Kategoria: Akcesoria graficzne »
Virtuoso P 2005 vs Virtuoso SE P 2501
Od 1 do 15 z 15
ikkiz
Member
Utworzony: 2009.09.22 14:11
mam pytanie: czym różnią się serie Virtuoso P 2005 i
Virtuoso SE P 2501?
czy w nowej serii wprowadzono jakieś poprawki?
czy sterowniki się różnią?
Virtuoso SE P 2501?
czy w nowej serii wprowadzono jakieś poprawki?
czy sterowniki się różnią?
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.09.22 15:41
Do produkcji modelu SE zostały zastosowane nowsze podzespoły.
ikkiz
Member
Utworzony: 2009.09.23 11:47 Zmieniony: 2009.09.23 12:41
jeszcze chciałem uzupełnic swoje pytanie.
Posiadam teraz model thintype i przyzwyczaiłem się do jego dokładności, więc kiedy virtuoso z pierwszej serii wpadł w moje ręce, mocno mnie rozczarował. A że odkupiłem go od kogoś, kto nie dosłał mi dowodu zakupu, nie mogę skorzystać z serwisu gwarancyjnego (według tego, co pisze w zasadach gwarancji), a ponadto nie wiem, czy reklamacja została by uznana, czy po prostu virtuoso tak ma. Problem polega na niedokładności i drżeniu kursora, a w zasadzie przesuwaniu sie kursora, zwłaszcza w momencie dotykania tabletu i podnoszenia. W praktyce powoduje to niemozliwość wykonania dwukliku na ikonie na pulpicie, bo nie można trafić w to samo miejsce przez ten 3-4 pikselowy przeskok i eksplorator reaguje jak bym chciał przesunąć ten folder. Kłopot sprawia także klikanie elementów interfejsu programów i rysowanie, bo przy próbie postawienia prostej kreski robią się dwa haczyki, na początku i końcu kreski, a i pomiędzy nimi powstaje wężyk.
Nawet podczas nieruchomego dotykania tabletu kursor wyraźnie tańczy.
nie ja jedyny zauważyłem tą przypadłość - została ona także opisana tutaj digart.pl/forum/temat/857807/Nowy_tablet_Pentarama_Virtuoso
a także tu: max3d.pl
zastanawiam się teraz nad kupnem tabletu z nowej serii, bo gdyby się okazało, że nowa seria już nie ma tej wady, to tablet był by wspaniałym urządzeniem.
Więc moje pytanie w zasadzie od początku powinno brzmieć, czy w nowej serii jest poprawiona ta wada?
czy może wada była charakterystyczna tylko dla pojedynczych egzemplarzy (czy w takim układzie warto starać się u osoby która mi go sprzedała o dowód zakupu, by reklamować mój egzemplarz.)?
Posiadam teraz model thintype i przyzwyczaiłem się do jego dokładności, więc kiedy virtuoso z pierwszej serii wpadł w moje ręce, mocno mnie rozczarował. A że odkupiłem go od kogoś, kto nie dosłał mi dowodu zakupu, nie mogę skorzystać z serwisu gwarancyjnego (według tego, co pisze w zasadach gwarancji), a ponadto nie wiem, czy reklamacja została by uznana, czy po prostu virtuoso tak ma. Problem polega na niedokładności i drżeniu kursora, a w zasadzie przesuwaniu sie kursora, zwłaszcza w momencie dotykania tabletu i podnoszenia. W praktyce powoduje to niemozliwość wykonania dwukliku na ikonie na pulpicie, bo nie można trafić w to samo miejsce przez ten 3-4 pikselowy przeskok i eksplorator reaguje jak bym chciał przesunąć ten folder. Kłopot sprawia także klikanie elementów interfejsu programów i rysowanie, bo przy próbie postawienia prostej kreski robią się dwa haczyki, na początku i końcu kreski, a i pomiędzy nimi powstaje wężyk.
Nawet podczas nieruchomego dotykania tabletu kursor wyraźnie tańczy.
nie ja jedyny zauważyłem tą przypadłość - została ona także opisana tutaj digart.pl/forum/temat/857807/Nowy_tablet_Pentarama_Virtuoso
a także tu: max3d.pl
zastanawiam się teraz nad kupnem tabletu z nowej serii, bo gdyby się okazało, że nowa seria już nie ma tej wady, to tablet był by wspaniałym urządzeniem.
Więc moje pytanie w zasadzie od początku powinno brzmieć, czy w nowej serii jest poprawiona ta wada?
czy może wada była charakterystyczna tylko dla pojedynczych egzemplarzy (czy w takim układzie warto starać się u osoby która mi go sprzedała o dowód zakupu, by reklamować mój egzemplarz.)?
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.09.23 12:44
Nie spotkaliśmy się z powstawaniem efektu haczyków, być może Pański egzemplarz był po prostu uszkodzony, dlatego warto go zareklamować.
W kilku egzemplarzach wcześniejszej serii mogły się pojawić przypadki przeskoków, jednakże obecnie (w serii SE) nie zaobserwowaliśmy takiego efektu.
W kilku egzemplarzach wcześniejszej serii mogły się pojawić przypadki przeskoków, jednakże obecnie (w serii SE) nie zaobserwowaliśmy takiego efektu.
eco
Member
Utworzony: 2009.09.28 15:11 Zmieniony: 2009.09.28 15:13
Witam- posiadam tablet w wersji 2005 i niestety potwierdzam identyczne zachowanie - czyli "haczyki" podczas rysowania kresek - winę ponosi końcówka rysika która nie jest sztywno umocowana w obudowie- jest to bardzo irytujące zjawisko i mocno zniechęca do używania tabletu do bardziej precyzyjnych prac a także posługiwania się piórkiem w eksploratorze windows - problem z "dwuklikiem".
pangal
Member
Utworzony: 2009.09.28 16:08
Końcówka nigdy nie jest sztywno osadzona - bawiłem się Geniusem i Wacomem i innymi Pentagramami i każda ma wyczuwalny luz, jak coś to te haczyki macie od walniętego tabletu a wtedy jedyna opcja to serwis.
eco
Member
Utworzony: 2009.09.28 21:34
Dokładniej rzecz ujmując problem widać najlepiej w momencie kiedy "rysuję" punkt. Niezależnie od tego czy piórko jest ustawione pod kątem czy też prostopadle do płaszczyzny aktywnej, w czasie nawet delikatnego dociśnięcia piórka zamiast punktu pojawia się "zawijas" - w momencie gdy tworzę punkty jeden za drugim przemieszczając w tym samym czasie piórko, powstają przeróżne haczyki, których formy wzmagają się w zależności od tego czy zetknięcie rysika z blatem tabletu było bardziej lub mniej energiczne- niemożliwe jest utworzenie serii punktów. Chciałbym by wypowiedział się przedstawiciel firmy Pentagram ponieważ nie wiem jak są interpretowane tego typu zjawiska w modelu Virtuoso 2005
Pozdrawiam
Pozdrawiam
eco
Member
Utworzony: 2009.09.28 22:54
...i jeszcze obrazek - górna linia to właśnie "punktowanie" piórkiem - rysik nie przesuwał się po "blacie"
soyo
Member
Utworzony: 2009.09.29 00:33
Jak dla mnie serwis - zawija ci jak ta lala, tak nie może być.
eco
Member
Utworzony: 2009.10.05 10:10
...czy ktoś ze strony firmy Pentagram odpowie ? - pomimo rad kolegów/koleżanek z forum ? - przy speedowaniu nie jest to może problem ale przy precyzyjnych pracach wkurza niemiłosiernie
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.10.05 10:53
Tak jak pisałem wcześniej "haczyki" nie powinny mieć miejsca więc jedyna opcja to kontakt z serwisem celem reklamacji sprzętu.
Naj
Member
Utworzony: 2010.04.05 15:27
<blockquote><cite>Wysłany przez: Acmon</cite>Do produkcji modelu SE zostały zastosowane nowsze podzespoły.</blockquote>
Witam
Czy parametry/wyposażenie tych odmian zmieniło się? W sklepach różnica ceny wynosi ok. 100zł.
Pozdrowienia
Naj
Witam
Czy parametry/wyposażenie tych odmian zmieniło się? W sklepach różnica ceny wynosi ok. 100zł.
Pozdrowienia
Naj
Od 1 do 15 z 15