Kategoria: Nawigacja GPS »

Oprogramowanie do Pathfinder P3106

Utworzony: 2009.06.30 22:07 Zmieniony: 2010.03.12 14:18

Wczoraj kupiłem P 3106 i właśnie go testuję. Nie mam zastrzeżeń co do samego odbiornika, to oprogramowanie to jest coś strasznego:

1. Czemu to ciągle się zawiesza?
2. Czemu jak się zawiesi, to traci ustawienia przycisków na pasku menu i traci rozmiar okna?
3. Czemu nie są dostępne zaawansowane opcje ustawień odbiornika (w innych programach dla klonów P 3106 są dostępne)?
4. Do czego jest przycisk Downoad AGPS data? Jeżeli spróbuję go użyć, to w procesie komunikacji z odbiornikiem program się zawiesza i jestem zmuszony zrestartować komputer.
5. Na co wymienić ten "niedobry" program?

Dodatkowe pytania:
1. Jaki chip MTK jest wbudowany w odbiornik? Jak mam to sprawdzić? Pytam dlatego, że są różne informacje na ten temat w sieci. Jezeli to pomoże, numer mojego odbiornika 08003763.
2. Dlaczego odbiornik potrzebuje >3 min. na złapanie sygnału (w czasie testowania połączył się z 10-ma satelitami i śledził jeszcze 3, więc warunki były idealne), skoro w instrukcji jest napisane <1 min.?

W tej chwili mam jeszcze 8 dni na podjęcie decyzji, czy mam go zanieść do sklepu i poszukać czego innego.

Utworzony: 2009.07.01 14:42

Wikipedia: "AGPS (inaczej Assisted GPS) - rodzaj systemu GPS wykorzystywany w telefonach komórkowych..."
Z tego co wiem, tylko Nokia wspiera ten standard na terenie Polski...

Cth.

Utworzony: 2009.07.01 19:17 Zmieniony: 2009.07.01 19:21

Dokładniej, to nie jest standard, a dodatkowe dane dla odbiornika o pozycji satelitów. Po ściągnięciu tych danych, odbiornik GPS nie musi wykonywać wszystkich obliczeń samodzielnie, a korzysta ze ściągi. Dzięki temu, może obliczyć swoją pozycję szybciej.

Ale pytanie było raczej skierowanie do producenta, bo ten przycisk nie robi nic, oprócz zawieszania komputera.

Poszperałem w sieci i znalazłem kilka odpowiedzi na swoje pytania. Mój egzemplarz to kolon iBlue 747 A+, a więc charakterystyki są dokładnie takie same.

Program z zestawu, na który można wymienić to BT747, można go łatwo znaleźć i zainstalować, jest darmowy. Daje on dostęp do wszystkich funkcji, łącznie z pobieraniem danych AGPS (też za darmo, ale po rejestracją na stronie dostawcy usługi http://www.openstreetmap.org/ i wprowadzeniu danych logowania do BT747). Co ważne, BT747 jest dostępny dla każdej platformy, u mnie działa bez zarzutu na PC i Windows Mobile (pobieranie danych AGPS dostępne jest tylko na PC). Wykonuje wszystkie funkcje GPS Photo Tagger (ten program to naprawdę jakieś nieporozumienie, zawiesza non-stop), a nawet więcej. Jedyną wadą BT747 jest niezbyt ładny UI (user interface), ale polski. Wymaga zainstalowanej JAVA, dostępna za darmo tu http://java.com/pl/ . Najlepsza zaletą jest to, że pamięć P3106 rośnie w nieskończoność – podłączamy go do Pocket PC albo komórki (ten wariant nie sprawdzałem), ściągamy dane na kartę pamięci i logujemy dalej. Później możemy eksportować dane do dowolnego formatu na PC, lub nawet na miejscu na Windows Mobile lub komórce. To się przyda tym użytkownikom, którzy nie mają dostępu do PC w tej chwili, a dane trzeba gdzieś wysłać.

Kupiłem Pathfinder P3106 dla pieszych wycieczek i tagowania zdjęć. Po dwóch dniach użytkowania jestem zadowolony z dokładności, a szczególnie z czasu pracy baterii. Usunięcie wad kosztowało trochę czasu i mam nadzieję, że moja pisanina komuś zaoszczędzi ten czas.

Utworzony: 2009.07.11 11:01

Rowniez zakupilem p3106 i mam dokladnie takie samo zdanie na temat dolaczonego oprogramowania. To byl chyba projekt studencki na kiepskiej uczelni a nie komercyjne oprogramowanie. Sam jeszcze nie wiem czy bede sie domagal zwrotu czy sprobuje powalczyc. Niestety w moim przypadku BT747 nie dziala. Udaje mi sie zebrac pozycje z gps ale nie udaje się sciagnac tracka. Wygląda na to ze partia do ktorej nalezy moj odbiornik jest w jakis sposób felerna i protokol transmisji jest inny (jest specjalna wersja GPS Photo Taggera na stronie pentagrama dla odbiornikow o numerach 08003501~08003750). W zwiazku z tym mam pytanie czy musiales ustawiac jakies inne opcje w BT747 poza numerem COM-a i predkoscia transmisji portu szeregowego ? (moze jestcos o czym nie wiem)

Sciagnalem sobie kod do BT747 i jak znajde czas to spr. zobaczyc co sie tam dzieje i dla czego nie udaje sie sciagnac tracka ... ale juz wiecej nie kupie zadnego produktu firmy Pentagram

Utworzony: 2009.07.11 12:01

Czasami trzeba pokombinować różnymi programami, by było dobrze.
Już dawno przestałem korzystać z PhotoTagera poprzez kabelek USB - wszystko ściągam i konfiguruję przez Bluetooth. U mnie to działa bezbłędnie.
Jako, że z plikami GPX wyeksportowanymi przez PhotoTagera nie radzą sobie programy typu MapSource, to poszukałem dalej. Jest program firmy MobileAction @Trip. Obecna wersja to 2.0. Z założenia program jest przygotowany do współpracy z ich odbiornikami serii I-GotU, ale nawet w instrukcji napisali, że będzie działał z większością odbiorników na rynku... i działa! :)
Prócz możliwości geotagowania zdjęć jest też funkcja tworzenia pokazów i upload'u ścieżek na serwer, by móc się nimi dzielić z innymi, a wygląda to mniej więcej tak:
http://www.a-trip.com/tracks/view/24599
Do poprawnego wyświetlenia mapy 3D potrzebna jest wtyczka:
http://dl.google.com/tag/s/appguid%3D%7B2BF2CA35-CCAF-4E58-BAB7-4163BFA03B88%7D%26iid%3D%7B4077F647-56A9-8A58-A0B9-1D2BF8F3E6EA%7D%26lang%3Den%26browser%3D3%26usagestats%3D0%26appname%3DGoogle%2520Earth%2520Plug-in%26needsadmin%3DTrue/earth/plugin/GoogleEarthPluginSetup.exe

Utworzony: 2009.07.11 13:59 Zmieniony: 2009.07.11 14:24

Już od kilku dni aktywnie korzystam z Pathfinder P3106 i opiszę swoje wrażenia trochę dokładniej.

Na początku zaznaczę, że mój egzemplarz to odpowiednik iBlue 747 A+, a ponieważ na stronie Pentagramu informacja jest skąpa, przypuszczam, że pod symbolem P3106 mogły być sprzedawane odpowiedniki iBlue 747. Różnica jest taka, że iBlue 747 A+ to nowszy model, o zwiększonej czułości (nowy chip), więcej kanałów, ale co najważniejsze – można do niego ładować dane AGPS.

Kupiłem ten odbiornik do pieszych wycieczek, na których robię mnóstwo zdjęć i chciałem do nich dodawać tagi GPS. Ponieważ wycieczka może trwać wiele godzin (zwykle cały dzień), posiadany PDA na Windows Mobile z odbiornikiem GPS absolutnie się do tego nie nadaje – bateria pada bardzo szybko.

Czułość P3106 – myślę, że jest bardzo dobra. Odbiornik jest schowany do bocznej kieszeni torby fotograficznej, nie zauważyłem żadnych problemów z brakiem sygnału w terenie zabudowanym, ścieżki pokrywają się z mapą bardzo dokładnie. Nawet wchodząc do supermarketów, nie traci sygnału, "skoki w bok" nieraz się zdarzają, ale cudów nie ma – odbiornik nie jest do nawigacji wewnątrz budynków. Nie używam odbiornika w samochodzie, ale myślę, że się sprawdzi doskonale.

Bateria – wystarcza na 2 dni (dni, nie doby) logowania. Ponieważ nie znam pełnych możliwości baterii, a nie chciałem by mi padła w trakcie wycieczki, po 2-ch dniach ładowałem, chociaż odbiornik nie prosił o to.

Ustawienia: czas – co 2 sekundy, prędkość – 5 km/h, odległość – wyłączona. Właśnie takie mi się sprawdzają do tagowania zdjęć. Pamięci jest dużo, więc nie ma co oszczędzać.

Połączenie z komputerem. Korzystam wyłącznie z BlueTooth. Biorąc pod uwagę ceny USB breloczków BlueTooth, uważam, że kabel to nieporozumienie, w moim laptopie BlueTooth jest wbudowany. Na początku zainstalowałem oprogramowanie ściągnięte ze strony Pentagramu (na dysku w zestawie jest wyraźnie napisane aby z niego nie korzystać :) ). Później na laptopie (w moim przypadku Toshiba) włączyłem wyszukiwanie nowych urządzeń. Laptop znalazł nowe urządzenie i automatycznie przydzielił mu COM40. Włączyłem GPS Photo Tagger, i spróbowałem ściągnąć dane. Nie udało się. Wiec ręcznie ustawiłem w konfiguracji GPS port COM40 i program bez problemów połączył się z P3106. Dalej nie miałem żadnych problemów z komunikacją, połączenie działa stabilnie. Jeżeli chodzi o sam GPS Photo Tagger, można pobrać najnowszą wersję tu: http://www.transystem.com.tw/download/index.php . Z listy należy wybrać po kolei: GPS – GPS Data Loggers – 747A+ (w moim przypadku). Od razu zaznaczę, że w tej wersji NIE MA języka polskiego. Jedyną zaletą jest to, że ta wersja POTRAFI załadować do odbiornika dane AGPS i zawiesza się rzadziej.

Program BT747. Na początku nie mogłem wybrać portu COM40 – nie było go na liście. Rozwiązanie okazało się bardzo łatwe – menu Plik -> Znajdź Porty Szeregowe i już mamy na liście potrzebny port. Naciskamy Połącz i po chwili mamy połączenie.

Tagowanie zdjęć. Znalazłem program GeoSetter. Wada – nie ma języka polskiego. Dalej są same zalety. Ten program potrafi pakietowo zsynchronizować zdjęcia ze ścieżka GPS. Wystarczy wybrać folder ze zdjęciami i folder ze ścieżkami GPS. Właśnie, potrafi dopasować dane z różnych ścieżek, nie musimy się męczyć z wyszukiwaniem właściwego pliku. Jeżeli nie mamy ścieżek, program może dodać dane z mapy. Wskazujemy punkt na mapie i jednym przyciskiem przenosimy współrzędne do zdjęcia. Ponieważ odbiorniki GPS kiepsko sobie radzą z pomiarem wysokości, program pakietowo może skorygować wysokość do poziomu terenu. Program nic nie kosztuje i działa doskonale.
O czym należy pamiętać. Odbiornik działa bez zarzutów, nie mam żadnych uwag. Należy tylko pamiętać, że zmieniając tryb pracy Nawigacja – Logowanie (nie ważne w którą stronę), tracimy połączenie BlueTooth. Jeżeli mamy połączone jakieś urządzenie, a nie potrafi się ono automatycznie połączyć jeszcze raz, musimy wykonać to ręcznie.

Czy kupiłbym Pathfinder P3106 jeszcze raz? Chyba tak. Przede wszystkim praca odbiornika jest bez zarzutu, połączenie BlueTooth jest stabilne (pamiętać o punkcie wyżej) sprawdzone z laptopem, PDA Windows Mobile, telefonem Nokia na S60. Pamięci jest wystarczająco, bateria trzyma długo. Problemy z oprogramowaniem – no cóż, one są, ale są do rozwiązania bez dodatkowych kosztów. Na ebay można kupić iBlue 747 A+ trochę taniej, ale nie wiem czy warto. Taniej wyjdzie, jeżeli celnicy nie naliczą podatku VAT, no i nie wiadomo co z gwarancją. To tak jak by jej nie było, bo wysyłać paczkę do Chin i czekać kiedy wróci i czy wogóle wróci. Różnica w cenie chyba nie jest tego warta (ja kupiłem Pathfinder P3106 za 209 zł). Ogólnie polecam Pathfinder P3106, no chyba że ktoś nie potrafi samodzielnie rozwiązywać problemy z oprogramowaniem, to wtedy musi poszukać co innego.

Utworzony: 2009.09.23 02:09

Witam, czy mógłby ktoś opisać jak zdobyć tak podstawową informacje jak: wersja chipsetu GPS w tym dobiorniku? Czy jest to iBlue 747 A+ czy zwykły 747?

Pozdrawiam Robert

Utworzony: 2009.09.23 02:21

MTK GPS Logger download Utility http://homepage2.nifty.com/k8/gps/#006 (porządny program do ściągania danych) odpowie na pytanie, jaki model jest podłączony.

Jeżeli chodziło o sprawdzenie przed zakupem, to nie mam pojęcia, chyba że do sklepu z laptopem przyjdziesz albo zamówisz przez internet i zwrócisz w ciągu 10 dni, jeżeli to będzie starszy model.

Utworzony: 2009.09.23 02:28

P.S. Ostatnio zrobiłem test (zostawiłem włączonego na oknie) baterii, bo już jest wytrenowana - wytrzymała 33 godziny i 40 minut w trybie logera (bez nawigacji bluetooth)! To naprawdę rewelacyjny wynik.

Utworzony: 2009.09.27 01:25

Witam, dodam że w najnowszym gps tagger jest język polski wystarczy w opcjach jako język domyślny ustawić.... czeski :D i wszystko jest po polsku!

Utworzony: 2010.05.26 07:21

A ja mam jeszcze pytanie, czyli P3106 jest na chipsecie iBlue 747 A+ i podobno posiada wsprawcie EGNOS/WAAS bo nigdzie tego nie napisali przy odbiorniku p3106, ale czy odbiornik P3101 także posiada ten sam chipset iBlue 747 A+, bo chodzi o ten AGPS czy by poszło na tym? CZy ten model jest tak samo dokłądny jak ten P3106 i odwrotnie. Mógłby ktoś to podsumować ewentualnie sprawdzić jeżeli ma jeden z tych odbiorników? :)
Dzięki za pomoc.