Kategoria: Sieci i komunikacja »

Pentagram Cerberus P 6360

Utworzony: 2012.01.27 22:12

Witam ostatnio kupiłem Pentagram Cerberus P 6360,lecz nie dołączyli do niego żadnej płytki.W pudełku była mała instrukcja,która mi wcale nie pomogła i mam problem ze znalezieniem ip na laptopie na Win 7 pisze Acces Point.A na kompie nie wiem czemu ale net nie działa.
Jeszcze jedno ani na stronie Pentagram ani allegro,ani na google nie znalazłem nic o tym produkcie.Może ktoś z was będzie wiedział jak mi pomóc.A i jeszcze czy ten router zadziała na kablówkę.Bo pisze na opakowaniu "Idealne do łączy kablowych typu Aster/UPC/Vectra/Multimedia Polska."

Utworzony: 2012.01.29 11:31

Mam ten sam problem ;/

Utworzony: 2012.01.29 15:07

Panowie sprzęt działa z kablówkami bardzo dobrze :-)
nie potrzeba żadnej płytki , wystarczy wejść przez 192.168.1.100 nastepnie w opcje "zaawansowane ustawienia" i można go w pelni konfigurować. Pozdrawiam i Powodzenia

Utworzony: 2012.01.29 15:33

Witam przy konfiguracji pod win7...wyskakuje mi okno z polem do wpisania 8 cyfrowego pinu, który ma znajdować sie na etykiecie produktu jednakze tam go nie ma. Ma ktoś jakis pomysl?

Utworzony: 2012.01.29 16:06

Piwin myślę ze ten pin to 12345678 tak mysle.BadiWWo ja swoj problem rozwiazalem,więc z checia pomoge.

Utworzony: 2012.01.29 20:40

probowalem wpisac ten i z zerem i nic to nie dalo..w koncu poszedlem droga bez konfigurowania i doszedlem do miejsca w którym polączylem sie z siecia..wyskoczyla mi strona gdzie wpisalem haslo podane na urzadzeniu i dalej zgodnie z instrukcja po czym zatwierdzilem i nic nie laczy sie z siecia wyskakuje ponownie ta sama strona

Utworzony: 2012.01.29 22:07

Ten 8 znakowy PIN to wymyśl sobie jaki chcesz ale grunt ma być 8 znaków.
Ogólnie za 60 zł to router ma prawie wszystko co bym chciał ale fundamentalnie wkurzające jest to, że brak nawet takiego produkty na oficjalnej stronie Pentagram :)

@piwin ta sama strona wychodzi ci dlatego, że dałeś połączenie DHCP i pewnie za innym modemem lub routerem.
Zalecam wejść w ustawienia zaawansowane.

Utworzony: 2012.01.30 11:34

Wysłany przez: piwinprobowalem wpisac ten i z zerem i nic to nie dalo..

PIN AP powinien być umieszczony na obudowie - WPS PIN coś takiego lub w menu, służy np. w windowsowskiej usłudze WCN, ogólnie jest zbędny, wchodzisz w zaawansowane, wyłączasz WPS, ustawiasz WPA2-PSK AES i ręcznie wstawiasz sobie hasło do sieci bezprzewodowej.

Wysłany przez: piwinw koncu poszedlem droga bez konfigurowania i doszedlem do miejsca w którym polączylem sie z siecia..wyskoczyla mi strona gdzie wpisalem haslo podane na urzadzeniu i dalej zgodnie z instrukcja po czym zatwierdzilem i nic nie laczy sie z siecia wyskakuje ponownie ta sama strona

Sam PIN nie ustawi ci połączenia - najlepiej jak zrobisz jakiś printScreen z tym co ci wyskakuje. Zrób jaki pisze @pool wejdź w ustawienia zaawansowane i w WAN ustaw DHCP, zapisz restart i działa. Nie napisałeś tylko od kogo masz ten net dlatego ciężko powiedzieć czy trzeba tam coś jeszcze ustawiać jak klonowanie MAC adresu

Utworzony: 2012.01.30 19:14

dzieki sprobuje postapic zgodnie z waszymi wskazówkami a jak mi nie pojdzie to dam to komus kto sie lepiej orientuje :)
net mam od prywatnego dostawcy :) tzn koles wysyla sygnal a ja odbieram go poprzez antene zamontowana na dachu :)

Utworzony: 2012.01.31 09:55

Witam,

Może was zaskoczę tym pytanie a może i nie ale zacznijmy od początku.
Ostatnimi czasu nabyłem pentagram cerberus p 6360.
Nie miałem większego problemu z konfiguracją, ale od pewnego czasu zauważyłem dziwne zjawisko :P

Do owego pentagrama mam podłączone 2 laptopy ( drogą WiFi [ bezprzewodową])
Na jednym jest Windows 7 a na drugim Windows XP SP 2

Mój problem polega na tym że raz na jednym raz na drugim laptopie mam straszny zanik transferu.

Mianowicie chodzi mi o to że mając internet z Vectry 8 Mb/s powinienem mieć transfer ok 900 paru Kb/s , a pobieram zaledwie 54-60 kb/s na jednym a na drugim pełen transfer ( oczywiście nie chodzi mi tutaj o jednoczesne podłączenie i pobieranie pliku ) i tak na przemian zależy od dnia :P

Gdzie to mogę przestawić żeby mieć normalny transfer a nie taką komedię?

PS: Jak zrestartuje wszystkie ustawienia tzn. reset routera + ustawienie wszystkiego od początku to ciągnę pełna parą na jednym jak i na drugim komputerze.

Nie bardzo rozumiem o co tu w tym chodzi.

GG: 2439614 (niedostępny pisz zapewne będę)

POMOCY !!!

Pozdrawiam

Utworzony: 2012.01.31 11:10

Poprawka teraz już jest tak że tylko na Win 7 mi ogranicza tak do 46 kb/s

Proszę o pomoc bo już mi zbrakło pomysłów

Utworzony: 2012.01.31 12:12

Wysłany przez: piwinnet mam od prywatnego dostawcy :) tzn koles wysyla sygnal a ja odbieram go poprzez antene zamontowana na dachu

To możesz mieć ta samą podsieć i to dlatego zmień adresację LAN routera.

Utworzony: 2012.01.31 15:19

Właśnie ja też miałem z tym problem i zmieniłem adresacje i elegancko wszystko chodzi.

Utworzony: 2012.01.31 15:51

A zmieniałeś kanały?

Utworzony: 2012.01.31 17:06

Nie,zmienialem tylko przepustownosc i do tej pory elegancko smiga,tylko dziwne ze nie ma nic w necie o tym produkcie

Utworzony: 2012.02.01 09:23

Product Manager ma uzupełnić dane na temat tego produktu.

Utworzony: 2012.02.03 16:58

Witam. Problem z tym routerem mam następujący. Mam internet ery obecnie t-mobile z kabla telefonicznego który odbieram za pomocą modemu od operatora. Kupiłem właśnie P 6360 i "wstawiłem pomiędzy modem a komputer" i wszystko zgodnie z instrukcją (mam XP) powpisywałem nazwę użytkownika - ciąg cyfr z umowy i hasło - ciąg cyfr i liter z umowy ( w ten sam sposób co loguję się przy modemie) i nic, nie widzi internetu. Kontaktowałem się z pomocą techniczną pentagramu i odesłali mnie do ery bo router działa ma tylko problem ze znalezieniem internetu , w erze konsultant powiedział mi że tak wstawiony czyli po modemie, powinien pełnić tylko funkcję rozdzielania sygnału który już jest "obrobiony" przez modem i nie powinien pytać już o login i hasło. No i jestem w kropce. Przeleciałem już wszystkie fora, próbowałem chyba wszystkich możliwości tam polecanych i dalej nic. Może ktoś miał podobny problem ? Pozdrawiam

Utworzony: 2012.02.03 18:06

Witam.
Ja mam inny problem. Za modemem neostrady ADSL (za tym modemem komputer dziala na kablu jako DHCP)dałam router P6360 podłączając do niebieskiego gniazda. Ustawiam na DHCP , ustawiam hasło do sieci bezprzewodowej i ok.
Na laptopie znajduję sieć pentagram , wpisuje ustawione prędzej hasło , łączę się i widzę dane do logowania na routerze zamiast stron internetowych. Podobnie na telefonie z wi fi.

Utworzony: 2012.02.03 20:31 Zmieniony: 2012.02.03 20:33

<blockquote><cite>Wysłany przez: alicja</cite>Witam.
Ja mam inny problem. Za modemem neostrady ADSL (za tym modemem komputer dziala na kablu jako DHCP)dałam router P6360 podłączając do niebieskiego gniazda. Ustawiam na DHCP , ustawiam hasło do sieci bezprzewodowej i ok.
Na laptopie znajduję sieć pentagram , wpisuje ustawione prędzej hasło , łączę się i widzę dane do logowania na routerze zamiast stron internetowych. Podobnie na telefonie z wi fi. </blockquote>

<strong>Na P63060 ustaw adres bramy modemu neostrady .
Również proponuje wpisać ręcznie DNS.</strong>

Utworzony: 2012.02.05 12:13 Zmieniony: 2012.02.05 22:00

Witam.
Mam problem: przy próbie konfiguracji Cerberusa 6360 wyskakuje komunikat "błąd wczytywania strony" w ogóle nie mogę połączyć się z serwerem, mam Neostradę, przez router ADSL mam podłączony TP-LINK który śmiga bez problemów, po kablu internet też jest ok. Co z tym fantem zrobić, POMOCY.
Problem już rozwiązałem, proszę nie odpowiadać.

Utworzony: 2012.02.06 16:31

Czyli masz router adsl - router - komputer wifi tak? Najczęściej to wina takich samych podsieci na obu routerach, upewni się czy to w tym nie jest wina.

Utworzony: 2012.02.07 09:36

Witam,

Może was zaskoczę tym pytanie a może i nie ale zacznijmy od początku.
Ostatnimi czasu nabyłem pentagram cerberus p 6360.
Nie miałem większego problemu z konfiguracją, ale od pewnego czasu zauważyłem dziwne zjawisko :P

Do owego pentagrama mam podłączone 2 laptopy ( drogą WiFi [ bezprzewodową])
Na jednym jest Windows 7 a na drugim Windows XP SP 2

Mój problem polega na tym że raz na jednym raz na drugim laptopie mam straszny zanik transferu.

Mianowicie chodzi mi o to że mając internet z Vectry 8 Mb/s powinienem mieć transfer ok 900 paru Kb/s , a pobieram zaledwie 54-60 kb/s na jednym a na drugim pełen transfer ( oczywiście nie chodzi mi tutaj o jednoczesne podłączenie i pobieranie pliku ) i tak na przemian zależy od dnia :P

Gdzie to mogę przestawić żeby mieć normalny transfer a nie taką komedię?

PS: Jak zrestartuje wszystkie ustawienia tzn. reset routera + ustawienie wszystkiego od początku to ciągnę pełna parą na jednym jak i na drugim komputerze.

Nie bardzo rozumiem o co tu w tym chodzi.

GG: 2439614 (niedostępny pisz zapewne będę)

POMOCY !!!

Pozdrawiam

Utworzony: 2012.02.12 11:31

Może spróbuj na stronie konfiguracyjnej ustawić przepustowność łącza.Odpowiednie dla twojego łącza.

Utworzony: 2012.03.03 18:38

Własnie dzisiaj kupiłem ten router p6360 w necie praktycznie brak info o instalaci i konfiguracij, a ten pin to jakas kpina wpisywałem tysiace kombinaci od 4 do 8 cyfr i ciagle wyskakuje pin nieprawidłowy, po co umieszczac info. ze ten pin jest na obudowie jak go tam niema..

Utworzony: 2012.03.28 17:32

Witam
Mój problem z p 6360 zaczął się z uruchomieniem brak dostatecznej instrukcji ale udało się po wielu próbach - ogromny minus. PROBLEM którego nie rozwiązałem to połączenie WI-FI na wszystkich urządzeniach podłączanych nawet pojedyńczo czy to będzie laptop nootebook czy telefon - urządzenia się blokują do tego stopnia że trzeba wyjmować baterię czy odłączać z prądu ( zablokowane klawiatury brak możliwości wyłączenia przyciskiem. Wszystkie te objawy są w sytuacjach ściągania plików czy oglądania filmów na youtube itp. internet mam z UPC. Próbowałem już chyba wszystkiego - zmiana kanału - zmiana b/g/n na b/g - zmiana zabezpieczeń itp - kilka razy resetowałem i od nowa to samo. Niestety wyrzuciłem paragon i nie mam możliwości zareklamować urządzenia.MOŻE KTOŚ MA JAKI POMYSŁ CO Z TYM ZROBIĆ POZA WYRZUCENIEM DO KOSZA.

Utworzony: 2012.03.29 16:03

Dziwne masz te objawy zazwyczaj wiesza się router a nie sprzęty. Ustawienia w UPC to tez zazwyczaj minuta jak się wszystko ze sprzętem ok - podłączasz kabel i tyle nawet klonowanie maca nie jest wymagane (chyba że masz prywatny adres IP).

Ja bym na twoim miejscu dał ten router kumplowi lub sąsiadowi po resecie do fabrycznych żeby podłączył sam u siebie (niech podłączy u siebie, sam bez twojej pomocy i na swoim sprzęcie), może to wirus lub inne badziewie lub uszkodzony router. Można próbować inny FW jak jest.

Tu masz jak coś instrukcję
http://pentagram.pl/pentagram/pl/wsparcie_techniczne/sieci_i_komunikacja/routery_w_tym_adsl_i_wifi

Utworzony: 2012.03.29 21:11

Dzięki za zainteresowanie ale chyba kupie drugi taki sam w auchau i bede miał gwarancje hihi wtedy oddam na gwarancji

Utworzony: 2012.04.21 13:25

Witam,
Cerberus P 6360, mam ten sam problem co emilo666.
Internet z Vectry 8Mb/s, okresowo bez żadnej przyczyny transfer mierzony na jednej ze stron speedtest wynosi 0,5Mb/s, a po jakimś czasie pełne 8Mb/s. Nic nie zmieniam w międzyczasie w konfiguracji routera i karty sieciowej.Dodam, że jak łączę się przez P6360 i mam niski transfer i przełączę sie na modem Vectry to mam 8Mb/s więc nie jest to problem z łączem.
Do P6360 mam podłączonego laptopa z Windowsem7 i jak testuję prędkość przesyłu danych to jest to jedyny sprzęt podłączony w danej chwili.
emilo666, jeśli rozwiązałeś swój problem daj znać.
Również innych proszę o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki :wink: