Kategoria: Nawigacja GPS »

Ekran startowy i koniec :( pomocy - Nomad 5210

Utworzony: 2009.10.16 22:18 Zmieniony: 2010.03.12 14:55

help
nomad 5210 nie uruchamia sie.pokazuje tylko ekran startowy-brak menu.Czy miał ktoś taki przypadek??nie łączy sie z PC

[Acmon] Zmieniłem lekko temat i przeniosłem.

Utworzony: 2009.10.16 22:35 Zmieniony: 2009.10.16 22:39

a próbowałeś zrobić reset, a jak to nie pomoże, wgrać nowy obraz systemu?

http://www.pentagram.pl/wsparcie_techniczne/nawigacja_gps/nawigacja_samochodowa

Utworzony: 2009.10.24 20:42 Zmieniony: 2009.10.24 20:46

cóż, mam ten sam problem, nomad 5210 zaczął się zawieszać po 30-40sek działania lub po pierwszej uruchomionej funkcji, po kilku próbach resetu pokazuje się już tylko ekran powitalny. To już 2 raz mój nomad się tak wiesza - za pierwszym razem pojechał do serwisu gdzie zaktualizowano oprogramowanie.
Więc napisałem maila do pomoc@mmv.pl - odpowiedź przyszła taka że mam sobie ściągnąć aktualizację i zgrać na kartę SD (przy czym będzie mi potrzebny czytnik kart SD, a w instrukcji instalacji aktualizacji napisane jest że: nie prawidłowa jej instalacja może uszkodzić urządzenie i nie jest powodem do reklamacji urządzenia!). Hmm nie wiem czy serwis mnie traktuje poważnie ponieważ:
1) nie posiadam czytnika kart SD ( ale spoko pożyczyłem od kumpla)
2) posiadam kartę SDHC a nie SD i tu pytanie w opisie znalazłem że zalecana jest instalacja z SD czy to oznacza że karty SDHC nie będzie nomad widział przy aktualizacji?
3)jeżeli nie mam karty SD to mam sobie ją kupić w celu aktualizacji? czy jak, bo chyba nie po to mam gwarancję żeby inwestować w kartę która jest mi zbędna i przydatna tylko do tej jednorazowej operacji?
4) skoro aktualizacja jest na tyle niebezpieczną operacją że można zepsuć nomada to dlaczego serwis proponuje mi tą operację skoro mogę stracić prawo do reklamacji urządzenia?
uff to tyle moich żali ale szlag mnie trafił jak czytałem odpowiedź z mmv...
Pytanie podstawowe to czy karta SD jest konieczna przy aktualizacji czy też może być SDHC proszę o pilną odpowiedź
aktualizację już ściągnąłem tylko nie wiem czy ją wgrywać na SDHC czy iść do sklepu po SD

Utworzony: 2009.10.24 21:16

markx w swojej przygodzie z Nomadem 5210 kilkukrotnie ( a może kilkanaście razy ) robiłem aktualizacje softu na swojej navi oraz na navkach znajomych. Do tego celu zawsze używałem karty Kingston 2 Gb SDHC. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Urządzenia, których soft aktualizowałem, nie posiadały żadnych magicznych literek typu "F,G,H itd". To prawda, że serwis zaleca używanie kart SD bo problemy się zdarzały. Pamiętaj więc, że aktualizacja softu może się skończyć niepowodzeniem. Serwis proponuję Ci, żebyś zaktualizował sobie soft i zaznacza, że wato użyć karty SD. Ponieważ Twój Nomad obecnie jest niesprawny to na Twoim miejscu zareklamowałbym go zamiast ponosić koszty zakupu karty SD.

Moim zdaniem: Szkoda, że po zakupie Nomada nie zrobiłeś sobie kopii rejestru. Teraz wrzuciłbyś sobie obraz i byłoby po kłopocie.

Utworzony: 2009.10.24 21:29 Zmieniony: 2009.10.24 21:47

no więc nie wytrzymałem i wgrałem aktualizację na sdhc, włożyłem do pentagrama, włączyłem go i ... nic zero reakcji zawiesza się w tym samym miejscu. Świeci się ta pierwsza plansza z napisem pentagram nomad już godzinę i nic...
a backup systemu zrobiłem przez active sync ale co z tego skoro sprzęt na tą chwilę nie widzi karty (bo inaczej by poszła aktualizacja jak mniemam ) a komp wykrywa nomada jako nie poprawnie działające urządzenie USB, więc reasumując nie bardzo widzę w tej sytuacji możliwość podmiany rejestru chyba że taka możliwość istnieje to chętnie się dowiem....
...a mój nomad jest jednym z pierwszych i ma literkę A w numerze seryjnym
jeśli możesz to napisz ile czasu może trwać taka aktualizacja bo nie wiem czy on wisi czy jeszcze czekać

Utworzony: 2009.10.24 21:46 Zmieniony: 2009.10.24 21:50

Jeżeli wgrałeś swój, czyli przeznaczony do Twojego urządzenia soft i rozpakowałeś na karcie wszystkie pliki i po włożeniu do Nomada aktualizacja nie ruszyła to sprzęt moim zdaniem nadaje się do serwisu. Jeżeli natomiast wgrałeś swój soft przeznaczony do Twojego typu urządzenia i w dalszym ciągu Nomad się zawiesza tak jak poprzednio to już na 100 % serwis.

Ja miałem taki przypadek, że kiedy sprzedałem swojego Nomada 5210 ( bez literek ) to nowy użytkownik wgrał do niego przez nieuwagę soft od Nomada z magicznymi literkami. Gdyby nie backup, który sobie zostawiłem i mu udostępniłem to skończyłoby się na serwisie.

Jeszcze jedna rzecz: Nomad ma z tyłu mały otworek. Służy on do tzw. twardego resetu. Bierzemy zapałkę, wciskamy w ten otwór i trzymamy kilka sekund. Po takim resecie wszystko powinno wrócić do normy.

Utworzony: 2009.10.24 21:52 Zmieniony: 2009.10.24 21:56

mój nr seryjny to P5210A******* więc na kartę zgrałem to:
Obraz oprogramowania v1.04 (918790) + instrukcja aktualizacji.

Uwaga! Obraz nie jest przeznaczony dla urządzeń o numerze seryjnym: i tu "magiczne" literki

tylko problem w tym że mam odczucie jakby proces aktualizacji w ogóle nie "ruszał"
ten reset z tyłu przetestowany nie zmienia sytuacji wisi w tym samym miejscu

Utworzony: 2009.10.24 22:43 Zmieniony: 2009.10.24 22:52

Ciekaw jestem co było przyczyną, że Nomad zaczął się tak dziwnie zachowywać.

Kiedyś napisałem na tym forum: Im mniej się ingeruje w tą nawigacje tym mniej sprawia ona kłopotów.

Utworzony: 2009.10.24 22:56 Zmieniony: 2009.10.24 22:58

ja posiadam jakieś 6 kart SD i 3 SDHC testowałem wszystkie ... instalacja nowego systemu działa tylko z dwóch kart, ... oryginalnej na której mam AM (użycie jej wymaga formatu i ponownego instalowania AM), i działa tez na jednej karcie mini SD z adapterem, NOMAD jest dobrym sprzętem ale jeśli chodzi o współprace z kartami SD jest po prostu do dupy ... ŻENADA:P

jeśli po włożeniu karty z nowym obrazem systemu nie pojawia się pusty ekran z paskiem postępu na środku ekranu oznacza to ze twoja karta nie współpracuje prawidłowo, kupienie nowej to jest ryzyko bo tez nie koniecznie będzie działać ... polecam serwis

i tu mam apel do do PENTASZEFOSTWA żeby skontaktowali się z firmą która realizuje reklamacje sprzętu firmy PENTAGRAM i delikatnie mówiąc opierd..li ich za tak gówniane podejście do klienta ... to psuje renomę waszej firmy PENTAGRAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!

pozdro

ps. kiedyś już to pisałem, ale naprawcie w końcu to forum... za każdym razem jak pisze posta stronka nie dodaje posta, muszę go kopiować i wklejać 5-6 razy zanim forum łaskawie przyjmie ze post został wysłany ... jest to jedyna stronka/forum na którym mam takie problemy, nawet koreańskie strony z drugiej strony kuli ziemskiej działają mi lepiej i szybciej

Utworzony: 2009.10.24 23:00 Zmieniony: 2009.10.24 23:29

powiem Tobie że nie kombinowałem z nim za wiele, mapy wgrywane na kartę i tyle, jakiś czas woziłem go w samochodzie po rozładowaniu może wstrząsy nie wiem... pierwszy raz zawiesił mi się podczas nawigowania...
podsunąłeś mi pomysł z tym adapterem z mini sd, znalazłem starą kartę od telefonu i coś tam mryga w nomadzie... znaczy się instaluje aktualizację, czyli jednak współpraca z kartami...,
zobaczymy jak będzie się zachowywał nomad po aktualizacji...

Utworzony: 2009.10.24 23:26

Bardzo dziwny objaw. Jeżeli zakupiłeś sprzęt z AutoMapą to faktycznie z tej karty nowy soft pójdzie. Spróbuj wypakować wszystkie pliki bez usuwania AM, powinno zadziałać.

Utworzony: 2009.10.24 23:33 Zmieniony: 2009.10.24 23:38

poszło, czyli macie rację oddaje honor ;), i dzięki za cenne uwagi...
a przy okazji gołota właśnie dostał po tyłku w 5 rundzie... czemu mnie to nie dziwi?
system chodzi zaraz sprawdzę jak AM, i skubany od razu złapał zasięg, no no no...

Utworzony: 2009.10.24 23:35

Czyli udało się wgrać soft ? Jak teraz działa Navka ?

ps. Na miejscu Adamka to bym się wstydził takiej walki, bo co to za radocha emeryta zlać ...

Utworzony: 2009.10.25 23:58 Zmieniony: 2009.10.26 00:13

markx ... mam jeszcze sugestie dla ciebie, zrobisz jak uważasz ale:) ... gps to gps, ja wiem ze to ma system operacyjny i przypomina normalny komiuter:) ... i podejrzewam ze skoro on ci tak często pada to pewnie nie bez winy, częściowo ze strony użytkownika:) ... polecam jak najmniej grzebać w systemie, im mniej grzebania tym dłużej podziała jak należny

Utworzony: 2009.10.26 23:29

wiesz, tak naprawdę to nie tak często, pierwszy raz nomad padł miesiąc po zakupie a kupiony był w listopadzie 2008, obecnie to drugi jego pad po prawie roku... (naprawa- wymiana softu w serwisie) wkurzyło mnie jednak to że objawy były identyczne, rozłożył się podczas nawigowania w automapie...(zwis podczas nawigowania, po ponownym włączeniu 30-40sek działania i zwis, a jeszcze później tylko ekran powitalny).
Ja NAPRAWDĘ nie mieszam w tym sprzęcie, no chyba że uznamy za mieszanie dogrywanie POI.Używam nomada tylko do nawigacji, bo do tego go kupiłem...i denerwuje mnie, iż w ciągu roku padł 2 razy, co oznacza ,że wymiana softu nie do końca zapobiegła problemowi - skoro zwis się powtórzył -to co się będzie działo z tym sprzętem po gwarancji?
Swoją drogą ciekaw jestem czy mój przypadek jest odosobniony czy też więcej jest osób z takimi objawami pentagrama...

Utworzony: 2009.10.27 15:28

WIesz mam takie zdanie: skoro pojawiają się magiczne literki to znaczy, że cały czas trwały pracę nad udoskonaleniem tego urządzenia. Stąd możemy wnioskować, że prekursorzy tego Nomada byli najbardziej narażeni na urządzenia nie do końca sprawdzone.

Przesiadłem się na Nomada GT 5220 i tak jak juz pisałem, Pentagram wsłuchał się w głosy użytkowników i zrobił swietne urządzenie. Niestety dodane wodotryski również nie są najwyższych lotów ale te drobnostki mozna przeboleć.