Kategoria: Odtwarzacze MP3 / PMP »

problem z gniazdem słuchawkowym i otwieranie obudowy eon cineo

Utworzony: 2009.09.12 17:12

Witam. Problem jest taki jak w temacie. Gniazdo słuchawkowe mi się chyba wyrobiło i nie działa mi lewy kanał. Myślałem ze to słuchawki ale przy starym mp3 działają dobrze. Gwarancja i tak mi tego nie obejmuje i w dodatku mi się skończyła. Zanim zaniosę do serwisu jakiegoś to najpierw chciałbym zlokalizować przyczynę czy to gniazdo nie łączy gdzieś z płytką czy coś innego, a przy okazji wyczyścił bym sobie wyświetlacz od środka(nie wiem czy da się wogle tam dostać) i naprawił głośnik.
A prawdziwy problem leży w otwarciu odtwarzacza... Nie chce wyłamać jakichś zatrzasków bo takowe są chyba bo śrubek nie widzę ;] więc proszę o instrukcje jakieś.
Z góry dzięki. Pozdro ;]

Utworzony: 2009.09.14 11:17

jak nigdy nic nie rozbierałeś to możesz mieć problem z wyczuciem i możesz połamać, najprościej karta telefoniczna i trochę siły i otworzysz bez problem

a odnośnie tego nie działającego kanału to raczej gniazdo (można to w miarę szybko wymienić), ale musisz to obejrzeć w środku wtedy może coś będzie widać

Utworzony: 2009.09.14 20:51

Napisałem maila do pomocy technicznej, na który odpowiedzieli
Witam.

Koszt naprawy wynosi 40 zł. brutto plus koszt przesyłki z pobraniem 17 zł.

Jeżeli zdecyduje się Pan na naprawę, proszę dostarczyć urządzenie do Serwisu MMV na adres:

ul. Szyszkowa 35/37

02-285 Warszawa
Co do opisu jak przeprowadzić naprawę to niestety nie mogę Panu pomóc. Generalnie nie udzielamy takich informacji po za tym sam nie posiadam wiedzy jak tego dokonać.

Myślę że lepiej będzie wysłać do serwisu bo to w sumie nie duży koszt a sam mógłbym coś jeszcze schrzanić. A poza tym to musiał bym bardzo duzo tej siły użyć ;] próbowałem na wszystie sposoby i doszedłem do wniosku ze nie ma co sie męczyć... ale i tak dzięki za rady :)

Utworzony: 2009.09.15 10:37

Aż tyle siły nie potrzeba tylko trzeba mieć wprawę :smile: przy takim koszcie chyba lepiej odesłać bo jak sam tego nie będziesz robił tylko dasz do jakiegoś sklepu - to koszt robocizny nie będzie mniejszy niż 30 zł + część.

Utworzony: 2009.09.15 20:22

Ja też mam podobny problem z gniazdem słuchawkowym. Kupiłem tydzień odtwarzacz a tu z dnia na dzien jakby wiekszy luz robił sie w gniazdku , jak nie docisne ręcznie wtyku to coś nie styka i ledwo co słychać. Czasami jak docisne i puszcze to trzyma , ale nie moge wtedy ruszać za bardzo odtwarzacz ;-(( Wysłałem do sklepu gdzie kupiłem , a oni napisali że u nich wszystko ok ! Musze do nich jutro zadzwonić !!!

Utworzony: 2009.09.15 21:00

Ty masz o tyle dobrze bo kupowałeś w sklepie i pewnie masz paragon gwarancje itp... ja mam gorzej bo gwarancji mi nie podbili i nie mam paragonu a bez tego nie ruszy.... Pisał mi gość znowu że pewnie by wzięli na gwarancje mój (mimo ze sam sobie w sumie zepsułem to gniazdo...) ale właśnie musiałbym mieć paragon czy też inny dowód zakupu.

Utworzony: 2009.09.15 21:24

Ten problem mam i ja - tylko po 9 miesiącach intensywnego użytkowania... ale gniazdo jest definitywnie do wymiany.

Utworzony: 2009.09.16 10:33

Wysłany przez: patryk28091991Wysłałem do sklepu gdzie kupiłem , a oni napisali że u nich wszystko ok

A wysłałeś ze słuchawkami?

Utworzony: 2009.09.24 11:35

Tak wysłałem ze słuchawkami , ,dzwoniłem do nich i poiwiedzialem zeby spradzili na kilku słuchawkach !!! Dzisiaj dzwonie a oni mówia ze dalej jest wszystko ok ;-((( powiedzialem zeby mi odesłali. Co ja mam teraz zrobić ???

Utworzony: 2009.09.24 14:31

Może za płytko wsadzałeś wtyk lub coś takiego, a jak nie to pogadaj z kierownikiem.

Utworzony: 2009.09.25 14:28

W końcu mi napisali że dostrzegli usterke i wysla do serwisu , kamień spadł mi z serca !!! Jestem ciekawy czy przez tydzień w ogóle sprawdzili odtwarzacz

Utworzony: 2009.09.26 19:23 Zmieniony: 2009.09.26 19:24

A ja dalej nie poradziłem sobie z tym problemem :/ Jak na razie jedyny postęp to nieudolne próby bezawaryjnego otwarcia odtwarzacza no i przyklejenie kabla od słuchawek taśmą klejącą do obudowy żeby był napięty xD.. I teraz mam taką prośbę.... może ktoś nagrać i wrzucić na "jutjuba" filmik jak on to otwiera bo ja próbowałem na wszystkie sposoby i nic...

I jeszcze jak ktoś by mi zarzucał ze to wina słuchawek to dokładnie sprawdzone - gniazdo słuchawkowe do wymiany.

Utworzony: 2009.09.28 13:08

jutjuba zbędna tam nie ma co pokazywać, bierzesz kartę telefoniczną, albo jakąś typu zbieram punkty-śmiecie w sklepie, od strony przycisków ON/OFF ją wsuwasz między obudowę plastik a metal ok. 1 mm i przesuwasz wzdłuż tej metalowej części obudowy i tyle nie ma filozofii. Z jednej strony gdzie logotyp jest zatrzask więc trzeba uważać żeby nie połamać, reszta to brutalna siła i rozwaga i ot cała robota.
A warto przypomnieć, że gwarancja w tym momencie idzie się j..... coś tam.

Utworzony: 2009.09.28 16:59

@michau92n, nie chcę negować twoich mozliwosci i umiejetności, ale nawet jezeli jesteś elektronikiem to chyba z takim sprzetem sobie sam nie poradzisz i to dedykuję też innym, którzy piszą tu, ze maja zamiar rozbrajać swój sprzęt. Jestem przekonany, że gdyby to było możliwe to serwis odsyłałby naprawiony odtwarzacz, a z tego co wiem wszyscy dostają nowe egzeplarze. Ja mam Cineo od roku i nic mi się nie zepsuło przy intensywnym użytkowaniu (+inne słuchawy).

Utworzony: 2009.09.28 19:22 Zmieniony: 2009.10.02 16:58

z gwarancją to i tak lipton bo w sklepie ani nie podbili gwarancji ani nie dostałem paragonu... (kolega kupił na aukcji za 210 zł xD a mi sprzedał za 200) więc chyba moze jednak odżałuje te 60 zł i wyśle tam niech sie z tym męczą xD a zwłaszcza że wygram te 40 milionów xD hahahha :PP

no tak... udało mi sie naprawić to gniazdo słuchawkowe wszystko lux (tak jak podejrzewałem wyrobiło sie na stykach i wystarczyło troszke cyny :P ) tylko ubolewan nad tym ze nikt mnie nie poinformował ze mozna uszkodzić sobie wyświetlacz co ja uczyniłem.... moglem wysłać do serwisu by mi przynajmniej tej taśmy od wyświetlacza nie naruszyli... z resztą ja też bym nie uszkodził jakbym wiedział jak to otworzyć... a co do otwarcia? wyłamałem ten duży zatrzask po prawej stronie xD no cóż.. rzal i bul teraz chyba więcej zaplace za naprawe... i będą sie ze mnie śmiali jak sobie obudowe porysowałem i wogle xD haha :P

aa i nie wygrałem nic :P

Utworzony: 2009.12.06 15:00

Witam!...

Miałem identyczny problem, słuchawki po podłączeniu działały razem z głosnikiem, po dociśnięciu grały same słuchawki... Otworzyłem obudowę, powyginałem blaszki znajdujące się w gniazdku, zamknąłem obudowę i wszystko elegancko chodzi...

pozdrawiam

Utworzony: 2009.12.28 19:07

Siema... Widzę że jest to częsty problem bo i ja takie coś mam z gniazdem Eon cineo gold'a zazwyczaj działa mi tylko 1 słuchawka po dociśnięciu działają 2 z tym że nie mogę nic dotykać kabla ani jacka i nabyłem to już po 1 dniu użytkowania... Kupiłem playera na allegro dostałem gwarancję ale nie podbitą i koleś nie wysłał mi paragonu więc teraz będę musiał wysłać do niego gwarancję on mi będzie musiał podbić i wysłać razem z paragonem i dopiero wtedy zareklamuje sprzęt bo sam się w to nie chce bawić :P
Szkoda że coś takiego tak często wychodzi tym bardziej że np. tak jak u mnie praktycznie od początku użytkowania co jest naprawdę załamujące panta powinien lepsze te gniazda produkować do tych odtwarzaczy ...
Pozdrawiam ;)

Utworzony: 2009.12.29 12:16

A słuchawki oryginały czy inne?

Utworzony: 2009.12.29 17:32

na oginałach, innych słuchawkach i głośnikach jest tak samo to bez wątpienia wina gniazda...

Utworzony: 2010.02.23 11:40

mam to samo, czekam na odpowiedź z obsługi technicznej.

Utworzony: 2010.02.23 15:05

witam,
Ja również mam ten sam problem i sprawdzałem na kilku słuchawkach i było to samo czyli jedna działała a druga jak się do cisnęło do gniazda, natomiast oryginalne słuchawki w ogóle ich nie używam bo na prawym kanale słyszę 10% a na lewym 80% (wartości przybliżone ;) i nie wiem jak to się stało i czym jest to powodowane:(

Utworzony: 2010.02.23 15:08

i również tak jak Cicha czekam na odpowiedź od obsługi technicznej :whorship::dinner:

Utworzony: 2010.03.24 09:00

właśnie zakończyłem samodzielne serwisowanie mojej mp3 robiłem to pierwszy raz i zajęło to niecałą godzinę za drugim razem wystarczy 15-20 minut

za problemy z słuchawkami 95% lub więcej (słychać jeden głośnik w słuchawkach nie wyłączanie/włączanie się głośnika wbudowanego ) odpowiada wtyk w słuchawkach lub gniazdo w odtwarzaczu najczęściej na złość jest to gniazdo dostaje tak zwanych '' zimnych lotów '' (popękanie i wykruszenie się cyny łączącej elementy) a sposób naprawy bardzo prosty przyłożenie gorącej lutownicy do miejsca lutowina i gotowe problemem jest natomiast dostanie się do wyżej wymienionych LUTOWAŃ A JEST ICH PIĘĆ TRZY WIDOCZNE I DWA MIĘDZY PŁYTKĄ A WYŚWIETLACZEM

1 otwarcie obudowy patent z kartą jest dobry odrobina ostrożności i gotowe
2 po zdjęciu blaszki podwajamy naszą ostrożność nasze luty są pod wyświetlaczem
3 płytka i wyświetlacz wyjmuje się jednocześnie (są sklejone nie wiem po co )
4 dwie śrubki żaden problem tu zaczynają się schody (że inżynierowie prócz przyzwoitych śrubek muszą powkładać przeklęte zaciski) największy problem to duży zaciska na ściance naprzeciwko gniazdek tam jest taśma łącząca wyświetlacz z płytką NIE PODWAŻAMY ŚRUBOKRĘTEM ZACISKU MORZE TO USZKODZIĆ TAŚMĘ W w samych rogach są małe ok 1 mm półokrągłe wcięcia w płytce przy pomocy cienkich śrubokrętów lub czegoś podobnego LEKKO podważamy łydkę następnie paznokciem odciągamy zacisk (plastik jest dość elastyczny ) jednocześnie drugą rekoą podważać płytkę a gdy ona wyjdzie nad zacisk zostawiamy to miejsce i zajmujemy się bocznymi zaciskami (na bokach z przyciskami ) łapiemy paznokciem i odciągamy zaciski płytka powinna sama się wysunąć
5 pod płytką w białym plastiku jest zamocowany wyświetlacz (plastik jest przyklejony do płytki) i trzyma go duży zacisk postępujemy jak poprzednio aż wszystko wyjdzie
6 ostrożnie zaczynamy ODKLEJAĆ WYŚWIETLACZ OD PŁYTKI przydaje się do tego karta którą otwieraliśmy nasz odtwarzacz
7 czyścimy wszystko poprawiamy luty ewentualnie wymieniamy gniazdo (wystarczy przyłożyć gorąca lutownicę w miejscu lutowania chwilkę ewentualnie uzupełnić cynę )
8 sprawdzamy czy wszystko działa i składamy odtwarzacz (nie zapominając przykręcić śrubek)

nie jest to trudne ale wymaga delikatności i odrobiny precyzji

Utworzony: 2010.03.26 03:58

Ostatni opis wyczerpuje niemal ten temat, dodam więc tylko od siebie, że miast karty telefonicznej, która jest IMO o wiele za gruba i elastyczna, (z tego powodu nawet nie przyszła mi do głowy jako narzędzie) korzystam z malutkiej, kosmetycznej łopatki. Kobiety wiedzą o co chodzi - takie malutkie "coś'' mniejszego od łyżeczki, <strong>szklane</strong>, z twardego szkła - normalnie służy chyba do mieszania henny czy coś w tym stylu. W każdym razie, rozmontowywałem tym wszystko co ma zatrzaski - od mojego Dell'owego xps'a m1530, po odtwarzacze. Szkło sprawia, że nie zostawiamy rys na plastiku czy metalu, a jednocześnie nie wygina się nam jak plastikowe podważacze. Tylko, musi to być mocne, lane szkło ;)

Utworzony: 2011.09.14 19:08

Witam mam ten sam problem tylko że nie z gniazdem sluchawkowym mam problem z gniazdem do ladowarki jest luzne i weszlo mi do srodka prosze o pomoc