Kategoria: Akcesoria graficzne »
Titan i dwa monitory [DUALVIEW]
Od 1 do 8 z 8
segl
Member
Utworzony: 2009.06.17 14:35
Witam, mam taki problem, gdy włączona jest opcja rozciągania pulpitu na 2 monitory mój tablet działa na obu, natomiast przy opcji DUAL VIEW z nVidia, (czyli takiej na której po jednej stronie mam pulpit a na drugim monitorze powierzchnię do pracy) tablet działa tylko na jednym monitorze, myszka (nie ta od tabletu) natomiast bez problemu przechodzi między dwoma monitorami. czy ktoś się z tym spotkał i wie jak temu zaradzić?
palki
Member
Utworzony: 2009.06.18 14:39
Ten sterownik w opcji DualView działa tylko z tym monitorem, który jest ustawiony w opcji " Wybierze monitor, który Windows ma traktować jako główny". Nic tu nie poradzisz.
segl
Member
Utworzony: 2009.06.18 16:04
no to lipa straszna, bo chciałem mieć narzędzia w PS na 2 monitorze a na jednym pole pracy
PML-APL
Member
Utworzony: 2009.06.18 16:08
jeśli powierzchnia tabletu odpowiadałaby dwóm monitorom, to byś narzekał, że nie da się dokładnie rysować bo to co rysujesz na tablecie jest rozciągnięte w poziomie
segl
Member
Utworzony: 2009.06.18 16:18
o czym Ty piszesz, wcale nie jest rozciągnięte i pracuje się normalnie przy opcji rozciągnięcia pulpitu, nie działa tylko w DUAL VIEV, a ta opcja jest fajniejsza bo mozna maxymalizować okna na osobnych monitorach. Dziwi mnie najbardziej to że myszka działa na 2 monitorach a tablet nie, pewnie to wina sterownika
PML-APL
Member
Utworzony: 2009.06.18 16:30
Wysłany przez: seglo czym Ty piszesz, wcale nie jest rozciągnięte i pracuje się normalnie przy opcji rozciągnięcia pulpitu, nie działa tylko w DUAL VIEV, a ta opcja jest fajniejsza bo mozna maxymalizować okna na osobnych monitorach.
Ostatnią kartę nVidii miałem ładnych parę lat temu, ale z twojego opisu można wywnioskować, że DualView działa identycznie jak normalne dołączenie drugiego monitora obsługiwane od początku przez XP i nowsze windozy.
Wysłany przez: seglDziwi mnie najbardziej to że myszka działa na 2 monitorach a tablet nie, pewnie to wina sterownika
No właśnie o tym piszę - żeby tablet tak jak myszka działał na obu monitorach, jego powierzchnia musiałaby odpowiadać rozmiarom OBU monitorów, a to powodowałoby zniekształcenia przy rysowaniu piórkiem.
palki
Member
Utworzony: 2009.06.18 17:13
I tak, i nie może nie działać poprawnie bo proporcje się zmienią np. z 4:3 na 19:10 itd, więc tu przekłamie proporcje i koło będzie jak jajo (w trybie rozszerzenia chyba wygląda to inaczej bo u mnie zmienia rozdzielczość - tak jakby dostosowywał dwa monitory do jednego). Z drugiej strony DualView to dość dziwny tryb niezależne pulpity przy opcji płynnego przechodzenia. Na pewno to sprawa sterownika, ale ten tablet nie miał w specyfikacji DualView więc wątpię żeby coś można było z tym zrobić. Na pewno można swobodnie zmieniać proporcje ekranu, ale w ramach jednego monitora.
severh
Member
Utworzony: 2010.03.07 23:02
Mam wersję Titan 2003 i zauważyłem całkiem ciekawą rzecz, mianowicie w trybie kiedy nie mam włączonej aplikacji graficznej (takiej która wyłapuje tablet i jego funkcje) moge działać tabletem po całym zakresie obu monitoró (np smarując w paincie) natomiast dowolna aplikacja w której moge rysować (nawet zakłądka testowania nacisku w sofcie od tabletu!) powoduje że ogranicza mnie do 1 monitora. Po zmianie zakładki (sic!) lub wyłączeniu programu graficznego mam znowu dostępne oba monitory (wyjątek stanowi GIMP który na stałe fiksuje mnie na monitorze 1wszym).
Na którejś starszej wersji sterownika udało mi się ustawić współprace na obu monitorach ale przyznam szczerze nie pamiętam jak (stąd znalazłem się tu).
Reasumując... wiem że się da. Wystarczy zaznaczyć "Support Tablet PC Feature" w zakłądce Info w najnowszych sterowniakch. Faktycznie odpowiednia wartość się skaluje tak jakby oba monitory były jako 1 pulpit a nie DualView ale z jakiegoś powodu kiedy tylko zaczyna sterownik łapać naciski itp ogranicza mnie do 1 monitora. Wydaje mi się że w którejś starszej wersji nie było problemu z DualView... tyle że widze musze poszukać w której :)
Na którejś starszej wersji sterownika udało mi się ustawić współprace na obu monitorach ale przyznam szczerze nie pamiętam jak (stąd znalazłem się tu).
Reasumując... wiem że się da. Wystarczy zaznaczyć "Support Tablet PC Feature" w zakłądce Info w najnowszych sterowniakch. Faktycznie odpowiednia wartość się skaluje tak jakby oba monitory były jako 1 pulpit a nie DualView ale z jakiegoś powodu kiedy tylko zaczyna sterownik łapać naciski itp ogranicza mnie do 1 monitora. Wydaje mi się że w którejś starszej wersji nie było problemu z DualView... tyle że widze musze poszukać w której :)
Od 1 do 8 z 8