Kategoria: Akcesoria graficzne »

Vista nie lubi Virtuoso?

Utworzony: 2009.06.12 15:43 Zmieniony: 2009.06.12 15:48

Witam,
tablet sprawował się świetnie i mógłbym go polecić każdemu bez żadnych wyrzutów sumienia.
...do czasu aż zmieniłem poczciwego Xpka na Vistę.
Obecnie ma miejsce dziwne zjawisko (lub mój brak doświadczenia z systemem). :) Komputer początkowo przełącza się w tryb "Tablet PC" lub "komputer typu tablet" w trybie tym wszystko jest w jak najlepszym porządku, kursor nie drga a system oferuje dodatkowe funkcje. Problemem natomiast jest to, że tryb ten ulega samoczynnemu hmm.. wyłączaniu się :D znika przecudowny kursor informujący nas o tym, że używamy pióra cyfrowego i system stwierdza, że używam myszki uniemożliwając wykonywanie tzw. "szybkich ruchów piórem".
Mógłbym przymknąć na to wszystko oko gdyby nie występowało drganie kursora... bywa ono na tyle silne, że uniemożliwia pracę.

Jedynym sposobem, który udało mi się znaleźć to usunięcie i ponowna instalacja sterowników to faktycznie pomaga - ale na krótko. Chwilę później komputer znów stwierdza, że tablet jest jednak myszą.

Czy jest na to jakaś rada? Czy może jedynym sposobem jest zmiana tabletu/systemu (z tym byłoby ciężej Lenovo postarało się o to swoim cudownym One Key Rescue :) )

Z góry dzięki za wszelką pomoc. :)

Utworzony: 2009.06.12 16:25

a jaki dokładnie model tego Lenovo?

Utworzony: 2009.06.12 16:48

Lenovo Y530

Częściowo udało mi się rozwiązać mój problem a ten pozostały - dgranie kursora nie jest już taki upierdliwy.

Wystarczy wejść w opcje tabletu -> mapping -> auto settings i wtedy wszystko automagicznie wraca do normy a my możemy cieszyć się pełną funkcjonalnością tabletu w systemie :D

Utworzony: 2009.06.13 09:19

Czyli złapał ci proporcje, e to dobre - auto tryb. A jak objawia się te drganie? Czy przy piórku dotykającym, czy oderwanym od powierzchni? Widać to może na rysunku?

Utworzony: 2009.06.13 09:33

A w pobliżu nie masz jakiegos głośnika, telefonu? Czy jak odsuniesz się z tabletem, od monitora to też to widać. A masz jakiś rysunek, na którym widać ten efekt drganie?

Utworzony: 2009.06.13 22:23

Drganie wystepuje tylko przy piórku odrwanym od powierzchni jest widoczne głównie na "większych wysokościach". Efekt nie występuje kiedy piórko ma kontakt z powierzchnia - czyli na rysunkach jest ok.

Odsuwanie tabletu zmniejsza siłę drgania lecz go nie eliminuje. :)

Utworzony: 2009.06.15 14:52

Wygląda jakby coś, że sterownikiem. A możesz go podłączyć na próbę innym komputerku.

Utworzony: 2009.06.15 19:09

Pod 1 lepszym kompem z XP śmiga bezbłędnie leżąc na monitorze CRT, o ile pamiętam z moim starym kompem, na którym stał XP też dobrze współpracował.

Ach ta Vista :D

Utworzony: 2009.06.16 15:59

Zobacz sobie jeszcze na tym pliku.

Utworzony: 2009.06.24 19:20

Wybaczcie za tak długą nieobecność ale nie mialem możliwości sprawdzić i odpisać - aż do teraz.

Jest o wiele lepiej z tym, że teraz kursor hmm przypomina muche w sieci pająka :D co jakiś czas porusza się kilkukrotnie i przestaje. :)

Utworzony: 2009.06.25 11:53

Virtuoso bez problemu śmiga na Viscie, przynajmniej ta sztuka którą posiadam. Jeżeli nie pomogły Ci nowe stery to najprawdopodobniej masz zaśmiecony system wiec konkluzja jest tylko jedna...

Utworzony: 2009.06.26 00:46

System jest nowy ale od Producenta, który nie dostarczył nośnika tylko swoją zaśmieconą wersję. :]

Utworzony: 2009.06.26 11:58 Zmieniony: 2009.06.26 12:03

Wysłany przez: ban-anSystem jest nowy ale od Producenta, który nie dostarczył nośnika tylko swoją zaśmieconą wersję. :]

:)lol

Utworzony: 2009.06.26 20:37

może wydaje się to śmieszne ale... to obecnie dość często spotykana praktyka :/
Producent formalnie rzecz biorąc dostarcza na nośniku tyle, że jest nim dysk/ukryta partycja.

Zastawiam się co prawo mówi o własnym keyu i systemie pobieranym z neta...

Utworzony: 2009.06.27 09:26

No a na tej ukrytej masz jak załapałem obraz systemu?

Utworzony: 2009.06.27 14:59

Tak, ale już w "wersji od producenta"

Utworzony: 2009.06.29 16:55

Tu chyba trzeba by było zerknąć do licencji lub bardziej umowy ( :bigsmile: i tak na pewno nikt tego nie zobaczy), tajemnica handlowa), producenci notebooków mają jakieś własne ustalenia z Microsoftem i zazwyczaj jadą chyba na jednym key'u (łatwiej zrobić obraz całości i ładować do urządzeń).

Utworzony: 2009.07.04 18:15

http://img22.imageshack.us/img22/4115/wtf1zye.jpg

a co powiecie na to? Podczas zwykłego bazgrania powstają mi tego typu krechy, tak same z siebie.

Utworzony: 2009.07.06 16:23

Coś go ciągnie do rogu. Stawiam albo na zwalony system, albo na zwalony tablet. U znajomego kiedyś ciągnął tak O'pen i skończyło się na serwisie, ale to różne tablety więc może być zupełnie coś innego.

Utworzony: 2009.08.25 18:18

Mam identyczny problem. I jest to bardzo irytujace.
Te same problemy krechy, DRGANIA. Tak wiec stwierdzam ze nie jest to problem systemu, czy problem w tablecie tez mi sie nie wydaje stawialbym na sterowniki;/
Stwierdzilem ze jest to problem probujacych sie wygryzc wzajemnie sterownikow prntagrama i visty.
Ale nie potrafie sobie z tym poradzic.

Uruchomilem pod Mac'iem tablem i dziala bez zarzutu pozatym ze nie jest zmapowana cala przestrzen tabletu na ekran a sterowniki tego tez nie umozliwiani:].

Wszelkie sugestie mile widziane

Utworzony: 2009.08.26 15:02

Wysłany przez: gurukrechy, DRGANIA
jak to widać? Tam w sterowniku powinno być przechwyć cały obszar monitora http://forum.pentagram.pl/discussion/540/virtusoso-problem-z-dopasowaniem-ekranu-w-sketchbook-2010/#Item_0

Utworzony: 2009.08.26 23:22

To może być problem systemu. ;)
Pozbyłem się Visty i jestem teraz szczęśliwym posiadaczem Win7.
I na te chwilę nie mam żadnych problemów z drganiem kursora czy rozróżnianiem przez system myszy od tabletu.

Utworzony: 2010.03.16 12:27

a powiedz jeszcze jaka wersje Win7 masz?
ja mam Win7 Profesional 64bit
przetestowałem juz wszystkie sterowniki z strony producenta i zawsze efekt jest ten sam:

brak reakcji komputera na piórko - sam tablet je widzi bo po jego zbliżeniu do powierzchni zapala się zielone światełko,
boczne menu dotykowe działa - gdy włączam Photoshopa widzę że zmienia sie wskaźnik w zależności od przycisku jaki dotykam

na windowsie XP wszystko działa OK :confused:

będę wdzięczny za sugestie

(poruszyłem juz ten wątek tu: http://forum.pentagram.pl/discussion/906/virtuoso-se-p-2501-sterowniki-dla-windows-7/ )

Utworzony: 2010.04.30 12:47 Zmieniony: 2010.04.30 12:48

ja juz zaczynam watpic w to ze ten tablet w ogole dziala. Nadal pioro DRGA!!!!
Testowalem na mac'u (leopard/snowlepard) wszystkie dostepne stery na stronie podobnie z Vista. Zostal win7 ale nie mam na to czasu pozatym i tam nie mam juz nadziei ze to zadziała.

Utworzony: 2010.04.30 13:43

Nie powinno być takiego efektu. Proszę się skontaktować z serwisem.