Kategoria: Nawigacja GPS »
Nowy firmware do Nomad 5210
Od 1 do 14 z 14
Markus
Member
Utworzony: 2009.10.15 10:31 Zmieniony: 2010.03.12 14:54
Nie wiem czemu ale nikt się nie chwali że jest od wczoraj nowa wersja softu.
Ciekawe co zmieniono i poprawiono.
Może jest autostart AM albo poprawione problemy z podświetleniem ?
Ciekawe co zmieniono i poprawiono.
Może jest autostart AM albo poprawione problemy z podświetleniem ?
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.10.15 10:43
Jest to identyczna wersja z tym co jest na urządzeniu dla modeli z serii I49.
Markus
Member
Utworzony: 2009.10.15 10:49
A dla starszych modeli kiedy wreszcie jakieś poprawki się pojawią ?
Acmon
PentaModerator
Utworzony: 2009.10.15 11:09
Starsze modele nie posiadają wyłącznie nowego menu, funkcjonalność urządzenia jest identyczna.
Markus
Member
Utworzony: 2009.10.15 13:06
Zamiast ładnie wyglądającego menu wolę poprawki takie jak :
1.autostart AM
2.własny splash screen
3.rozwiązanie problemu z samoczynnym przełączaniem się czasu podświetlenia
4.zapamiętywanie czasu i daty.
Te problemy od kilku mies. pozostają nierozwiązane!!!!
Po co istnieje forum ? Żeby sobie ponarzekać a producent i tak olewa wszystkich ?
1.autostart AM
2.własny splash screen
3.rozwiązanie problemu z samoczynnym przełączaniem się czasu podświetlenia
4.zapamiętywanie czasu i daty.
Te problemy od kilku mies. pozostają nierozwiązane!!!!
Po co istnieje forum ? Żeby sobie ponarzekać a producent i tak olewa wszystkich ?
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.10.15 13:19 Zmieniony: 2009.10.15 13:33
1. ja wiem ze nad auto startem trwają prace, mogę powiedzieć tylko ze jestem tego pewny, cierpliwości życzę:P
2. o tym nic nie wiem, mi osobiście to wisi:P
3.ten problem istnieje, owszem, ale jest rozgryziony (prze zemnie) i wyeliminowany, jeśli chodzi o praktyczne używanie sprzętu.
4A. wątpię żeby ktoś miał ochotę przekonstruowywać cały układ elektroniki tylko po to żeby działa data i zegarek przy wyłączonym sprzęcie ... jak sama nazwa wskazuje sprzęt jest wyłączony wiec nie działa i nie pobiera prądu
4B. ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tego ze przy wyłączonym sprzęcie zegarek i data nie działa ... tego tylko by brakowało żeby i tak kiepska bateria była dodatkowo pożerana przez tak zbędą opcje ... od tego mam zegarek na ręku, telefon ... tak jak już pisałem w innym poście GPS to nie laptop który ma baterie do biosu, która to właśnie jest odpowiedzialna za tego typu bajery, taki sprzęt musiał by kosztować ładnych parę zloty więcej
rozwiniecie punktu 3. ...
a.) uruchom AutoMape
b.) wejdź w MENU / USTAWIENIA / INNE / (w INNE wejdź w trzecią zakładkę)
WYŁĄCZ "Zarządzanie energią i ekranem" ... fistaszek ma być NIE ZAZNACZONY
od tej pory AM nie będzie ci przestawiać opcji w panelu startowym ...
był problem ... nie ma problemu
pozdrawiam
2. o tym nic nie wiem, mi osobiście to wisi:P
3.ten problem istnieje, owszem, ale jest rozgryziony (prze zemnie) i wyeliminowany, jeśli chodzi o praktyczne używanie sprzętu.
4A. wątpię żeby ktoś miał ochotę przekonstruowywać cały układ elektroniki tylko po to żeby działa data i zegarek przy wyłączonym sprzęcie ... jak sama nazwa wskazuje sprzęt jest wyłączony wiec nie działa i nie pobiera prądu
4B. ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tego ze przy wyłączonym sprzęcie zegarek i data nie działa ... tego tylko by brakowało żeby i tak kiepska bateria była dodatkowo pożerana przez tak zbędą opcje ... od tego mam zegarek na ręku, telefon ... tak jak już pisałem w innym poście GPS to nie laptop który ma baterie do biosu, która to właśnie jest odpowiedzialna za tego typu bajery, taki sprzęt musiał by kosztować ładnych parę zloty więcej
rozwiniecie punktu 3. ...
a.) uruchom AutoMape
b.) wejdź w MENU / USTAWIENIA / INNE / (w INNE wejdź w trzecią zakładkę)
WYŁĄCZ "Zarządzanie energią i ekranem" ... fistaszek ma być NIE ZAZNACZONY
od tej pory AM nie będzie ci przestawiać opcji w panelu startowym ...
był problem ... nie ma problemu
pozdrawiam
Markus
Member
Utworzony: 2009.10.15 13:26
ad.3 muszę jeszcze to sprawdzić ale w przypadku braku zasilania czy wyłączeniu przyciskiem dalej się to przestawiało.
ad.1 taka poprawka to w ciągu 1 tyg. powinna powstać.
ad.2 miły dodatek faktycznie niezbyt istotny proste zabezpieczenie przed kradzieżą po wprowadzeniu danych użytkownika i właściciela..
ad.4 w tym wypadku dostęp do windows CE jest zupełnie pozbawiony sensu.Jakaś bateryjka czy aku podtrzymująca ustawienia po wyłączeniu zasilania ,dziwne że nikt o tym nie pomyślał podczas konstruowania urządzenia...
ad.1 taka poprawka to w ciągu 1 tyg. powinna powstać.
ad.2 miły dodatek faktycznie niezbyt istotny proste zabezpieczenie przed kradzieżą po wprowadzeniu danych użytkownika i właściciela..
ad.4 w tym wypadku dostęp do windows CE jest zupełnie pozbawiony sensu.Jakaś bateryjka czy aku podtrzymująca ustawienia po wyłączeniu zasilania ,dziwne że nikt o tym nie pomyślał podczas konstruowania urządzenia...
Markus
Member
Utworzony: 2009.10.15 13:49 Zmieniony: 2009.10.15 13:50
Problemu Ad.3 :-)
Bo reszta zostaje...
Ale w końcu to tylko nawigacja nie można mieć wszystkiego...
Gdyby raz dobrze zrobić wszystko to co by się w przyszłości sprzedawało...
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
ps. odezwę się jak nie będzie działać
Bo reszta zostaje...
Ale w końcu to tylko nawigacja nie można mieć wszystkiego...
Gdyby raz dobrze zrobić wszystko to co by się w przyszłości sprzedawało...
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
ps. odezwę się jak nie będzie działać

marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.15 20:21 Zmieniony: 2009.10.15 20:22
A do czego potrzebne Ci jest to zabezpieczenie kodem ? Dla osoby średnio wprawionej to góra 10 minut i po kodzie.
ROTeFeL
Member
Utworzony: 2009.11.21 16:11 Zmieniony: 2009.11.24 15:13
Problem rozwiązany - należą mi się okulary i kilka dodatkowych lekcji z zakresu czytania. 

fazi
Member
Utworzony: 2009.11.23 12:03
14.10.2009 to pewnie data dodania pliku lub jakiejś zmiany w cms nie patrz na to. Może taśma się wysunęła ta łącząca lcd z elektroniką, tylko że wtedy musiała by ta nawigacja walnąć lub coś podobnego i raczej lcd nie reagowałby , więc prawdopodobnie padło podświetlenie od ekranu lcd. Weź podstaw ją jakoś pod lampkę i zobacz czy przypadkiem nie widać menu na ekranie.
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.11.23 21:00 Zmieniony: 2009.11.23 21:58
Ja na mojego nomada straciłem już pewnie gwarancje, właśnie przez taśmę od lcd, a było to tak ...
Jadę sobie z pól godziny i wsio działa idealnie, nawigacja wpięta w trzymadełko przyklejone do szyby, w pewnym momencie trafił mi się korek i stoję sobie jak kretyn w kilometrowej kolejce do świateł, pisze to celowo żeby mi ktoś nie napisał ze jechałem jak wariat po wertepach i dlatego taśma się wysunęła.
Wiec stojąc w tym korku jak idiota gapie się bezmyślnie na strzałkę na wyświetlaczu, na drogę i znowu na strzałkę:P ... aż tu nagle ni z gruchy, ni z pietruchy, ekran zaczyna robić się coraz jaśniejszy, coraz jaśniejszy, już mam mleko na ekranie, jeszcze jaśniejszy, super totalnie jasny, aż nagle na ekraniku nie mam nic oprócz oślepiającej jasności. Potrząsanie, delikatne pukanie nic nie pomagało, a jechać trzeba, spieszy mi się jak cholera, totalnie nie wiem gdzie jadę, i tylko ta durna zabawka zna adres i cel mojej podróży, całe szczęście był korek, a w schowku znalazłem srubokręcik starszego do okularów, wiec będąc zdesperowanym rozkręciłem zabawkę, okazało się ze taśma była w połowie wysunięta, wepchałem ją i zaczęło działać, magia.
pierwszy DUŻY minus dla tej zabawki
pozdrawiam
ps. lecz jednak zanim oddasz do serwisu lub zaczniesz rozkręcać, lepiej zainstaluj firmware jeszcze raz, może np starszą wersje
ps2. lcd reagowało na dotykanie ... było słychać klik klik
Jadę sobie z pól godziny i wsio działa idealnie, nawigacja wpięta w trzymadełko przyklejone do szyby, w pewnym momencie trafił mi się korek i stoję sobie jak kretyn w kilometrowej kolejce do świateł, pisze to celowo żeby mi ktoś nie napisał ze jechałem jak wariat po wertepach i dlatego taśma się wysunęła.
Wiec stojąc w tym korku jak idiota gapie się bezmyślnie na strzałkę na wyświetlaczu, na drogę i znowu na strzałkę:P ... aż tu nagle ni z gruchy, ni z pietruchy, ekran zaczyna robić się coraz jaśniejszy, coraz jaśniejszy, już mam mleko na ekranie, jeszcze jaśniejszy, super totalnie jasny, aż nagle na ekraniku nie mam nic oprócz oślepiającej jasności. Potrząsanie, delikatne pukanie nic nie pomagało, a jechać trzeba, spieszy mi się jak cholera, totalnie nie wiem gdzie jadę, i tylko ta durna zabawka zna adres i cel mojej podróży, całe szczęście był korek, a w schowku znalazłem srubokręcik starszego do okularów, wiec będąc zdesperowanym rozkręciłem zabawkę, okazało się ze taśma była w połowie wysunięta, wepchałem ją i zaczęło działać, magia.
pierwszy DUŻY minus dla tej zabawki
pozdrawiam
ps. lecz jednak zanim oddasz do serwisu lub zaczniesz rozkręcać, lepiej zainstaluj firmware jeszcze raz, może np starszą wersje
ps2. lcd reagowało na dotykanie ... było słychać klik klik
ROTeFeL
Member
Utworzony: 2009.11.23 21:42 Zmieniony: 2009.11.24 15:14
Heh, dzięki za opowiedzenie mi o tym problemie. Dobrze, że przynajmniej o tym od was usłyszałem, bo nieźle bym się zdziwił gdyby mi coś takiego "wyskoczyło" na ekranie ;)
Od 1 do 14 z 14