Kategoria: Sieci i komunikacja »
Przekazywanie sygnału wifi - na oddzielnych antenach routera np. P6362
Od 1 do 4 z 4
yager
Member
Utworzony: 2012.01.23 15:27
Może ktoś ma pomysł jak to wykonać:
z jednego domu poprzez P6331-6 wysyłam sygnał wifi, w drugim domu (kilkadziesiąt metrów dalej) chcę ten sygnał odebrać i rozprowadzić wewnątrz poprzez np. P6362 - i tutaj pytanie: P6362 ma 2 anteny, czy da się jedną dedykować do transmisji z P6331-6 (do pierwszego domu) a drugą zadedykować do obsługi jedynie wifi wewnątrz drugiego domu (lokalnie), zakładam, że pierwszą antenę wymienię na mocna kierunkową do komunikacji z P6331-6
Modele są przykładowe, chodzi mi o to, czy da się w ogóle narzucić, że daną anteną będzie robione 'to' a drugą 'tamto'?
z jednego domu poprzez P6331-6 wysyłam sygnał wifi, w drugim domu (kilkadziesiąt metrów dalej) chcę ten sygnał odebrać i rozprowadzić wewnątrz poprzez np. P6362 - i tutaj pytanie: P6362 ma 2 anteny, czy da się jedną dedykować do transmisji z P6331-6 (do pierwszego domu) a drugą zadedykować do obsługi jedynie wifi wewnątrz drugiego domu (lokalnie), zakładam, że pierwszą antenę wymienię na mocna kierunkową do komunikacji z P6331-6
Modele są przykładowe, chodzi mi o to, czy da się w ogóle narzucić, że daną anteną będzie robione 'to' a drugą 'tamto'?
karko
Member
Utworzony: 2012.01.23 17:12
działania anten na tym sofcie nie zmienisz działają równolegle w MIMO. Całość powinno ci działać bez problemu poszukaj w tym P6362 opcji WISP (Advanced Settings / Wan Medium / wybierz Wireless WAN -> zaznacz Open Scan, wybierz swoją sieć, wpisz parametry i się połącz, po restarcie w statusie powinno być połączenie). Jeśli w obu routerach są te same zakresy adresów to je zmień.
yager
Member
Utworzony: 2012.01.25 16:44
kontynuujac problem pytanie z innej strony (tego P6362 jeszcze nie kupiłem),
- czy lepiej połączyć 2 proste urządzenia, jedno do odbioru sygnału z drugiego domu, drugie do rozprowadzenia sygnału lokalnie u mnie (np dwa P6361)
- czy raczej brać jedno droższe (ten P6362) i próbowac ustawić go tak aby załataiało obsługę na zewnątrz i w środku?
czy ta konfiguracja jest właściwa (z tymi dwoma P6361) może lepiej jakiś inny model (w granicach rozsądku :)
- czy lepiej połączyć 2 proste urządzenia, jedno do odbioru sygnału z drugiego domu, drugie do rozprowadzenia sygnału lokalnie u mnie (np dwa P6361)
- czy raczej brać jedno droższe (ten P6362) i próbowac ustawić go tak aby załataiało obsługę na zewnątrz i w środku?
czy ta konfiguracja jest właściwa (z tymi dwoma P6361) może lepiej jakiś inny model (w granicach rozsądku :)
karko
Member
Utworzony: 2012.01.26 09:44
Nie wiem, bez przetestowania tego w twoich warunkach nie da się powiedzieć - kup w lokalnym sklepie umów się na wymianę jak coś. Z tego co wiem to P6361 nie ma WISP, zostaje WDS który jest kulawy i zamula.
Od 1 do 4 z 4