Kategoria: Nawigacja GPS »

Nomad GT 5220 - plusy i minusy.

Utworzony: 2009.09.24 23:48

dla mnie nie ważne co w nim jest byle by nie nawalał :) Na razie wszystko ok Pozdrawiam :)

Utworzony: 2009.09.25 08:12

Wczora.
Czas pracy w Automapie na baterii 2:40. Nieuzywany Bluetooth, ale zapomnialem wylaczyc FM. W AM wylaczone obslugiwnie energii, tak, ze ekran 'przygasal' po chwili ale wszystko dzialalo.

BTW: Caly czas problem z moim iGO, szukalem w necie i... wszystkie rozwiaania nie przyniosly rezultatu

Utworzony: 2009.09.25 20:14

<blockquote><cite>Wysłany przez: hetin</cite>dla mnie nie ważne co w nim jest byle by nie nawalał :) Na razie wszystko ok Pozdrawiam :)</blockquote>
Chyba jakieś znaczenie to ma. Lark 43.1 z MapaMap Easy kosztuje 249 zł. Więc po co przepłacać.

Utworzony: 2009.09.25 21:41

mi chodzi 1.40 min na baterii z wlączonym wyświetlaczem :) narazie jestem zadowolony :):)troche sie boje że plastikowy uchwyt po jakimś czasie pęknie no ale zobaczymy (nawiasem mówiąc jak jade to navi mi sie trzęsie drga) ...

Utworzony: 2009.09.27 10:04

Urządzenie w porządku nie mam zastrzeżeń, mógłby być lepszy uchwyt i szybszy przy uruchamianiu na zimno.Jestem lekko zawiedziony Auto Mapą chwaloną na wszystkich forach,przez dwa tygodnie użytkowania znalazłem kilka błędów(skierowała w zakaz wjazdu,pomylone wyjazdy z ronda) wszystko to na niewielkim terenie w pobliżu warszawy, trochę tego za dużo.Specjaliści z AM do roboty, bo cóż to za mapa która niewłaściwie kieruje.

Utworzony: 2009.09.28 08:43

Co do programów nawigacyjnych to ideału nie ma. Żaden program nie jest pozbawiony wad. Warto zastanowić się nad tym, że jeżeli tak sie wychwala AM, a ona nie jest dokładna, to w takim razie jak działają inne programy do nawigacji, których sie już tak nie wychwala ? Musisz doświadczyc empirycznie jak to jest i wybrac najlepszy pasujący dla siebie.

Utworzony: 2009.09.28 09:24

Moja dziewczyna zawsze mi powtarza, że najlepsza mapa to taka pod włosami a to jest tylko taki dopalacz na chwile słabości. Każda mapa wymaga przyzwyczajenia - różne interfejsy tu polecam TT lub IGo a nawet MapęMap, każda ma kupę błędów i mapy nie są aktualizowane za często, ale i tak najlepszy połączenie tego to AutoMapa (ale nie bez błędów).

Utworzony: 2009.10.11 21:43 Zmieniony: 2009.10.11 21:46

Witajcie.
A jak jest u Was z godziną i datą w 5220. U mnie po wyłączeniu zasilania przestawia się :cry:.
Reszta Nomada jest super.:bigsmile:

Utworzony: 2009.10.11 22:00 Zmieniony: 2009.10.11 22:04

Wysłany przez: bawarek735Witajcie.
A jak jest u Was z godziną i datą w 5220. U mnie po wyłączeniu zasilania przestawia się:cry:" alt=":cry:" src="http:///extensions/Vanillacons/smilies/standard/cry.gif" />.
Reszta Nomada jest super.:bigsmile:" alt=":bigsmile:" src="http:///extensions/Vanillacons/smilies/standard/bigsmile.gif" />

gps to nie laptop ... gps pobiera datę i godzinę z satelity jak jest włączony
w skrócie, to jest normalne, to nie jest wada, tak jest, tak będzie, i nikt tego nie zmieni

pozdrawiam

Utworzony: 2009.10.12 09:52

Prawda

Utworzony: 2009.10.14 12:54

Witam,
ponawiam pytanie odnosnie braku informacji odnosnie układu GPS w Pentagram Nomad 5220. Czy jest to może 20 kanałowy SiRFstarIII z SiRFInstantFixII czy cos innego? Mysle ze to wazna informacja biorac pod uwage sam fakt szybkosci wyszukiwania sygnalu gps, ustalania pozycji gps, liczenia i przeliczania trasy. Zastanawiam sie nad zakupem Nomad 5220, biore rowniez pod uwage Mio Moov 500PL? Czy ktos moglby podac racjonalne argumenty swiadczace o wyborze ktoregos z nich?
Z gory dziekuje.

Utworzony: 2009.10.15 15:23

W 5210 masz SiRF Atlas III 400 MHz wiec w 5220 chyba bedzie to samo?

Utworzony: 2009.10.15 20:24 Zmieniony: 2009.10.15 20:29

Na poprzedniej stronie wyraźnie napisałem:

Co do układu Nomad 5220:

Dzięki kolegom z innego forum oraz programowi Resinfo.exe ustaliłem, że mój Nomad pracuje na:

GPS Navigation_431

ARM926EJ S3C2416 ( 400 MHz )

http://www.arm.com/community/display_product/rw/ProductId/2255/
http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/productInfo.do?fmly_id=229&partnum=S3C2416

Po to wstawiony jest nowszy procek, aby zastosować mniejszą baterię. W rezultacie masz urządzenie, którego akumulator trzyma tyle samo co w starszym modelu ale za to waży mniej bo tylko 160 gram ( Nomad 5210 195 gram ).

Oczywiście, że procesor Nomada jest nowszym modelem niż MIO 500. Zdecydowanie optuje za Nomadem, inna klasa urządzenia.

Utworzony: 2009.11.27 22:47

Witam kolegow :)
Nosze sie z zamiarem kupna tej nawigacji, wczesniej nie mialem zadnej :)
Czy ktos moglby mi wytlumaczyc, co to znacze, ze w tej navi nie ma dostepu do pulpitu?
W instrukcji przeczytalem tez, ze jest opcja wejscia video, co to znaczy? To wejscie jest, czy go nie ma?
Pozdrawiam :)

Utworzony: 2009.12.02 20:26

Wyobraź sobie komputer. Włączasz go i po chwili masz przed oczami pulpit. Możesz sobie utworzyć skróty, wgrać programy i co tam chcesz. Nadal widzisz to wszystko na pulpicie. W Nomadzie 5220 pulpit jest ale nie widzisz go. Poruszasz się tylko po udostępnionych ikonach. Dostęp jest do wszystkiego co wgrasz, ( a możesz wgrać wszystko bo producent na to zezwala), ale nie możesz sobie utworzyć skrótów na pulpicie i zarządzać z poziomu pulpitu bo go nie widzisz. Dostęp jest za pomocą ścieżek. To tak jakbyś chciał w komputerze odpalić np. Worda i musiałbyś w okienku wpisać konkretnie co Cię interesuje. To oczywiście duże uproszczenie ale schemat działania jest podobny.
Poprzednio miałem Nomada 5210 i tam swobodnie można było zarządzać z pozycji pulpitu. Nomad 5220 chociaż tej opcji nie posiada to jednak w niczym nie umniejsza to jego wartości. Po podłączeniu go do komputera, komp rozpoznaje go jako urządzenie USB i widzisz całą zawartość. Można by tak pisać i pisać...kup i sam się przekonaj o co w tym chodzi. To naprawdę jest bardzo proste.

Co do wejścia video to chyba faktycznie mówimy o opcji bo nie ma tam żadnego gniazda oprócz USB i słuchawkowego. Nie kombinowałem czy można poprzez te gniazda podłączać się z video.
No i zasadnicza sprawa: Należy zadać sobie pytanie do czego ma to urządzenie służyć ? Jeżeli ma to być super-hiper centrum multimedialne to lepiej wydać 1000-1500 zł i kupić jakiegoś palmtopa albo inny wynalazek. Jeżeli natomiast szukasz nawigacji i w co najmniej 75 % będziesz jej do tego używał ( nawigacja ) to wybór Nomada 5220 jest zdecydowanie najlepszy w kategorii cena/jakość.