Kategoria: Nawigacja GPS »

Dioda baterii P3105 - nie świeci

Utworzony: 2009.08.27 05:33 Zmieniony: 2010.03.12 14:18

Witam, zauważyłem, że oprócz tego ze moduł spisuje się świetnie, podczas pracy nie świeci (a właściwie nie mruga) zielona dioda baterii. Podczas wlączania przez ułamek sekundy pali się czerwona. Ładowarke dopiero co odłączyłem bo mrugała kontrolka, czyli bateria full. Panikuje czy coś jest na rzeczy?

Utworzony: 2009.08.27 09:10

Wg. mnie nie ma żadnej paniki, jeżeli dioda świeci na zielono non-stop przy prawidłowo załadowanej baterii. Mam niższy model GPSu i podczas włączania mam identycznie - przez ułamek sekundy świeci się dioda na czerwono, a później zmienia kolor na zielony - powinno tak samo być i w tym twoim odbiorniku.

Utworzony: 2009.08.27 09:42

sęk w tym, że zielona dioda nie świeci wcale... moduł mam 1 dzien i nie wiem ile bateria ciągnie, po prostu przeczytałem instrukcje i tam było napisane że ma mrugać gdy jest dobrze naładowana.

Utworzony: 2009.08.27 09:48

aha, jeszcze jedno: kupiłem moduł, nowy, na allegro. Nie mam dowodu zakupu, karta gwarancyjna zawiera plakietke z kodek kreskowym, czy w takiej sytuacji mógłbym kiedyś skorzystać z SOS?

Utworzony: 2009.08.27 09:48

A urządzenie dobrze działa, tak?

Chyba powinna mrugać przy ładowaniu i oznaczało by wtedy iż bateria jest naładowana, a przy normalnej pracy urządzenia - pierwsze słyszę. No ale cóż, wyobraźnia ludzka nie zna granic :P

A powracając do twojego problemu, spóbuj ją (baterię) całkowicie rozładować. Zobaczysz czy inne kolory, oznaczające poziom naładowania baterii, dobrze świecą. OK?

Utworzony: 2009.08.27 09:55

dzięki michasko.

Juz mówie czym sie zasugerowałem:

Dioda stanu baterii:
-WYŁĄCZONA - odbiornik GPS wyłączony.
- ZIELONA MIGA - bateria naładowana

z tego wtywnioskowałem, że w czasie pracy powinna mrugać gdy dobrze naładowana, w takim razie nie ma znaczenia czy dioda jest wyłączona bo może równiedobrze być włączone lub wyłączone...

Czyli, podsumowując, <strong>w czasie pracy dioda baterii sie ani nie pali ani nie mruga, tak?</strong>

Utworzony: 2009.08.27 10:14

Tak, teraz już wszystko pamiętam - dioda baterii świeci tylko na zielono jak jest podłączona do ładowania i bateria jest naładowana, a na czerwono podczas pracy - oznaczając mały poziom naładowania baterii.
W skócie - nie ma czym się przejmować :)

Utworzony: 2009.08.27 10:34

Ja o to kiedyś pytałam i wychodzi na to że są dwa warianty - jedne po naładowaniu gaśnie i drugi po naładowaniu miga (pewnie zależy to od bebechów)

Utworzony: 2009.08.29 18:26

Dokładnie, wszystko się rozwija i czasami od stanu jednej głupiej diody cena urządzenia może wzrosnąć :D