Kategoria: Sieci i komunikacja »

Konfikuracja Pentagram Cerberus P 6362

Utworzony: 2012.01.20 13:47

Witam !

Zakupiłem router P 6362 i mam problem z jego ustawieniem. Posiadam internet radiowy (na dachu antena i kablem łączy się z takim małym urządzeniem PoE i od niego idzie kablem do karty sieciowej.
Podłączam wszystko dobrze, ale nie może się połączyć. Jestem w tych sprawach ogólnie zielone, ale działając według instrukcji nic nie zdziałałem.

Z góry dziękuje :)

Utworzony: 2012.01.20 16:26

Rozumiem że skoro grzebałeś już w instrukcji to i na ruterze jest coś niezmienienie, dla tego ja bym zaczął od przywrócenia fabrycznych ustawień. Czyli albo wciskasz przycisk reset z tyłu przez 10 s. albo wchodzisz na ruter przez przeglądarkę i wchodzisz w zakładkę System Tools > Restore to Factory.

Teraz sprawdź czy wszystko jest dobrze podłączone to znaczy: kable ( kabelek od urządzenia PPPoE do portu WAN, a następnie z portu 1 do komputera który obecnie łączył się z internetem. Ważne by był to właśnie ten komputer ponieważ prawie na pewno stosowane jest zabezpieczenie adresu MAC dlatego będzie trzeba skopiować ten adres z twojego komputera.

Skoro sprawdziłeś wszystko i jesteś pewien że jest okej przejdźmy do konfiguracji:
Pokrótce wykorzystamy konfigurator potem będziesz mógł się pobawić w zmiany ale teraz spróbujemy zrobić to jak najprościej się da. Czyli bierzesz płytkę CD którą musiałeś dostać do rutera.
Gdy już wejdziesz dajesz Rozpocznij i wybierz typ połączenia w twoim wypadku jest to PPPoE (ID i Hasło)
Teraz wpisujesz swoje dane ID i Hasło oraz dajesz klonuj adres MAC, Dalej
Sprawdzanie połączania internetowego naciśnij Rozpocznij i poczekaj na rezultat. Jeśli wszystko przebiegło okej to przejdź dalej.
Ustawianie Sieci bez przewodowej. Mniemam że masz zamiar z niej korzystać wiec zmień nazwę sieci na jakąś inną resztę pozostaw tak jak jest, dalej
Teraz zabezpieczenie sieci bezprzewodowej ja proponuje WPA2 jeśli będziesz mieć problemy z połącznikiem to zmienisz na WPA - Wpisz klucz WPA2 (chodzi o jakiś ciąg znaków lub liczb albo jednego i drugiego przykład: OMATKOJAKTUWEJSC nie używaj polskich znaków a najlepiej jak zapiszesz coś łatwego do zapamiętania lecz mało logicznego. Dajesz dalej i to jest koniec powinno ci się wyświetlić okienko Stan.

Jak coś pisz w którym monecie utknąłeś to może ja albo ktoś inny ci pomoże.

Utworzony: 2012.01.22 15:20

Tylko jak połączę się z routerem przez przeglądarkę to pokazuje mi że mam Dynamic IP, a tak też się nie łączy.

Utworzony: 2012.01.23 09:53

Wysłany przez: greqZakupiłem router P 6362 i mam problem z jego ustawieniem. Posiadam internet radiowy (na dachu antena i kablem łączy się z takim małym urządzeniem PoE i od niego idzie kablem do karty sieciowej.

Jak podłączasz te ich urządzenie bez routera to działa?

Jak działa to zobacz jaki masz adres IP.

Ten kto ci daje internet dał ci też kartę sieciową do komputera, jak dał to na 100% monitoruje adres MAC urządzenia. Router ma innym MAC adress dlatego w ustawieniach WAN szukaj opcji Clone MAC adress i tam wpisz MAC adres z tej karty sieciowej na której internet działa.

Utworzony: 2012.01.23 13:14

Nic mi nie dawali do komputera i internet jest cały czas podłączony przez to małe urządzenie. MAC adres też próbowałem kopiować i nic to nie daje. Będę próbować, ale wątpię że zadziała.

Utworzony: 2012.01.23 13:20

Jaki adres IP dostaje twój komputer, bo może w tym być problem jeśli dostajesz adres IP podobny do tego co jest w routerze.

Utworzony: 2012.01.23 13:33

Co znaczy podobny ? Podaj przykład jakie IP ma dostawać router, a komputer jeśli możesz.

Utworzony: 2012.01.23 16:19

Dobra taki przykład router na 192.168.x.x a ty dostajesz od swojego dostawcy 192.168.x.x

Utworzony: 2012.01.23 16:54

ja dostaje na komputer 192.168.x.x a na routerze jest 192.168.x.xxx

Utworzony: 2012.01.23 17:03

Zmień na routerze IP w ustawieniach LAN na 192.167.1.1 lub 192.167.1.100 i to powinno pomóc (z automatu powinna się zmienić pula DHCP na 192.167.x.x-192.167.x.x, ale upewnij się czy to się zrobiło na pewno, komputer musi dostać adres z nowej puli routera czyli tej 192.167.x.x jak nie dostanie bo tak też może być bo masz dzierżawę adresu to zwolnij aktualny adres karty sieciowej lub zrób restart komputera - po restarcie sprawdź czy jest 192.167.x.x jak nie będzie to w ustawieniach karty sieciowej w jej stanie wybierz opcje "Napraw" karta sama odnowi adresację z automatu.

Utworzony: 2012.01.23 17:20

Router po ustawieniu adresu 192.167.1.100 robi reboot i po chwili wyskakuje komunikat "Przekroczono limit czasu połączenia" i nie da się już zalogować do routera. Trzeba go zrestartować.

Utworzony: 2012.01.24 10:27

Tak, tak jak pisałem wyżej karta sieciowa dostała wcześniej adres z puli 192.168.x.x i ten prawdopodobnie jest przez cały czas przez nią trzymany do czasu jego zwolnienia i pobrania nowego z puli 192.167.x.x

Utworzony: 2012.01.24 14:16

Wpisałem jeszcze raz tak jak mówiłeś 192.167.1.1 i uruchomiłem ponownie i połączyło się z internetem. Mam nadzieję, że już jest dobrze i nie będzie z tym problemu. Dziękuje Ci bardzo ;) Teraz muszę ustawić Wi-Fi bo tylko po to potrzebny był mi router. Jeśli będą jakieś problemy to też się odezwę.

Utworzony: 2012.01.24 18:53

mam jeszcze jedno pytanie bo wszystko tak to ladnie smiga tylko jest problem z zasiegiem. W pokoju jest ok, ale jak juz chce wejsc na neta w pokoju o pietro nizej to swieci mi sie tylko kropeczka od zasiegu (oprocz niej sa jeszcze 3 kreski) . Czy mozna jakos ustawic zasieg czy tak juz zostanie ? Posiadam Samsunga Wave S8500.

Utworzony: 2012.01.25 10:48

Szczerze jak wymieniłem z 8 routerów różnych producentów zanim trafiłem na działający tak jak mi odpowiadał (ten mam i robi za router od UPC P6367). Zasięg,, można zobaczyć czy router pozawala na zmianę wartości Power TX chyba taka opcja i wtedy można zmienić siłę nadajnika, ale nie zawsze więcej oznacza lepiej. Przetestuj kombinację dla różnych kanałów najprościej dwa laptopy jeden w jednym miejscu drugi w drugim, postaw FTP lub udostępnij coś po sieci i zaciągnij ten plik. Sprawdź dla rożnych kanałów zachowanie - można odpalić NetPerSec 1.1 czy Perfmona systemowego z włączonymi licznikami dla interfejsu sieciowego i obserwować zachowanie - czy rwie, czy skacze i inne pierdoły i znaleźć ten kanał których najlepiej się sprawuje.
Możesz też wyłączyć rozszerzony kanał opcja 20/40Mhz i zostawić tylko 20Mhz będzie wolniej ale ostatecznie może być lepiej. Zobacz też jak będzie jak postawisz w innym miejscu. Samymi kreskami bym się nie sugerował bo czasem do normalnej pracy to wystarczy.