Kategoria: Sieci i komunikacja »

Videostrada przez PC 6331-6

Utworzony: 2009.06.09 20:56

Witam!
Poszukuję gwałtownie DZIAŁAJĄCEJ konfiguracji mojego routerka, aby uruchomić na nim Videostradę TP. Przecież nie będę używał Liveboxa (masakra!!) - kto może mi pomóc ?
Robiłem już różne próby, przeszukiwałem Sieć w poszukiwaniu odpowiedzi, ale jak dotąd bezskutecznie.

Z góry dzięki!

Utworzony: 2009.06.10 10:02

Nie mam videostrady więc ci nie sprawdzę, ale może to ci w czymś pomoże.

http://forum.videostrada.net/viewtopic.php?p=2054

http://forum.videostrada.net/viewtopic.php?t=542&highlight=cerberus

http://forum.videostrada.net/viewtopic.php?t=487&highlight=cerberus

Utworzony: 2009.06.11 11:54

Dzięki balibali :)) te stronki już dawno łyknąłem, dopiero po niepowodzeniach napisałem na tym forum. Ale ale, że nie daję łatwo za wygraną, będę próbował dalej, być może coś jednak mi umknęło na tych stronkach, więc na pewno przestudiuję je jeszcze raz i jeszcze raz... Nie ma siły, żeby taki dobry router nie poradził sobie z jakąś tam videostradą ;)

Gdybyś jednak jeszcze coś wynalazł - będę wdzięczny :)

Pozdrawiam,
anubis78

Utworzony: 2009.06.11 16:38

Najlepiej jakbyś miał rzuty ekranu z ustawieniami pod tą videostradę z modemu TP, wtedy może można by było coś podpatrzeć

Utworzony: 2009.06.11 17:11

Przemęczę się i jeszcze raz podłączę mojego Lajfszita, zrzucę wszystko co popadnie i najciekawsze umieszczę tu. Może ktoś "mondrzejszy" podpowie mi jak ustawić mojego cerberka.

Utworzony: 2009.06.11 18:26

Wlasnie jade na LB, w tle leci sobie TV z videostrady.
Kilka najwazniejszych zrzutow konfiguracji LB:
- lista VCC
- jakosc VCC
- konfiguracja NAT

Teraz pytanie - jakie dane wpisać do cerberka? Np. nie można skonfigurować MBS miejszego niż PCR lub SCR przy danej enkapsulacji, a ten parametr nie jest (chyba?) wprost podany w LB. Inny parametr - rozmiar porcji pakietów - w LB ustawiony jest na 500 tys., a w cerberku MBS nie może być większy niż 5 cyfr. Więc to chyba nie ten sam parametr.

Utworzony: 2009.06.11 22:13

Witam ponownie, jak na drugiej części meczu, widzę niezłe sztuki, są też fani skeczu... :))

Tak więc oznajmiam, co następuje. Konfiguracja mojego cerberka pod Videostradę (Configuration / WAN / ISP - Other WAN Bridge Connection) wygląda następująco, w kolejności: VPI, VCI, ATM Class, PCR, SCR, MBS, Encapsulation method:
8, 38, NRT-VBR, 302, 75, 50000, LLC Bridged
8, 39, CBR, 75, 0, 50000, LLC Bridged
8, 40, VBR, 1, 45, 50000, LLC Bridged
8, 41, VBR, 1, 45, 50000, LLC Bridged
8, 51, CBR, 141, 0,50000, LLC Bridged

To nie wszystko - przy takich ustawieniach routerek nie chce jeszcze działać jak należy.
Jeszcze nie wiem po co, ale włączyłem: Configuration / Advanced / IGMP - Proxy enabled oraz Snooping enabled.

No i na koniec najlepsze: Configuration / Advanced / VLAN control:
Każda zmiana (Apply) powoduje rekonfigurację portów w routerze i uruchomienie danej usługi (mostu)

- jako pierwsza grupa VLAN ustawione jest na wszystkie porty routera z wyjątkiem tego od videostrady połączenie Main connection (management)
- jako drugie włączam tylko dla tego portu z dekoderem videostrady WAN Bridge Connection #1 (8/38)
- teraz APPLY
- przy włączeniu dekodera pojawia się czas! jest dobrze i za chwilę pojawia się menu, ale nie ma obrazu (normalnie powinien być w tle).
- dopiero teraz jako trzecie znowu dla portu z dekoderem videostrady włączam WAN Bridge Connection #2 (8/39) - za chwilę pojawia się OBRAZ i DŹWIĘK - wow :)) - można korzystać z telewizji.

Czarna dupa zaczyna się gdy zechcę zakończyc oglądanie TV i pooglądać sobie znowu za godzinkę. Włączam dekoder videostrady i.... cisza. Pomaga usunięcie z zakładki VLAN drugiego mostowania (8/39), uruchonienie dekodera aż załapie menu, dopiero teraz uaktywnienie mostowania 8/39 - dochdozi obraz.

Póki co nie wiem jak spowodować, żeby routerek działał zawsze dobrze lub dekoder zawsze dobrze załapywał.
Ale jakiś tam sukces jest :)

Czekam na ew. pomysły.

Utworzony: 2009.07.27 16:15

:bigsmile::bigsmile::angry::angry::angry::angry:Witam.
Zrobiłem tak jak napisałeś z tą Videostradą i działa to wszystko jakoś tylko jest jedno ale....NIE MA OPISÓW PROGRAMÓW ANI GODZINY NA DEKODERZE. Poradziłeś sobie z tym? Proszę o pomoc oraz inne jeśli masz udoskonalenia.
Pozdro

Utworzony: 2009.08.03 16:41

A jaki masz FW?

Utworzony: 2009.08.04 16:08

Jak to jaki? Wiesz jak to zrobić?

Utworzony: 2009.08.04 16:11

W 6331-6 już sam nie wiem co jeszcze poodblokowywać graggs jak możesz pomóż:)

Utworzony: 2009.08.04 16:12

Moje gg 4936869. Jak coś to i tu napisz, nawet jak jestem niedostępny.

Utworzony: 2009.08.04 16:15

Fraggs podaj jakiś kontakt do Ciebie
Pozdro

Utworzony: 2009.08.04 16:24 Zmieniony: 2009.08.04 16:28

Chodziło mi o wersje oprogramowania na tym routerze, bo kumpel próbował też z tą videostradą i u niego nie poszło może ma inną wersję i to dlatego.

Pisz na PW, średnio ci pomogę bo bez dostępu do ziomka nie mam nawet co próbować, postarm sie coś poszukać na innych fortach i jak będę miał to wrzucę.

Utworzony: 2009.08.04 16:28

musiałbym sprawdzić i podłączy. Jak podłącze pentagrama to napisze. Czylio tego nie udało ci się zrobić?

Utworzony: 2009.08.04 16:30

Ok. Dzięki

Utworzony: 2009.08.04 16:31

Nie mam videostrady, może podbij do anubis78 na PW, może on coś podrzuci, sam jestem ciekaw to wtedy może u znajomego wyrzucimy w końcu tego livebox'a.

Utworzony: 2009.08.04 16:35

A jak wysłać Anubisowi prywatną wiadomośc bo nic takiego u niego nie widzę?

Utworzony: 2009.08.04 16:41

Po prawej, na górze pod Utwórz nowy wątek masz Wyślij prywatna wiadomość.
Może videostrada wymaga jeszcze jakiegoś przekierowania tylko dla tej opcji.

Utworzony: 2009.08.04 16:44

Też mi się tak wydaje tylko jakiego przekierowania bo ja już tyle kombinowałem i nic z tego. Nibiy bez tych opisów kanałów da rade ale oglądasz coś i nie wiesz co to i kiedy się zaczeło:( Szukamna googlach ale nikomu chyba się nie udało tego poustawiać

Utworzony: 2009.08.04 21:38

Witam witam, trochę wakacji mnie dosięgnęło, w tym wyjazd poza dostęp do cywilizacji, remonty, przeprowadzki i inne takie tam, więc dopiero odpisuję.

Trochę będzie sałaty słownej, ale nadmiar informacji może nie zaszkodzi.

Nie jest to proste, bo w międzyczasie reklamowałem pakiet L, który TPSA mi wcisnęła chociaż nie chciałem :))) pooglądałem sobie miesiąc, potem zareklamowałem i wyłączyli. Z bólami, ale poszło jakoś. Za to wtedy zaczęły się jakieś jaja z tym zegarem na dekoderze. Ponadto po wyłączeniu i włączeniu dekodera coś się w nim spieprzyło i zaczął wewnętrzny jakiś test, który trwał kilka minut, po czym znowu zaczął "działać".

Właśnie sprawdzam tą uwzględnioną reklamację - mam coś około 142 programów :)))) w pakiecie podstawowym. Ale już nie będę reklamował, chyba, że znowu przyjdzie duża faktura :)))

Zegar zachowuje się tak, jakby działał tylko z włączonym pierwszym mostem, po włączeniu drugiego pojawia się obraz, a zegar odlicza się w urządzeniu, ale wystarczy wyłączyć i włączyć dekoder i zegara ni ma, aż wyłączę drugi most i zrestartuję dekoder.

Utworzony: 2009.08.05 10:10

Wielkie Thx Anubis78 za wyjaśnienie.

Utworzony: 2009.08.05 17:46

Dzięki Anubis78. Ciekawe czy ktoś sobie z tym poradził. :)

Utworzony: 2010.01.19 13:56 Zmieniony: 2010.01.19 14:16

Panowie jak ustawić videostradę na 6311-07A ? Próbowałem jak koledzy pisza ale nie ma godziny i nie działa nic....

[Acmon] załóż oddzielny wątek bo ten dotyczy innego modelu.

Utworzony: 2010.10.20 18:02 Zmieniony: 2010.10.20 20:38

Witam wszystkich, może czas odświeżyć troszkę temat, widzę że nie jest to wszystko tak jak być powinno, zawsze jakiś problem musi być. Jeśli nie to, to tamto, i tak w kółko... W najbliższy weekend, gdy będę miał nieco więcej czasu mam zamiar spiąć to wszystko, a raczej popróbować poustawiać i popodpinać tak żeby jakoś to działało. Będę informował o swoich działaniach, i próbach.
Aaaa..byłbym zapomniał, kilka dni temu podpiąłem dekoder tv z tp pod 'nasz' router, i bez żadnego ustawiania, przestawiania, konfigurowania, o dziwo, działało bez zarzutu.. Jednak po przeniesieniu dekodera w docelowe miejsce, już nic nie działało..( ale o tym to już w innym temacie. http://forum.pentagram.pl/discussion/2489/cerberus-p-6331-6-adsl-2-a-livebox/#Item_1 ) muszę to jeszcze wszystko raz na spokojnie posprawdzać i opisać co i jak:confused:
pozdrawiam

EDIT: Jednak się nie dogadałem z tymi ... z TP.. po 30minutowej rozmowie z konsultantem ten bezczelnie się rozłączył, jeśli tak chcą pogrywać to właśnie stracili klienta :smile: ... szczerze NIE POLECAM pakowania się w ich świetny sprzęt którym jest livebox..
pozdrawiam i życzę powodzenia i cierpliwości tym wszystkim którzy już się wpakowali w ten bajzel..

Utworzony: 2010.11.01 17:48 Zmieniony: 2010.11.01 17:49

@jakub.trzop
Co prawda posiadam router P6331-4A, dla którego założyłem nowy wątek, ale myślę, że i tutaj dowiem się jak prawidłowo skonfigurować mój router do videostrady tp. Tym bardziej, że obiecałeś się podzielić wynikami swoich prób.
Czekam z niecierpliwością :boogie: