Kategoria: Nawigacja GPS »
Ekran startowy i koniec :( pomocy - Nomad 5210
Od 1 do 16 z 16
marcin g60
Member
Utworzony: 2009.10.16 22:18 Zmieniony: 2010.03.12 14:55
nomad 5210 nie uruchamia sie.pokazuje tylko ekran startowy-brak menu.Czy miał ktoś taki przypadek??nie łączy sie z PC
[Acmon] Zmieniłem lekko temat i przeniosłem.
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.10.16 22:35 Zmieniony: 2009.10.16 22:39
http://www.pentagram.pl/wsparcie_techniczne/nawigacja_gps/nawigacja_samochodowa
markx
Member
Utworzony: 2009.10.24 20:42 Zmieniony: 2009.10.24 20:46
Więc napisałem maila do pomoc@mmv.pl - odpowiedź przyszła taka że mam sobie ściągnąć aktualizację i zgrać na kartę SD (przy czym będzie mi potrzebny czytnik kart SD, a w instrukcji instalacji aktualizacji napisane jest że: nie prawidłowa jej instalacja może uszkodzić urządzenie i nie jest powodem do reklamacji urządzenia!). Hmm nie wiem czy serwis mnie traktuje poważnie ponieważ:
1) nie posiadam czytnika kart SD ( ale spoko pożyczyłem od kumpla)
2) posiadam kartę SDHC a nie SD i tu pytanie w opisie znalazłem że zalecana jest instalacja z SD czy to oznacza że karty SDHC nie będzie nomad widział przy aktualizacji?
3)jeżeli nie mam karty SD to mam sobie ją kupić w celu aktualizacji? czy jak, bo chyba nie po to mam gwarancję żeby inwestować w kartę która jest mi zbędna i przydatna tylko do tej jednorazowej operacji?
4) skoro aktualizacja jest na tyle niebezpieczną operacją że można zepsuć nomada to dlaczego serwis proponuje mi tą operację skoro mogę stracić prawo do reklamacji urządzenia?
uff to tyle moich żali ale szlag mnie trafił jak czytałem odpowiedź z mmv...
Pytanie podstawowe to czy karta SD jest konieczna przy aktualizacji czy też może być SDHC proszę o pilną odpowiedź
aktualizację już ściągnąłem tylko nie wiem czy ją wgrywać na SDHC czy iść do sklepu po SD
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.24 21:16
Moim zdaniem: Szkoda, że po zakupie Nomada nie zrobiłeś sobie kopii rejestru. Teraz wrzuciłbyś sobie obraz i byłoby po kłopocie.
markx
Member
Utworzony: 2009.10.24 21:29 Zmieniony: 2009.10.24 21:47
a backup systemu zrobiłem przez active sync ale co z tego skoro sprzęt na tą chwilę nie widzi karty (bo inaczej by poszła aktualizacja jak mniemam ) a komp wykrywa nomada jako nie poprawnie działające urządzenie USB, więc reasumując nie bardzo widzę w tej sytuacji możliwość podmiany rejestru chyba że taka możliwość istnieje to chętnie się dowiem....
...a mój nomad jest jednym z pierwszych i ma literkę A w numerze seryjnym
jeśli możesz to napisz ile czasu może trwać taka aktualizacja bo nie wiem czy on wisi czy jeszcze czekać
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.24 21:46 Zmieniony: 2009.10.24 21:50
Ja miałem taki przypadek, że kiedy sprzedałem swojego Nomada 5210 ( bez literek ) to nowy użytkownik wgrał do niego przez nieuwagę soft od Nomada z magicznymi literkami. Gdyby nie backup, który sobie zostawiłem i mu udostępniłem to skończyłoby się na serwisie.
Jeszcze jedna rzecz: Nomad ma z tyłu mały otworek. Służy on do tzw. twardego resetu. Bierzemy zapałkę, wciskamy w ten otwór i trzymamy kilka sekund. Po takim resecie wszystko powinno wrócić do normy.
markx
Member
Utworzony: 2009.10.24 21:52 Zmieniony: 2009.10.24 21:56
Obraz oprogramowania v1.04 (918790) + instrukcja aktualizacji.
Uwaga! Obraz nie jest przeznaczony dla urządzeń o numerze seryjnym: i tu "magiczne" literki
tylko problem w tym że mam odczucie jakby proces aktualizacji w ogóle nie "ruszał"
ten reset z tyłu przetestowany nie zmienia sytuacji wisi w tym samym miejscu
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.24 22:43 Zmieniony: 2009.10.24 22:52
Kiedyś napisałem na tym forum: Im mniej się ingeruje w tą nawigacje tym mniej sprawia ona kłopotów.
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.10.24 22:56 Zmieniony: 2009.10.24 22:58
jeśli po włożeniu karty z nowym obrazem systemu nie pojawia się pusty ekran z paskiem postępu na środku ekranu oznacza to ze twoja karta nie współpracuje prawidłowo, kupienie nowej to jest ryzyko bo tez nie koniecznie będzie działać ... polecam serwis
i tu mam apel do do PENTASZEFOSTWA żeby skontaktowali się z firmą która realizuje reklamacje sprzętu firmy PENTAGRAM i delikatnie mówiąc opierd..li ich za tak gówniane podejście do klienta ... to psuje renomę waszej firmy PENTAGRAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pozdro
ps. kiedyś już to pisałem, ale naprawcie w końcu to forum... za każdym razem jak pisze posta stronka nie dodaje posta, muszę go kopiować i wklejać 5-6 razy zanim forum łaskawie przyjmie ze post został wysłany ... jest to jedyna stronka/forum na którym mam takie problemy, nawet koreańskie strony z drugiej strony kuli ziemskiej działają mi lepiej i szybciej
markx
Member
Utworzony: 2009.10.24 23:00 Zmieniony: 2009.10.24 23:29
podsunąłeś mi pomysł z tym adapterem z mini sd, znalazłem starą kartę od telefonu i coś tam mryga w nomadzie... znaczy się instaluje aktualizację, czyli jednak współpraca z kartami...,
zobaczymy jak będzie się zachowywał nomad po aktualizacji...
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.24 23:26
markx
Member
Utworzony: 2009.10.24 23:33 Zmieniony: 2009.10.24 23:38
a przy okazji gołota właśnie dostał po tyłku w 5 rundzie... czemu mnie to nie dziwi?
system chodzi zaraz sprawdzę jak AM, i skubany od razu złapał zasięg, no no no...
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.24 23:35
ps. Na miejscu Adamka to bym się wstydził takiej walki, bo co to za radocha emeryta zlać ...
Alojzy
Member
Utworzony: 2009.10.25 23:58 Zmieniony: 2009.10.26 00:13
markx
Member
Utworzony: 2009.10.26 23:29
Ja NAPRAWDĘ nie mieszam w tym sprzęcie, no chyba że uznamy za mieszanie dogrywanie POI.Używam nomada tylko do nawigacji, bo do tego go kupiłem...i denerwuje mnie, iż w ciągu roku padł 2 razy, co oznacza ,że wymiana softu nie do końca zapobiegła problemowi - skoro zwis się powtórzył -to co się będzie działo z tym sprzętem po gwarancji?
Swoją drogą ciekaw jestem czy mój przypadek jest odosobniony czy też więcej jest osób z takimi objawami pentagrama...
marekamc
Member
Utworzony: 2009.10.27 15:28
Przesiadłem się na Nomada GT 5220 i tak jak juz pisałem, Pentagram wsłuchał się w głosy użytkowników i zrobił swietne urządzenie. Niestety dodane wodotryski również nie są najwyższych lotów ale te drobnostki mozna przeboleć.
Od 1 do 16 z 16