada.

Połączenie się z pomocą techniczną chyba graniczy z cudem , z karty gwarancyjnej żaden nr tel nie jest aktywny , jak dzwonię na nr tel z oficjalnej strony - nikt nie odbiera.

Czy ktoś z was już się spotkał z takimi objawami rutera Pentagram P 6341 i czy sobie z nimi poradził ?

Utworzony: 2012.01.14 22:17

Jakie masz oprogramowanie w tym routerze? Ja mam ten sam model już z rok i nic takiego się nie działo nigdy. Może zmiana Firmwara by coś dała, ja mam wersje 1.7 , zasięg wi fi w tym modelu jest marny ale niepowinno tak skakać, na pomoc ze strony Pentagrama nie masz co liczyć, oni mają klientów daleko gdzieś !!!

Utworzony: 2012.01.15 00:22

Oprogramowanie - 1.7

pozmieniałem typy zabezpieczeń , tak jak mi radzili na elektrodzie - i bez zmian

dałem bez zabezpieczeń obniżając siłę sygnału - bez zmian , szybkość raz na ful , za chwilę wcale albo jakieś marne 0,5Mb

jak do wtorku się z tym nie uporam , to żegnaj Pentagram a witaj coś nowego...

Utworzony: 2012.01.16 15:27

Czy ktoś ma jakiś mądry pomysł , co dalej z tym zrobić ?

Utworzony: 2012.01.17 18:23 Zmieniony: 2012.01.20 12:35

Pojawił się nowy soft 1.8 do tego modelu , spróbuje wgrać i zobaczę co się stanie...

wgrałem , nic się nie zmieniło...:confused:

Utworzony: 2012.01.20 12:30 Zmieniony: 2012.01.20 12:42

inSSIDer - to bezpłatny, niewielki i prosty w obsłudze program do skanowania pasma radiowego wykorzystywanego przez sieci bezprzewodowe (Wi-Fi).

inSSIDer - pomógł mi w ustawieniach rutera

Zastosowałem takie ustawienia rutera.

Wireless:

Standard - 802.11 g + n

Channel ID - 11 (kanał ustawiony po paru testach)

Channel Width - 20/40MHZ (ten parametr nie wiem do czego służy)

Tx PowerLevel - 70 (moc sygnału nadajnika Wi-Fi wychodzaca z rutera) warto potestować i zmniejszyć odpowiednio do naszych potrzeb , nie zakłucamy wtedy innych sieci.

Wireless Security :

Security Mode - WPA2 można dać też WPA

RADIUS / 802.1x - Enable , u mnie jest nie zaznaczone i nie wiem do czego to służy

WPA Algorithms - AES (TKIP powodował takie skoki szybkości netu)

Po zastosowaniu tych ustawień , prawie wszystko wróciło do normy (prawie , bo zdarzają się dalej skoki szybkości ale nie gubi całkiem netu i można na laptopie grać i pracować). Będę jesze testował na samym WPA , może całkiem wróci do normy.

--------------------------------
Pozdrawiam
hanskloops