Kategoria: Nawigacja GPS »
Nomad GT
sobki
Member
Utworzony: 2009.10.08 09:46
Popieram marekamc, nawet w navi za 1000 złociszy jest to samo.
JWG
Member
Utworzony: 2009.10.08 10:16
Przećwiczyłem w ciągu paru lat (od pierwszej Automapy) już 3 nawigacje MIO, SPV, teraz Nomad GT i problem z odbiciami jest zawsze. Ustawienie na MAX jasności ekranu trochę pomaga ale Słoneczka się nie pokona.
Z kolei max w nocy nawet przy trybie nocnym jest nie do zniesienia, trzeba przestawiać tu kombinowałem z oprogramowaniem przycisków tak żeby była dostępna opcja szybkiego dostępu do regulacji jasności.
W Automapie jest w menu przycisków taka opcja " wyłącz ekran " bo po paru godzinach jazdy w nocy oślepnąć można. Ale w GT nie ma przycisków trzeba zminimalizowac ekran Automapy i wejść do opcji ustawień (Automapa działa w tle - słyszane są komunikaty).
Po raz kolejny apel do autorów oprogramowania " dajcie dostęp do Windowsa" to sobie jakoś poradzimy.
Z kolei max w nocy nawet przy trybie nocnym jest nie do zniesienia, trzeba przestawiać tu kombinowałem z oprogramowaniem przycisków tak żeby była dostępna opcja szybkiego dostępu do regulacji jasności.
W Automapie jest w menu przycisków taka opcja " wyłącz ekran " bo po paru godzinach jazdy w nocy oślepnąć można. Ale w GT nie ma przycisków trzeba zminimalizowac ekran Automapy i wejść do opcji ustawień (Automapa działa w tle - słyszane są komunikaty).
Po raz kolejny apel do autorów oprogramowania " dajcie dostęp do Windowsa" to sobie jakoś poradzimy.
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.08 17:52 Zmieniony: 2009.10.08 17:56
Właśnie z powodu odbić ekranu w nocy w szybie stosuje osłonkę z pcv na nawigację. Naprawdę jednak wystarczy kawałek kartonu i zręczne palce. Brak odbić w szybie - bezcenne.
JWG
Member
Utworzony: 2009.10.12 09:49
Rozwiązanie proste i jak mówisz skuteczne.
Mam dla użytkowników Nomad GT sposób na słuchanie muzyki w tle Automapy, przypadkiem włączyłem uśpienie przy włączonej zminimalizowanej Automapie i działającym odtwarzaniu muzyki kiedy to Automapy nie ma na ekranie . Po włączeniu z uśpienia pojawił się ekran odtwarzacza a za chwilę weszła grafika Automapy a muza w tle szła. Taki myk. Trochę to żałosne ale działa.
Mam dla użytkowników Nomad GT sposób na słuchanie muzyki w tle Automapy, przypadkiem włączyłem uśpienie przy włączonej zminimalizowanej Automapie i działającym odtwarzaniu muzyki kiedy to Automapy nie ma na ekranie . Po włączeniu z uśpienia pojawił się ekran odtwarzacza a za chwilę weszła grafika Automapy a muza w tle szła. Taki myk. Trochę to żałosne ale działa.
fomicz
Member
Utworzony: 2009.10.15 15:07
Mam pytanie, czy jest mozliwosc WYLACZENIA ekranu w nocy tak aby pozostal tylko glos do czasu 'pukniecia' ekranu? (AutoMapa).
balibali
Member
Utworzony: 2009.10.15 16:23
Ustaw w navi wyłączanie podświetlenia np po minucie, może tak.
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.15 20:35
Wysłany przez: fomiczMam pytanie, czy jest mozliwosc WYLACZENIA ekranu w nocy tak aby pozostal tylko glos do czasu 'pukniecia' ekranu? (AutoMapa).
Zrób sobie osłonkę np. z kartonu. Ekran w nocy nie będzie odbijał się w szybie. Pisałem już o tym, podawałem nawet linki jak to wygląda w praktyce.
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.10.16 02:31 Zmieniony: 2009.10.16 02:37
ja bonusowo do rozwiązań przedmówców ustawiłem sobie w panelu startowym jasność ekranika na minimum, ... jest lepiej widoczny w dzień i mniej przeszkadza w nocy
a jeśli chodzi o odbijanie się w szybie:P ... to ustawiłem sobie zabawkę pod takim kontem (gorą w stronę kierowcy, dól w stronę szyby) że nie odbija się w szybie:P ... to co mam widzieć i tak widzę, tym bardziej że na nawigacje podczas jazdy zerka się dosłownie na ułamek sekundy
a jeśli chodzi o odbijanie się w szybie:P ... to ustawiłem sobie zabawkę pod takim kontem (gorą w stronę kierowcy, dól w stronę szyby) że nie odbija się w szybie:P ... to co mam widzieć i tak widzę, tym bardziej że na nawigacje podczas jazdy zerka się dosłownie na ułamek sekundy
fomicz
Member
Utworzony: 2009.10.16 07:57
Zrób sobie osłonkę np. z kartonu. Ekran w nocy nie będzie odbijał się w szybie. Pisałem już o tym, podawałem nawet linki jak to wygląda w praktyce.
Troche kiepskie rozwiazanie :(
To wole zrobic sobie sleep :) a pozniej wlaczyc nawigacje.
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.16 09:16 Zmieniony: 2009.10.16 09:18
Wysłany przez: fomicz
Troche kiepskie rozwiazanie :(
To wole zrobic sobie sleep :) a pozniej wlaczyc nawigacje.
I tu się mylisz mówiąc o kiepskim rozwiązaniu. Mam osłonkę zrobioną z pcv. Wyglada ładnie, estetycznie i spełnia swoja rolę. Osłania od słońca w lecie i nie odbija się ekran w szybie w nocy.
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.10.16 09:41
Zobacz jak wygląda taka osłona - thx marekamc http://forum.pentagram.pl/discussion/366/oslona-przeciwsloneczna-dla-nomada/
s7an10
Member
Utworzony: 2009.12.21 20:18
Mam dwa pytania:
1. Kiedy spodziewany jest jakis nowy soft dla PENTAGRAM Nomad GT P 5220?
2. Czy ktos ma cos takiego jak bad pixel na wyswietlaczu, czy podlega to reklamacji?
1. Kiedy spodziewany jest jakis nowy soft dla PENTAGRAM Nomad GT P 5220?
2. Czy ktos ma cos takiego jak bad pixel na wyswietlaczu, czy podlega to reklamacji?
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.12.29 16:19
W przypadku bad pixeli proszę się skontaktować z serwisem Multimedia Vision.
toomekz
Member
Utworzony: 2010.05.20 22:49
Gdzie to ustrojstwo można jeszcze kupić? Czyżby już się wszystko sprzedało?