Kategoria: Sieci i komunikacja »
Problem z Cerberus WiFi 802.11g Lite. Wan co chwilę przerywa.
Od 1 do 16 z 16
fraunos
Member
Utworzony: 2009.07.24 23:13 Zmieniony: 2009.07.24 23:30
Zwracam się do Was z tym problemem. Nie mam pojęcia co może to powodować, jestem totalnie zielony w tych kwestiach. Korzystam z modemu Cerberus WiFi 802.11g Lite, w sieci są 3 komputery, 2 stacjonarne na kablach i 1 laptop na WiFi. Od jakiegoś czasu zaczął brzęczeć i, że tak się wyrażę, nie może sobie poradzić z komputerami w sieci, tj. by był zbyt obciążony. Wytrzymuje tylko gdy jest podłączony maksymalnie 1 stacjonarny, i laptop. Gdy podłączy się już drugi komputer WAN zaczyna wariować i przerywa średnio co 2-3 sekundy, przerywając połączenie lokalne na stacjonarnych, na laptopie bardzo spada prędkość, ale da się korzystać z internetu. Pomocy :)
fraunos
Member
Utworzony: 2009.07.24 23:18 Zmieniony: 2009.07.24 23:22
Nie jestem pewien czy podałem dobrą nazwę routera. Ale to chyba ten, przynajmniej pasuje z wyglądu
http://www.mmv.pl/produkty_new/szczegoly.php?id_grupy=10&grupa=pentagram_wlan_routery&id_produktu=18
http://www.mmv.pl/produkty_new/szczegoly.php?id_grupy=10&grupa=pentagram_wlan_routery&id_produktu=18
bednarz
Member
Utworzony: 2009.07.25 12:47 Zmieniony: 2009.07.25 12:48
Podłączam się do prośby. Mam ten sam router (Cerberus 6381-0) i od jakiegoś czasu mam tak, że wifi wyłącza się co chwilę (gaśnie dioda na routerze), a gdy nawet uda mi się połączyć to nie ma internetu. Problem pojawił się po wgraniu najnowszego firmware. Czy posiada ktoś starszy firmware? Niestety w pomocy technicznej powiedziano mi, że oni już nie mają starszych firmware (jakoś nie chcę mi się wierzyć). Podejrzewam, że jest jakiś problem z szyfrowaniem, gdyż bez szyfrowania działa ok, albo mi się wydaję. Ma ktoś jakiś pomysł?
EDIT: Zauważyłem też, że router bardzo się grzeje ostatnio...
EDIT: Zauważyłem też, że router bardzo się grzeje ostatnio...
fraunos
Member
Utworzony: 2009.07.25 16:18
No właśnie, przegrzewa się. Mogło się coś spalić tam? Dlatego tak rzęzi?
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.07.25 20:35 Zmieniony: 2009.07.25 20:47
nie znam się na ruterach jako takich, ale najczarniejszym duperelem w elektronice który lubi rzęzić jest tak zwany kondensator, to jest takie coś co kumuluje prąd i w odpowiednim momencie go uwalnia, wybuchnięty, przegrzany, zrypany kondensator ma to do siebie ze nie umiera od razu tylko robi to powoli (potrafi umierać nawet kilka miesięcy), co oznacza ze urządzenie z takim zrypanym kondziołkiem ma prawo działać i chwile później się wywieszać, lub tez działać dopóki nie będzie przeciążony do aktualnej wartości jego zrypania, jak jest na gwarancji polecam serwis
oczywiście to co opisałem powyżej to jest tylko domysł, aczkolwiek ma prawo pasować do opisu zachowania się sprzętu, przyczyn oczywiście może być dużo więcej
pozdrawiam
oczywiście to co opisałem powyżej to jest tylko domysł, aczkolwiek ma prawo pasować do opisu zachowania się sprzętu, przyczyn oczywiście może być dużo więcej
pozdrawiam
bednarz
Member
Utworzony: 2009.07.26 11:17
W moim przypadku tylko się grzeje, pracuje cicho. Ma ktoś może gdzieś jakiś starszy niż na stronie firmware do tego routera?
PeterCub
Member
Utworzony: 2010.01.07 11:42
Mam dokładnie ten sam problem co kolega z pierwszego postu. Od jakiegoś czasu przerywa połączenie co 3 sekundy. Ale przeważnie, jak działa jeszcze laptop. Sądzicie, że tylko serwis wchodzi w grę, czy dać sobie spokój z routerem i na śmietnik go?
farfucel90
Member
Utworzony: 2010.01.07 11:55
Wysłany przez: PeterCubAle przeważnie, jak działa jeszcze laptop.
Więc coś jest nie tak, jak jest uszkodzony router to nie działa zazwyczaj niezależnie od tego czy podłączysz lapka. Pierwsza rzecz to czy oba komputery są na wifi czy na kablu? Druga czy zmieniałeś usługę szybszy internet itp., czy ściągasz coś kiedy dochodzi do przerwania połączenia czy tylko siedzisz na stronach wtedy?
PeterCub
Member
Utworzony: 2010.01.07 14:42
Komputer jeden na kablu, drugi wifi. Zazwyczaj Oba są średnio wykorzystują sieć (mam 6Mb Vectrę). W każdym razie jakieś pakiety są przesyłane. Co dziwniejsze zmieniłem router na inny innej firmy i wszystko jest ok, na tych samych ustawieniach (serwery DNS, port forwarding itp). Do przerwań na Cerberusie dochodzi niezależnie od sposobu wykorzystywania sieci. Na razie nie jest to problemem, skoro używam innego routera, ale przyzwyczaiłem się do tamtego i wolałbym żeby działał bez zarzutu.
AOXE
Member
Utworzony: 2010.03.17 23:35
Mój problem wygląda tak. Mam podłączony do cerberusa komputer stacjonarny na kablu oraz playstation3 przez wi-fi i o ile w tym pierwszym złośliwości routera polegają na sekundowym odłączeniu od sieci ( i to dość rzadko) to z playstation jest gorzej. Co jakies 10 min łapie sygnał by po kolejnych 10 min się rozłączyć i tak w kółko. A i prędkość na konsoli jest znacznie osłabiona, ze stronami www jakoś sobie radzi ale nic nie ściągniesz ani w sieci nie pograsz. Internet niezmienny UPC 5 Mb. No i tak, podczas przerywania na początku ściągałem pliki. Mam nadzieje że to tylko jakaś drobna usterka bo kupno nowego sprzętu może być problemem.
mirrr
Member
Utworzony: 2010.04.06 13:00
Problem wyłączania pojawił się również u mine. Rzecz charakterystyczna - wysoka temperatura urządzenia i bzyczenie.
Przyczyna: uszkodzone kondensatory przy przetwornicy (wewnątrz rutera): C145-100u/16V (wstawiłem100u/25V) i C23x (ostatniej cyfry nie widać) - 470u/16V.
Po wymianie kondensatorów wyłączanie w sieci nie występują, ustało bzyczenie.
Sprawdzę jeszcze zasilacz.
Przyczyna: uszkodzone kondensatory przy przetwornicy (wewnątrz rutera): C145-100u/16V (wstawiłem100u/25V) i C23x (ostatniej cyfry nie widać) - 470u/16V.
Po wymianie kondensatorów wyłączanie w sieci nie występują, ustało bzyczenie.
Sprawdzę jeszcze zasilacz.
PeterCub
Member
Utworzony: 2010.09.21 10:44 Zmieniony: 2010.09.21 10:54
Ten pierwszy kondensator tyle kosztuje, że chyba lepiej kupić nowy router... http://www.robotronik.pl/cennik/1.html Ale jeśli wymiana kondensatorów naprawia problem to ok. Chyba warto się pobawić...
zbebus
Member
Utworzony: 2010.09.27 15:19
Witam,
mam podobny problem z tym routerkiem, tylko u mnie troszkę się grzeje i komputery po wifi działają bezproblemowo, dopiero jak podłączę komputer po "kabelku" to wogóle nie chce mi się zsynchronizować z neostradą, łączy się i rozłącza w kółko, wystarczy wypiąć kabelek LAN i nagle wszystko wraca do normy:) kompy po Wifi hulają aż miło, a są 3 podłączone.
czy ktoś rozwiązał ten problemik?
pozdroawiam
mam podobny problem z tym routerkiem, tylko u mnie troszkę się grzeje i komputery po wifi działają bezproblemowo, dopiero jak podłączę komputer po "kabelku" to wogóle nie chce mi się zsynchronizować z neostradą, łączy się i rozłącza w kółko, wystarczy wypiąć kabelek LAN i nagle wszystko wraca do normy:) kompy po Wifi hulają aż miło, a są 3 podłączone.
czy ktoś rozwiązał ten problemik?
pozdroawiam
ureq
Member
Utworzony: 2010.11.04 14:41
Jeśli komuś to pomoże to mam sposób na przerywanie połączenia w tym routerze. Mam analogiczną sytuację: grzeje sie, jest glosny i przerywa. Z wymiana kondensatora nie probowalem ale problem rozwiazalo zdjecie tylnej obudowy celem po prostu jego dobrego chlodzenia. Ponadto w moim przypadku nie mogl on działac poziomo :) musial byc w pozycji z wyprostowanymi antenami do gory :)
Jednym słowem - położyć go gdzie jest chlodno a nawet mozna mu zrobic chlodzenie wiatrakiem od kompa (ten po prostu podlaczyc pod jego zasilanie).
Jednym słowem - położyć go gdzie jest chlodno a nawet mozna mu zrobic chlodzenie wiatrakiem od kompa (ten po prostu podlaczyc pod jego zasilanie).
KG23
Member
Utworzony: 2010.11.05 13:14
Nie prościej kupić zestaw OC z małymi radiatorami i nakleić na to co się grzeje żeby wypromieniować ciepło z układu.
Od 1 do 16 z 16